Politica de mediu poate impulsiona creşterea economică prin mai multe măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor şi prin tranziţia către taxe mai ecologice, conform unor studii publicate astăzi de Comisia Europeană.
Diminuarea taxării forţei de muncă şi reorientarea acesteia către poluare ar putea genera venituri de 35 miliarde euro în 2016, putând ajunge la 101 miliarde de euro în 2025, conform datelor colectate din 12 state membre ale Uniunii Europene (UE), iar o măsură în acest sens poate fi mărirea taxelor pentru poluarea apei şi a aerului.
În urma rezultatelor studiilor, veniturile potenţiale generate variază între peste 1% din PIB/an şi puţin peste 2,5% din PIB/an în 2025, în funcţie de statul membru în cauză.
"Realizarea de investiţii în măsuri de prevenire a inundaţiilor este o măsură eficientă, al cărei cost mediu este de aproximativ 6 până la 8 ori mai mic decât costul daunelor provocate", conform studiului.
Concluziile studiilor urmează să fie integrate în semestrul european, un mecanism instituit în 2010 pentru a îmbunătăţi coordonarea politicilor economice ale ţărilor UE.