Comerţul global a înregistrat cea mai mare contracţie din ultimii zece ani

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 mai 2020

Comerţul global a înregistrat cea mai mare contracţie din ultimii zece ani

Călin Rechea

Declinul comerţului global s-a accentuat semnificativ în martie 2020, conform ultimelor date din raportul World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB (www.cpb.nl).

Volumul schimburilor comerciale şi-a accelerat scăderea anuală până la 4,3%, cea mai mare din octombrie 2009, de la 2,1% în luna precedentă (vezi graficul 1), pe fondul unui declin lunar de 1,4%.

Scăderi lunare de 1,6%, respectiv 0,7%, s-au înregistrat şi în primele două luni ale anului curent, care au condus la o scădere trimestrială de 2,5%.

Declinul comerţului global a fost determinat, în special, de evoluţia schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate, care şi-au accelerat scăderea anuală până la 7,1%, de la 1,7%, pe fondul unei scăderi lunare de 4,6%, în condiţiile unei scăderi anuale de 6,8% a exporturilor şi a unei scăderi anuale de 7,3% a importurilor.

Volumul schimburilor comerciale la nivelul economiilor emergente şi-a temperat scăderea anuală până la 0,3%, de la 2,5% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 3,1%.

Conform datelor de la CPB, comerţul a cunoscut o redresare semnificativă în China. Creşterea anuală de 0,4% a venit după o scădere de 4,5% în februarie 2020, în condiţiile unei creşteri lunare de 9,2%. Volumul importurilor a crescut cu o rată anuală de 2,3%, iar exporturile şi-au temperat scăderea anuală până la 1,4%, de la 5,1%, pe fondul unei creşteri lunare de 12,4%.

La nivelul Statelor Unite s-a observat o accentuare a contracţiei schimburilor comerciale, până la o rată anuală de 5,2%, de la 2,3% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 2,3%.

Această tendinţă se va accelera puternic şi în perioada următoare, după cum indică prăbuşirea indicelui transportului de la Cass Information Systems (CIS).

Conform ultimului raport lunar, în aprilie 2020 s-a înregistrat cel mai mare declin anual al indicelui de la Marea Recesiune din 2008 - 2009, de 22,7%, după o scădere de 9,2% în luna precedentă (vezi graficul 2), pe fondul unei scăderi lunare de 15,1%.

În raportul CPB se subliniază contracţia deosebit de puternică a volumului schimburilor comerciale de la nivelul zonei euro. Scăderea anuală din martie 2020 s-a accelerat până la 9%, de la 0,6% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 7,6%.

Importurile din zona euro au scăzut cu o rată anuală de 10%, în condiţiile unui declin lunar de 7,6%, în timp ce exporturile au scăzut cu o rată anuală de 8,1%, pe fondul unei scăderi lunare de 7,7%.

În economiile Europei de Est dinamica anuală a schimburilor comerciale s-a menţinut în teritoriu pozitiv, pe fondul evoluţiei favorabile a importurilor.

Volumul schimburilor comerciale şi-a accelerat creşterea anuală până la 1%, de la 0,7% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,9%. Volumul importurilor şi-a temperat creşterea anuală până la 3,2%, de la 4,3%, pe fondul unei scăderi lunare de 2,1%, iar exporturile şi-au temperat scăderea anuală până la 1,1%, de la 2,7%, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,8%.

"Aşteptăm un declin şi mai puternic la nivelul comerţului şi producţiei în lunile aprilie şi mai", se mai arată în comunicatul de presă de pe site-ul CPB, care mai subliniază că "cifrele parţiale pentru aprilie arată o imagine negativă, iar indicatorii premergători, cum sunt comenzile pentru export, indică un declin puternic al comerţului global în lunile următoare".

Într-un articol recent din Financial Times, semnat de conducerea editorială a publicaţiei, se arată că "actuala eră a globalizării nu este moartă, dar este foarte bolnavă", iar "pandemia riscă să aducă lovitura fatală".

Noile tendinţe protecţioniste şi de readucere a unor lanţuri de producţie în economiile naţionale se pot accentua, în condiţiile în care pandemia a dezvăluit fragilitatea lanţurilor globale de distribuţie şi aprovizionare.

Toate acestea vor acţiona în direcţia reducerii semnificative a schimburilor comerciale, atât la nivelul bunurilor cât şi la nivelul serviciilor, iar evoluţia comerţului global din perioada următoare poate avea o influenţă decisivă pentru tendinţa pe termen lung.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Oamenii si-au dat seama ca traiesc intr-o PUSCARIE si nu mai cumpara decat strictul necesar. Iar asta loveste puternic chiar in artizanii crizei - banci, guverne, corporatii...toate se bazau inainte de criza pe functionarea economiei si a societatii umane intr-un mod liber de constrangeri..

    De aceea, astfel de comparatii de tip "ianinte si dupa" trebuie privite in context, ca nu prea sunt relevante.

    Mai concret - e aberant sa consideri ca omul cu masca pe figura va consuma la fel ca atunci cand era om liber.. si va produce aceleasi cifre pe grafic.  

    1. daca stau sa ma gandesc cam asa functiinez si eu.nuci nu ma mai gandesc sa iau haine, sa fac investii in confort sau orice care inca functioneaza.mi am dat seama ca pot sa traiesc mai fericit daca nu ma gandesc la nu stiu ce masina, telefon, etc.era cnsumului irational cred ca s a terminat!

      Esti pe calea corecta dar asta nu inseamna ca nu esti un sclav. Ceea ce descrii e fericirea puscariasului la blidul cu orez, singura sa bucurie.

      Ce nefericită persoană trebuie să fii băi Cristian!

      Cred că îi faci nefericiți și pe apropiați

      Păcat, tu chiar gândești ca un sclav  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb