Comisia Europeană, criticată pentru că nu utilizează eficient un mecanism de prevenţie a crizelor economice

D.I
Internaţional / 24 ianuarie 2018

Curtea de Conturi a UE (Sursa foto: Facebook)

Curtea de Conturi a UE (Sursa foto: Facebook)

Din motive politice, Comisia Europeană nu utilizează în mod eficient o procedură destinată să furnizeze din timp avertizări cu privire viitoarele crize economice, a apreciat ieri Curtea de Conturi a UE (CCE).

Comisia nu a demarat niciodată o acţiune disciplinară împotriva unui stat membru pentru că a permis creşterea dezechilibrelor economice, chiar dacă are dreptul de a face acest lucru, susţine Curtea de Conturi a UE într-un raport cu privire la Procedura de dezechilibru macroeconomic (Macroeconomic Imbalance Procedure - MIP), care este supervizată de Comisia Europeană.

Un comunicat al CCE precizează în acest sens: "Comisia Europeană nu implementează Procedura de dezechilibru macroeconomic (MIP) într-un mod care să asigure o prevenţie şi o corectare efectivă a dezechilibrelor".

Procedura de dezechilibru macroeconomic, introdusă în 2011 în momentul de apogeu al crizei datoriilor suverane din zona euro, este un mecanism de supraveghere care drept scop identificarea timpurie a riscurilor de dezechilibru macroeconomic şi corectarea lor. Dacă o ţară membră ignoră recomandările Comisiei privind corectarea dezechilibrelor riscă, în teorie, să fie amendată cu 0,1% din Produsul său Intern Brut.

Însă, chiar dacă unele state membre au înregistrat timp de mai mulţi ani dezechilibre excesive, Comisia nici măcar nu a demarat o procedură disciplinară, subliniază Curtea de Conturi Europeană.

Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, Franţa, Italia, Portugalia, Croaţia, Cipru şi Bulgaria au înregistrat "dezechilibre excesive" în 2016 şi 2017

Neven Mates, membru al CCE a declarat: "Non-activarea sistematică a procedurii de dezechilibru excesiv a redus credibilitatea şi eficienţa MIP".

Auditorii subliniază că, deşi Comisia a identificat dezechilibrele pe baza unor criterii tehnice clare, nu a oferit o evaluare adecvată a gravităţii dezechilibrelor. În plus, potrivit auditorilor, criteriile pe baza cărora Comisia a luat deciziile finale nu au fost transparente. "Dovezile sugerează că lipseşte un proces formal de adoptare a deciziilor la nivel politic", concluzionează raportul Curţii de Conturi Europene.

În replică, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Executivul comunitar a luat notă de raportul Curţii de Conturi Europene, urmând ca acesta să fie discutat la următoarea reuniune a colegiului comisarilor europeni cu Curtea de Conturi Europeană, reuniune care va avea loc în data de 5 februarie.

În ceea ce priveşte România, la începutul lunii decembrie 2017, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie care stabileşte că România nu a reuşit să ia măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă. A fost emisă o nouă recomandare, prin care s-a revizuit recomandarea adresată anterior României de către UE, în temeiul "procedurii de abatere semnificativă". Oficialii UE consideră că "România este responsabilă pentru o abatere semnificativă de la traiectoria stabilită pentru ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu". Consiliul a stabilit un termen limită - 15 aprilie 2018 - pentru ca România să prezinte un raport privind acţiunile întreprinse ca răspuns la recomandarea revizuită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb