COMISIA EUROPEANĂ NE RECOMANDĂ: Reduceţi deficitul bugetar sub 3% până în 2011

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 iunie 2009

Joaquin Almunia ameninţă cu tăierea banilor de la Comisia Europeană.

Joaquin Almunia ameninţă cu tăierea banilor de la Comisia Europeană.

Comisia Europeană a recomandat, ieri, ţării noastre să reducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% din Produsul Intern Brut până în anul 2011, potrivit unui comunicat al Comisiei. Ţara noastră are, pentru acest an, un deficit bugetar ţintă de 5,1% din PIB şi, în vederea îndeplinirii criteriilor din Tratatul de la Maastricht, intenţionează să reducă această valoare la mai puţin de 3% din PIB în 2011. În perioada ianuarie-aprilie 2009, deficitul bugetului general consolidat s-a situat la 9.357,1 milioane lei, echivalent cu 1,8% din PIB.

De asemenea, Comisia recomandă României să adopte măsurile necesare atingerii ţintei de deficit pentru 2009 şi să specifice direcţiile prin care intenţionează să reducă deficitul bugetar în 2010 şi 2011. Mai exact, CE doreşte să ştie cum vor proceda autorităţile din ţara noastră pentru a reduce cheltuielile cu salariile din domeniul public, pentru a întări politica fiscală, pentru a introduce limite privind revizuirile bugetare şi pentru a accelera reforma sistemului de pensii.

CE mai doreşte ca ţara noastră să întărească economia prin implementarea reformelor structurale, în special prin sporirea eficienţei administraţiei publice, îmbunătăţirea mediului de afaceri, rezolvarea problemelor legate de munca la negru şi intensificarea absorbţiei de fonduri europene.

Ţara noastră va fi nevoită să explice, pe 7 ianuarie 2010, măsurile luate pentru corectarea deficitului bugetar, la şase luni după iniţierea procedurii, a explicat, ieri, comisarul european pentru afaceri economice şi bugetare, Joaquin Almunia, potrivit agenţiei NewsIn. Comisarul European a adăugat că, în cazul în care explicaţiile din ianuarie nu vor fi mulţumitoare, cel mai probabil recomandările CE se vor repeta.

Joaquin Almunia a declarat: "Memorandumul de înţelegere va preveni probabil o astfel de situaţie. Avem acum un instrument foarte puternic pentru a convinge autorităţile să implementeze măsurile ecoomice.

Dacă nu, atunci vom opri plăţile, ceea ce poate duce la dificultăţi economice şi mai serioase".

Riscul de creştere a deficitului bugetar şi ajustarea deficitului de cont curent pot duce la apariţia unor "deficite gemene" (n.r. twin deficits), context în care ambele dezechilibre au valori asemănătoare, a explicat, recent, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară.

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului, susţine că, probabil, şi în 2010 vom avea un deficit bugetar peste nivelul de 3%, însă subliniază că până în 2011 mai este timp pentru ajutarea acestuia.

Economia românească va da semne de revenire în 2010, susţine Comisia Europeană

Estimările Comisiei Europene privind Produsul Intern Brut real al ţării noastre reliefează o comprimare cu 4% a economiei în acest an, urmată de o creştere de 0,1% în 2010 şi de un avans al PIB de 2,4% în 2011.

În raportul Comisiei Europene se precizează că actuala criză economică globală a dus la o reducere drastică a intrărilor de capital privat în ţara noastră, ducând, astfel, la o scădere considerabilă a activităţii începând cu ultimul trimestru din 2008. De asemenea, CE mai precizează că ţara noastră va prefera o politică fiscală restrictivă în perioada 2009-2011 pentru a corecta dezechilibrele fiscale din ultimii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb