Comisia Europeană acceptă noua propunere de buget a Italiei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 decembrie 2018

Comisia Europeană acceptă noua propunere de buget a Italiei

Guvernul de la Roma a ajuns, ieri, la un acord cu Comisia Europeană privind proiectul bugetar al Italiei, care fusese contestat anterior de Bruxelles din cauza deficitului.

Amintim că, în luna octombrie, Executivul european a respins proiectul de buget propus de Italia pentru anul 2019 din cauza deficitului prevăzut, de 2,4% din PIB. Comisia susţinea că acest buget nu ar reduce datoria publică uriaşă a Italiei şi ar încălca reglementările UE.

Au urmat săptămâni de negocieri între Guvernul italian, condus de Giuseppe Conte, şi oficialii de la Bruxelles, pentru ca ţara să evite declanşarea procedurii de sancţionare din cauza deficitului bugetar.

Deşi iniţial s-a opus, în cele din urmă Italia şi-a revizuit proiectul de buget, preconizând acum un deficit de 2,04%, ţintă confirmată ieri de Bruxelles.

În plus, estimarea de creştere economică pentru 2019 a fost înrăutăţită de Guvernul italian la 1%, de la 1,5% iniţial.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat, citat de CNBC: "Soluţia actuală nu este ideală, însă ea ne permite să evităm, în această fază, declanşarea procedurii de deficit excesiv. Un element pozitiv important este că noul buget se bazează pe un scenariu economic plauzibil. Politicile bugetare credibile şi sustenabile nu pot fi planificate pe estimări supra-optimiste".

Deşi Italia a făcut modificări în privinţa planurilor sale de cheltuieli publice, Dombrovskis a subliniat că actuala componenţă a cheltuielilor încă ridică semne de întrebare, în special principalele măsuri expansioniste care privesc veniturile cetăţenilor şi reformele din domeniul pensiilor (inclusiv reducerea vârstei de pensionare).

"În momentul în care aceste măsuri vor intra pe deplin în vigoare, vor genera costuri mai mari. În 2020 şi 2021, Italia intenţionează să compenseze costurile prin creşterea taxei pe valoarea adăugată (TVA). Dar, ştim că în trecut, Italia nu a activat acest tip de măsuri de salvgardare. Dacă se va întâmpla acest lucru, din nou vor trebui găsite în altă parte resurse mai mari", conform oficialului european.

Noile măsuri prevăzute de Italia includ, de asemenea, impozite mai mari pentru companii şi reduceri ale investiţiilor planificate, a adăugat Dombrovskis, menţionând că acestea nu reprezintă "paşi favorabili creşterii", însă ar putea fi compensate de o mai bună utilizare a fondurilor structurale disponibile în UE.

După declaraţiile lui Dombrovskis, randamentul obligaţiunilor italiene cu scadenţa la zece ani s-a redus la 2,79%, de la 2,833% miercuri dimineaţa.

Dombrovskis a dat asiguri că Executivul comunitar va monitoriza strict dacă Italia va adopta noile reglementări convenite cu Comisia Europeană.

Italia are a doua cea mai mare datorie publică din UE, de 131% din PIB.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb