Comisia Europeană a aprobat Programul Regiunii Vest

F.D.
Internaţional / 12 octombrie 2022

Comisia Europeană a aprobat Programul Regiunii Vest

Programul Regiunii Vest, ce cuprinde judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş Severin, a fost aprobat de Comisia Europeană. 1,18 miliarde de euro vor ajunge aici în ciclul financiar 2021-2027, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, programul a fost elaborat ţinând cont de nevoile şi particularităţile Regiunii Vest, după consultări cu locuitorii şi actorii din zonă. În acelaşi timp, el urmăreşte îndeplinirea obiectivelor de politică ale Uniunii Europene, cu accent pe dezvoltare economică, digitalizare, inovare şi investiţii verzi. Scopul e acela de a îmbunătăţii calitatea vieţii a locuitorilor din Regiunea Vest.

Programul este gestionat direct de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management. Asta înseamnă reguli mai simple şi mai clare, mai puţină birocraţie, etape de evaluare mai scurte şi o comunicare transparentă şi accesibilă, arată sursa citată.

"Cred că nu exagerez dacă spun că suntem contemporani cu scrierea istoriei dezvoltării regionale. E un moment pe care îl aşteptam de multă vreme şi e rodul unei munci îndelungate realizată de echipa ADR Vest şi de Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest. Avem la dispoziţie cea mai mare sumă de care a beneficiat regiunea noastră într-un ciclu financiar. Sunt bani care vor fi investiţi, nu cheltuiţi. Trebuie schimbată această abordare în primul rând din mentalul colectiv, pentru că aceşti bani trebuie să producă dezvoltare şi în momentul în care finanţarea se opreşte", a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Programul Regional Vest are 7 priorităţi destinate investiţiilor:

Prioritatea 1 - Regiune inovatoare şi competitivă - 236 milioane de euro

Se finanţează investiţii care sprijină creşterea competitivităţii şi digitalizarea întreprinderilor, dezvoltarea ecosistemului de inovare şi a competenţelor viitorului.

Prioritatea 2 - Regiune smart - 34 milioane de euro

Se finanţează investiţii care sprijină digitalizarea administraţiei publice şi utilizarea de tehnologii de tip Smart city pentru interacțiunea cu cetățenii și mediul de afaceri.

Prioritatea 3 - Regiune verde - 157 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru eficientizarea energetică a clădirilor şi crearea de noi spaţii verzi.

Prioritatea 4 - Regiune cu mobilitate mobilitate sustenabilă - 157 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru creșterea capacității, calității și atractivității transportului public de călători.

Prioritatea 5 - Regiune conectată - 158 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru creșterea conectivității şi accesibilității în și din Regiunea Vest, inclusiv pentru îmbunătățirea siguranței rutiere şi dezvoltarea unui sistem de transport public regional.

Prioritatea 6 - Regiune educată şi atractivă - 194 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru acces la educație de calitate, condiții moderne de învățare și pentru valorificarea potenţialului turistic.

Prioritatea 7 - Regiune pentru oameni - 193 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru creșterea calității spațiilor publice urbane, a obiectivelor de patrimoniu cultural și de infrastructură culturală publice.

"În zona de dezvoltare ne-am asumat nişte "riscuri", în ideea de a investi mai mult în zona de inovare, în zona de pregătire a companiilor în momentul în care ele îşi doresc să se dezvolte. Ne dorim să creştem numărul companiilor raportat la mia de locuitori şi, în paralel, să stimulăm companiile să îşi dezvolte proiectele din regiune. Avem în vedere o sumă consistentă care va fi investită într-un fond de capital de risc regional, ceea ce este unic - în România mai există doar câteva la nivel national. Iar acest fond de capital de risc trebuie să investească în firme care sunt localizate aici. Acesta poate atrage chiar şi firme din alte regiuni sau alte ţări spre Regiunea Vest. De asemenea, vom avea un fond prin care să susţinem cu competenţe şi mentorat firmele aflate în zona de accelerare. În plus, vrem să înfiinţăm 4 centre de competenţe, în care, împreună cu firmele şi universităţile din regiune să putem să le oferim tinerilor acces la tehnologie, dar şi cursuri de antreprenoriat, care să le ofere şansa să să devină antreprenori", a mai declarat Sorin Maxim, cu privire la particularităţile programului.

Pot obţine finanţare autorităţi şi instituţii publice, mediul de afaceri, mediul academic şi de cercetare şi cel nonguvernamental, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb