Comisia juridică a Senatului a votat favorabil cererea DNA privind reţinerea şi arestarea senatorului Dan Şova.
Preşedintele comisiei juridice, Cătălin Boboc a declarat: "Mă bucur că aceasta a fost soluţia comisiei, sper ca aceasta să fie şi soluţia plenului, pentru că, altfel, am bloca posibilitatea instanţei de a nu aproba cererea de arestare".
Domnia sa a mai arătat că nu poate anticipa ce se va întâmpla la plen, pentru că "fiecare coleg va vota cum consideră", şi a ţinut să menţioneze că toţi senatorii pot să studieze dosarul, până când raportul va fi introdus la plen.
Senatorul PSD Dan Şova a declarat după audierea în comisia juridică, unde şi-a apărat cauza în faţa colegilor jurişti, că nu doreşte să facă declaraţii, şi că singurul lucru pe care doreşte să îl transmită este că "a spus numai adevărul în comisie şi în plen va face la fel".
• Şova, în Comisia juridică: "Email-urile firmei de avocatură sunt stocate pe server, nu pe hard"
Dan Şova a vrut să demonteze, miercuri, în comisia juridică, acuzaţiile care i se aduc în dosarul privind relaţia juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, arătând că acuzaţia că a distrus hardurilor calculatoarelor nu e reală întrucât email-urile nu se stochează pe hard, ci pe server.
Potrivit unor surse parlamentare, citate de Mediafax, în pledoaria pe care a susţinut-o în faţa colegilor jurişti, Dan Şova a vrut să demonteze, personal, fără ajutor din partea avocatului său, toate acuzaţiile care i se aduc în dosarul de 1800 de pagini trimis de DNA Parlamentului şi în care se cere reţinerea şi arestarea sa preventivă.
Şova le-a spus senatorilor că nu putea antedata anumite procese-verbale, dând ca exemplu faptul că un astfel de proces-verbal este depus deja în instanţă, într-un alt dosar, iar data emiterii sale este cea corectă. Astfel, spunea Şova, acuzaţia procurorilor potrivit cărora a depus la dosar acte false nu are nicio bază reală.
De asemenea, Şova a mai arătat că nu avea de ce să distrugă hardurile calculatoarelor din firma de avocatură, pentru a distruge probe şi corespondenţă, pentru că email-urile sunt stocate pe server. El le-a spus senatorilor că, dacă anchetatorii doreau să recupereze această corespondenţă, o puteau găsi la cei care au primit respectivele email-uri.
Potrivit surselor citate, Şova le-a mai transmis celor din comisie că firma de avocatură a schimbat calculatoarele cu mult timp înainte de începerea anchetei procurorilor, şi că nu avea de unde să ştie că va fi anchetat.
"Pentru că am salvat complexurile Turceni şi Rovinari, trebuia să mi se ridice o statuie, nu să fiu anchetat", ar fi spus Şova, potrivit surselor citate.
Procurorii au date şi indicii că Şova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, în încercarea de a-şi dovedi nevinovăţia. Conform acestora, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi, pentru a ascunde corespondenţa purtată prin e-mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexuri energetice.