COMPANIILE FARMACEUTICE, LA ŞASE LUNI: Profitabilitatea şi evoluţia bursieră, în contradicţie

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 august 2012

Profitabilitatea şi evoluţia bursieră, în contradicţie

Cele trei companii producătoare de medicamente listate la Bursa de Valori Bucureşti ("Antibiotice" Iaşi, "Zentiva" România şi "Biofarm") au obţinut, în prima jumătate a anului, profit, însă evoluţia cotaţiilor acestora la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost una negativă.

Preţurile medii ale acţiunilor celor trei companii din domeniul farmaceutic au închis ultima şedinţă de tranzacţionare din primul semestru în scădere, faţă de preţurile medii de la începutul acestui an.

Adrian Danciu, "SSIF Broker": Potenţial de apreciere pentru ATB şi perspectivă neutră pentru SCD şi BIO

De la începutul acestui an, investitorii deţinători de acţiuni la cele trei companii producătoare de medicamente au pierdut, prin scăderea cotaţiilor acţiunilor, între 4% - în cazul "Biofarm" - şi 14% - în cazul "Zentiva" -, ne-a precizat Adrian Danciu, analist la "SSIF Broker".

O parte din această pierdere este, însă, acoperită de dividendele acordate aferente exerciţiului financiar 2011, a arătat domnia sa.

Analistul ne-a declarat: "Comparând evoluţia cotaţiilor acestor titluri cu evoluţia principalilor indici bursieri regăsiţi în cadrul BVB, am putea spune că acestea au sub-performat piaţa.

Totuşi, trebuie avut în vedere că aceste acţiuni pot fi considerate ca fiind defensive, ele facând parte dintr-un sector de activitate non-ciclic. În aceste condiţii, din punct de vedere teoretic, titlurile menţionate ar trebui să supra-performeze piaţa, pe o tendinţă de scădere, şi să sub-performeze, pe o tendinţă de creştere.

Având în vedere performanţele nete (incluzând veniturile din dividende), comparativ cu randamentul determinat în cazul principalilor indici bursieri, am putea aprecia evoluţia acestor titluri ca fiind uşor negativă".

Probabil, un factor negativ important a fost dat şi de tendinţa de diminuare a lichidităţii acestor titluri, a mai subliniat Adrian Danciu.

Dintre cele trei companii amintite, analistul estimează un potenţial de apreciere mai important pentru compania "Antibiotice", aceasta prezentând avantaje atât în ceea ce priveşte multiplii actuali de preţ la care se tranzacţionează titlul, cât şi posibila redeschidere a discuţiilor privind privatizarea companiei, a explicat domnia sa.

"Pentru companiile < Biofarm > şi < Zentiva > avem o perspectivă neutră, şi, în condiţiile unei tendinţe ascendente a pieţei de capital, ne putem aştepta ca acestea să sub-performeze indicii bursieri", a mai adăugat Adrian Danciu.

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Evoluţia preţului de tranzacţionare este în contradicţie cu evoluţia activităţii economice"

Emitenţii listaţi la BVB aparţinând sectorului farmaceutic nu au avut o evoluţie pozitivă, în prima jumătate a anului în curs, din punctul de vedere al preţului de tranzacţionare, ne-a precizat Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest".

Domnia sa ne-a explicat: "Evoluţia preţului de tranzacţionare este în contradicţie cu evoluţia activităţii economice a celor trei companii. Toate cele trei reprezentante ale sectorului farmaceutic au reuşit să îşi crească afacerile, în prima parte a anului faţă de primul semestru al anului trecut şi două dintre ele (BIO şi ATB) să îşi îmbunătăţească şi profitabilitatea. Discrepanţa dintre activitatea economică şi evoluţia preţului de tranzacţionare este cu siguranţă temporară şi în momentul în care investitorii vor dis-pune de sume considerabil mai mari de investit pe piaţa din România acest decalaj va dispărea".

Cei trei emitenţi din industria farmaceutică listaţi la BVB vor continua evoluţia economică pozitivă şi vor crea investitorilor, pe termen lung, oportunităţi foarte bune de investiţii, este de părere Nicu Grigoraş.

Titlurile companiei ieşene "Antibiotice" (simbol ATB) au închis primul semestru la un preţ mediu de 0,3402 lei/titlu, în scădere cu 12,86% faţă de cel din prima şedinţă de tranzacţionare din acest an.

De la începutul semestrului întâi, preţul mediu al acţiunilor companiei "Antibiotice" a urcat treptat, atingând un maxim de 0,4368 lei/titlu, pe 17 februarie.

După această dată, preţul mediu al acţiunilor ATB a scăzut până la 0,4205 lei/unitate, urmând să îşi reia apoi creşterea şi să atingă din nou maximul de 0,4368 lei/unitate, pe 8 martie.

Începând cu următoarea şedinţă de tranzacţionare, preţul mediu al acţiunilor ATB a scăzut treptat, ajungând la un minim de 0,3378 lei/acţiune, pe 28 iunie.

Titlurile producătorului de produse farmaceutice "Biofarm" (simbol BIO) a închis ultima şedinţă de tranzacţionare din primul semestru la un preţ mediu de 0,1655 lei/unitate, în scădere cu 13,84% faţă de preţul mediu de la începutul anului.

Acţiunile "Biofarm" au deschis anul la un preţ mediu de 0,1921 lei/titlu şi au atins maximul, de 0,2048 lei/acţiune, pe 9 februarie. După această dată, preţul mediu al acţiunilor BIO a scăzut treptat, atingând un minim al primelor şase luni, de 0,1601 lei/titlu, pe 5 iunie.

La începutul lui ianuarie, acţiunile companiei "Zentiva" România (simbol SCD), înregistrau un preţ mediu de 0,8557 lei/unitate, preţ ce a crescut treptat până la maximul de 1,0055 lei/unitate, la 9 februarie.

După această dată, preţul mediu al acţiunilor SCD a fluctuat în jurul valorii de 0,88 lei/titlu, urmând apoi, o scădere bruscă de la 0,8386 lei/acţiune, pe 10 mai, la 0,7448 lei/acţiune, pe 11 mai.

Preţul mediu minim al acţiunilor SCD a fost de 0,6586 lei/titlu, înregistrat pe 5 iunie.

La finele lunii iunie, preţul mediu al titlurilor companiei "Zentiva" era de 0,7189 lei/unitate, cu aproape 16% mai mic decât cel de la începutul anului.

Compania ieşeană "Antibiotice" a raportat, pentru primul semestru al anului, cel mai mare profit din sector, de 25,75 milioane lei, fiind urmată de "Zentiva" România, care a înregistrat, în prima jumătate a anului, un profit de 21,24 milioane lei.

Cel mai mic rezultat net a fost anunţat de "Biofarm", cu un profit net de 12,279 milioane lei.

În primele şase luni ale anului, faţă de primul semestru al anului anterior, "Biofarm" şi "Antibiotice" şi-au majorat profitul, cu 11,49%, respectiv 11,27%, în timp ce "Zentiva" şi-a redus rezultatul net cu 30,38%.

Cea mai mare cifră de afaceri, dintre producătorii de produse farmaceutice listaţi la BVB, obţinută în primul semestru al acestui an, de 148,65 milioane lei, a fost înregistrata tot de "Antibiotice" Iaşi, urmată de "Zentiva" (cu o cifră de afaceri de 139,37 milioane lei) şi de "Biofarm" (cu o cifră de afaceri, la jumătatea anului, de 52,92 milioane lei).

Dintre aceste companii, cea mai mare creştere a cifrei de afaceri, la 30 iunie, anul acesta, faţă de 30 iunie, anul trecut, a fost de 15,2%, înregistrată de "Zentiva" România.

"Zentiva" România şi-a redus profitul cu 30,38%

Profitul producătorului de medicamente "Zentiva" România (simbol SCD) s-a diminuat, în prima jumătate a anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, cu 30,38%, la 21,24 milioane de lei.

Cifra de afaceri netă a companiei a crescut, în primele şase luni ale anului, cu 15,23% faţă de perioada similară din 2011, la 139,37 milioane lei.

Veniturile totale au urcat, în primul semestru, faţă de semestrul întâi 2011, cu 12,78%, la 152,99 milioane de lei, în timp ce cheltuielile totale s-au majorat cu 27,84%, la 126,41milioane lei.

Faţă de primul semestru al anului trecut, rezultatul din exploatare s-a redus, la jumătatea acestui an, cu 26,4%, la 24,65 milioane lei.

Profitul financiar a fost, la 30 iunie, de 1,92 milioane lei, în scădere cu 41,36% faţă de cel raportat în perioada similară din 2011.

Datoriile companiei s-au redus, în perioada ianuarie-iunie, cu 10,64% faţă de cele raportate la începutul anului, la 70,07 milioane lei, iar creanţele s-au diminuat, la 30 iunie, faţă de 31 decembrie 2011, cu 13,74%, la 194,82 milioane lei.

În primul semestru al acestui an, compania nu a înregistrat variaţii în capitalul social, valoarea acestuia fiind de 41,69 milioane lei.

"Zentiva" are un capital social de 41,69 milioane lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei/titlu.

----------

"Antibiotice" - cel mai mare profit dintre producătorii de produse farmaceutice de la BVB

Compania farmaceutică "Antibiotice" Iaşi (simbol ATB) a raportat, pentru primul semestru al anului, un profit net de 25,75 milioane lei, mai mare cu 11,27% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cifra de afaceri netă, la 30 iunie, a fost de 148,6 milioane lei, în creştere cu 7,3% comparativ cu valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior.

Potrivit raportului companiei, cifra de afaceri a fost obţinută prin valorificarea în piaţă, atât a producţiei realizate pe platforma societăţii (135,3 milioane lei), cât şi a mărfurilor (26,1 milioane lei), reprezentând valoarea medicamentelor din nomenclatorul societăţii, care au fost fabricate pe alte fluxuri dedicate din afara ţării, ca urmare a cerinţelor impuse de reglementările de bună practică de fabricaţie în vigoare.

Activitatea derulată pe plan internaţional s-a concretizat, până la finele primului semestru, în obţinerea unei cifre de afaceri de 33,4 milioane lei, cu 33,5% mai mare decât cifra de afaceri obţinută din exporturi în perioada similară a anului 2011.

Această majorare a valorii exportului vine în contextul intensificării acţiunilor de internaţionalizare a afacerii şi se explică prin creşteri ale vânzărilor de medicamente finite, cât şi prin majorări ale volumelor exportate de Nistatină (substanţă activă utilizată în preparatele antimicotice şi în unele produse cosmetice).

Veniturile totale ale companiei au însumat, în perioada ianuarie-iunie, 166,26 milioane lei, în creştere cu 1,47% faţă de cele înregistrate la 30 iunie 2011, iar cheltuielile totale s-au majorat cu 0,65% faţă de primele şase luni ale anului trecut, la 136,58 milioane lei.

Profitul din exploatare, la finalul lunii iunie, a fost de 36,49 milioane lei, în creştere cu 44,2% faţă de cel de la 30 iunie 2011.

Veniturile din exploatare, realizate în semestrul întâi, au fost de 162,6 milioane lei, cu 6,7% mai mult decat cele realizate în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Compania a înregistrat, în perioada analizată, o pierdere financiară de 6,8 milioane lei, în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut, compania raportase un profit financiar de 2,85 milioane lei.

Creanţele companiei erau, la 30 iunie, în valoare de 235,16 milioane lei, faţă de 226,37 milioane lei, nivelul creanţelor raportate la 31 decembrie 2011.

Ritmul de creştere a creanţelor (de aproape 4%) este într-o dinamică mai mică cu trei procente faţă de ritmul de creştere al cifrei de afaceri a companiei, astfel încât, perioada de încasare a crescut de la 287 zile, în primul semestru a anului 2011, la 300 zile, în aceeaşi perioadă a acestui an.

Datoriile societăţii au crescut, în perioada ianuarie-iunie, cu 2,57% faţă de cele înregistrate la începutul anului, la 146,39 milioane lei.

Creşterea capitalul propriu, de la 287,06 milioane lei, la începutul exerciţiului financiar, la 301,84 milioane lei, la 30 iunie (5%), demonstrează preocuparea continuă de consolidare a afacerii, se arată în raportul semestrial al societăţii.

---------

Profitul "Biofarm" a urcat la 12,279 milioane lei

În prima jumătate a anului, profitul net al "Biofarm" (simbol BIO) s-a majorat cu 11,49% faţă de perioada similară a anului trecut, la 12,279 milioane lei, menţinându-se o rată de profitabilitate de aproximativ 23% şi un EBITDA margin (n.r. profitul înainte de plata dobânzilor, taxelor şi înregistrarea deprecierilor şi amortizării, împărţit la veniturile totale) de aproximativ 34%.

În primul semestru al anului, "Biofarm" a înregistrat o cifră de afaceri netă de 52,92 milioane lei, în creştere cu aproape 7% faţă de perioada similară a anului trecut.

Rezultatele favorabile au fost posibile atât datorită creşterii volumului vânzărilor pe piaţa internă, cât şi creşterii vânzărilor la export, se arată în raportul companiei.

Vânzările la export ale "Biofarm" au înregistrat, în perioada ianuarie-iunie, comparativ cu perioada similară din 2011, o creştere de 15,28% a vânzărilor în unităţi şi o creştere de 49,87% a vânzărilor în valoare.

Îmbunătăţirea activităţii de export este unul dintre obiectivele strategice ale companiei pe termen mediu şi lung, potrivit raportului semestrial.

Veniturile totale ale companiei au ajuns, la finalul primului semestru, la 55,89 milioane lei, cu 6,43% mai mari decât cele raportate la 30 iunie 2011, în timp ce cheltuielile totale s-au majorat cu 4,22%, la 38,93 milioane lei.

Profitul din exploatare, la finalul lui iunie, a fost de 15,32 milioane lei, în creştere cu 20% faţă de cel înregistrat în primul semestru din 2011.

Pierderea financiară, la 30 iunie, a fost în valoare de 11.279 lei, faţă de profitul de 808.392 lei, la 30 iunie 2011. Rezultatul vine ca urmare a evoluţiei negative a cursului de schimb valutar, precum şi preliminării reducerilor ce urmează să fie acordate terţilor, în perioada următoare. Aceste reduceri sunt cuprinse, deja, în rezultatul exerciţiului financiar şi sunt în valoare de 1,25 milioane lei.

Creanţele comerciale ale "Biofarm" au crescut, faţă de finalul anului trecut, cu 36,15%, la 36,09 milioane lei. Creşterea creanţelor se datorează, în principal, majorării cifrei de afaceri a companiei şi măririi termenelor de încasare a creanţelor clienţi.

Datoriile pe termen scurt au crescut cu 26% faţă de sfârşitul anului 2011. La data de 30 iunie, datoriile pe termen lung au fost în valoare de 154.227 lei, în scădere cu 61,7% faţă de cele de la începutul anului.

În primul semestru al acestui an, "Biofarm" nu a înregistrat variaţii în capitalul social, valoarea acestuia fiind de 109,486 milioane lei şi fiind divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb