Comisia Europeană aprobă afacerea "Volkswagen" - "Scania"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2008

Comisia Europeană aprobă afacerea "Volkswagen" - "Scania"

Compania auto germană "Volkswagen" AG, cea mai mare din Europa, a obţinut aprobarea Executivului de la Bruxelles pentru achiziţia pachetului majoritar de la constructorul suedez de camioane "Scania".

"Pachetul majoritar urmează să fie achiziţionat la data de 22 iulie", au declarat oficialii grupului german, după ce Comisia Europeană a anunţat că a aprobat afacerea. "Volkswagen" preia cota deţinută de familia Wallenberg la "Scania", în schimbul sumei de 27 de miliarde de coroane suedeze (4,4 miliarde de dolari).

În luna martie a acestui an, "Volkswagen" a convenit să preia participaţiile deţinute la "Scania" de fundaţiile "Investor AB" şi "Wallenberg". În urma acestei tranzacţii, drepturile de vot deţinute de "Volkswagen" la "Scania" vor creşte la 68,6%, de la 37,98% în prezent, iar participaţia - la 37,73%, de la 20,89%.

"Analiza pe care am efectuat-o asupra tranzacţiei propuse a arătat că activităţile celor două părţi nu se suprapun", au precizat autorităţile de la Bruxelles. Autorităţile antitrust din Uniunea Europeană au aprobat tranzacţia la data de 13 iunie.

Achiziţia pachetului majoritar de la "Scania" de către "Volkswagen" ar putea des-chide calea pentru crearea unui lider de piaţă european, prin cumpărarea constructorului german de camioane MAN AG, care, în septembrie 2006, a eşuat în încercarea de a prelua "Scania" cu o ofertă de 10,3 miliarde de euro (15,8 miliarde de dolari). Noua entitate ar fi cel mai mare producător de camioane din Europa, depăşind "Daimler" AG şi "Volvo" AB.

"Volkswagen", care este deja cel mai mare acţionar al "Scania", a refuzat oferta, dar a preluat 29,9% din MAN şi a lansat negocierile pentru o fuziune în trei, care să regrupeze operaţiunile din domeniu.

Potrivit Comisiei Europene, deţinerea minoritară a "Volkswagen" la MAN "nu va avea efecte adverse în privinţa concurenţei".

"Volkswagen" a informat că va finaliza consolidarea "Scania" în a doua jumătate a aces-tui an. "Suntem încântaţi de faptul că va deveni al nouălea brand sub umbrela celui mai mare constructor auto din Europa", a declarat directorul general al "Volkswagen", Martin Winterkorn. Grupul german a precizat că "Scania" îşi va păs-tra propriul sediu, profilul şi cultura sa organizaţională. "Scania" are sediul la Sodertalje, Suedia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb