MADR A REPARTIZAT COTELE  Patronatul Zahărului: "Atingerea cotei anuale de producţie de zahăr ar trebui să fie prioritară"

Alexandra Oancă
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 29 iulie 2013

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a aprobat săptămâna trecută repartizarea cotei de producţie de zahăr din sfecla de zahăr, începând cu anul de comercializare 2013-2014, pentru societăţile comerciale acreditate, producătoare de zahăr. Realocarea cotei naţionale de producţie de zahăr este foarte importantă mai ales pentru cultivatorii de sfeclă şi pentru producătorii care se aprovizionează cu materie primă de pe piaţa internă. Potrivit ordinului de ministru, cei patru producători de zahăr au o cotă cumulată de producţie de 104.688,8 tone de zahăr. Din acest total, "Zahărul Oradea" a primit o cotă de 19.355 tone, "Zahărul Luduş"- 26.008 de tone, "Fabrica de Zahăr BOD"- 22.750 tone, iar "Agrana România"- 36.575 tone. Domnul Ioan Armean, directorul general al SC "Zahărul Luduş" SA, ne-a precizat: "Fermierii şi producătorii sunt indignaţi de felul în care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a gestionat până acum aceste cote de producţie, fiind nemulţumiţi de cantitatea acordată. În cazul în care acţionarii companiei vor considera cota repartizată nesatisfăcătoare vor lua atitudine".

Potrivit MADR, realocarea acestei cote are în vedere diminuarea cantităţii de zahăr în cazul fabricilor care nu au reuşit să încheie un număr suficient de contracte care să le asigure realizarea acesteia, dar şi să creeze stabilitate în rândul cultivatorilor români, prin posibilitatea valori­ficării producţiei.

Realocarea cotelor vine în întâmpinarea solicitărilor producătorilor de sfeclă de zahăr din Româ­nia, a organizaţiilor profesionale ale acestora având drept scop stimularea producătorilor în a menţine în cultură sfecla de zahăr, mai ales în zonele favorabile acestor culturi.

Potrivit domnului Szocs Jozsef, vicepreşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de sfeclă de zahăr BOD, repartizarea corectă şi eficientă a cotelor de producţie reprezintă principalul mijloc prin care cultivarea sfeclei de zahăr poate fi stimulată. Domnia sa a adăugat: "Această repartizare va ajuta Fabrica de zahăr BOD să supravieţuiască". Fabrica, cu capital integral românesc, se află în insolvenţă de la începutul anului 2011.

Patronatul Zahărului: "Producţia de zahăr nu a atins niciodată cota anuală acordată de Uniunea Europeană"

Producţia de zahăr din ţara noastră nu a atins niciodată cota anuală acordată de Uniunea Europeană. În opinia preşedintelui Patronatului Zahărului din România, Gheorghe Bejan, prioritatea MADR pe acest segment ar trebui să fie atingerea cotei anuale de producţie zahăr.

UE a repartizat României o cotă anuală de 104.688 tone zahăr din sfeclă. Domnul Gheorghe Bejan, director executiv al Patronatului Zahărului din România, estimează că, din 2007 şi până acum, cultivatorii de sfeclă de zahăr au pierdut circa 18 milioane de euro din cauza faptului că ţara noastră nu a atins cota anuală de producţie care, de altfel, nu acoperă consumul. Domnia sa a precizat că relocarea cotelor nu va influenţa foarte mult producţia fabricilor care importă materie primă sau zahăr brut.

Problema pe care a semnalat-o domnia sa este gestiunea producţiei de zahăr de la noi din ţară. "Pe de o parte sunt fabrici care produc mai mult decît cota care le-a fost alocată, cum a fost cazul pentru < Zahărul Bod >, anul trecut, iar pe de altă parte sunt companii care produc sub cotă", ne-a spus domnul Gheorghe Bejan. Dacă un producător de zahăr produce mai mult decât cota acordată de MADR, acesta nu poate vinde surplusul de zahăr în anul respectiv.

Comisia pentru agricultură a Parlamentului European a votat, la sfârşitul lunii ianuarie, prelungirea cu cinci ani a cotelor la zahăr până în 2020. Măsura a fost adoptată cu scopul de a elimina tensiunile din piaţă. Aceasta nu a avut însă efecte pe plan local, pentru că oricum ţara noastră nu-şi acoperă cotele de producţie, potrivit producătorilor de zahăr.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb