CONAF, DESPRE EFECTELE CORONACRIZEI: "Distanţarea de economia reală va crea probleme greu de rezolvat"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 aprilie 2020

"Distanţarea de economia reală va crea probleme greu de rezolvat"

Economia la turaţie mică, scoasă din viteză dar continuând să funcţioneze chiar şi moderat în condiţiile date, reprezintă soluţia depăşirii perioadei de criză în condiţii care să ne permită, ulterior, o revenire economică, fără pierderi substanţiale, subliniază reprezentanţii Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), într-un comunicat.

Documentul citat arată că este momentul să ne concentrăm pe acţiuni care se vor propaga în evoluţia viitoare a economiei: "Suntem conştienţi că imediat după criza actuală, o altă criză iminentă, cea economică, va izbucni, iar pentru a nu fi afectaţi în proporţie covârşitoare, trebuie să acţionăm acum pentru un viitor independent de măsurile de reducere şi prevenţie a îmbolnăvirii cu coronavirus şi a crizei din sănătate prin care trec toate statele lumii.

România trebuie să se reinventeze şi să acorde o atenţie sporită sectorului privat, singurul capabil să susţină economic revenirea din criză prin subvenţii de la guvern în cuantumul câştigului salarial mediu brut (5500 lei brut) pe perioada stării de urgenţă, pentru fiecare angajat păstrat timp de şase luni. Astfel spus, în loc să stimulăm creşterea ratei şomajului, fie chiar şi a celui tehnic, stimulăm păstrarea locurilor de muncă, plata contribuţiilor salariale la bugetul de stat şi siguranţa locului de muncă pentru angajat".

Distanţarea socială se dovedeşte a fi o măsură bună în condiţiile pandemiei, însă distanţarea de economia reală va crea pe viitor probleme greu de rezolvat, adaugă comunicatul CONAF, precizând: "Pentru a echilibra măsurile de distanţare socială de cele de stimulare a antreprenorilor prin impulsionarea acestora să păstreze personalul lucrativ, aceştia din urmă ar putea presta munca de acasă alternativ cu cea clasică, astfel încât la nivelul societăţilor impactul crizei create de coronavirus se va diminua, iar angajatul va ieşi din izolarea la domiciliu. Uşor, uşor, societatea trebuie să îşi continuie evoluţia, iar măsurile de pandemie trebuie alternate cu cele de revenire a ciclului economic normal".

Eliminarea şomajului tehnic şi înlocuirea lui cu măsuri de stimulare a companiilor private în cuantumul salariului mediu brut va elimina şi inechitatea dintre sectorul public şi cel privat, mai consideră membrii CONAF.

În prezent, angajaţii din aparatul bugetar nu simt presiunea pierderii locului de muncă şi nici diminuarea nivelului de trai, în timp ce cei din sectorul privat "tremură" de teama pierderii serviciului şi implicit a închiderii afacerilor din sectoarele afectate, subliniază sursele citate, subliniind: "Fără stimulente acordate mediului privat, rata şomajului ar putea depăşi 10% la nivel mondial, iar experienţa crizelor anterioare ne-a învăţat că, cu cât este mai tardivă redresarea companiilor, cu atât se va prelungi asistenţa socială a angajaţilor disponibilizaţi, iar consumul va avea de suferit, creându-se astfel dezechilibre fundamentale în economie.

Cristina Chiriac, preşedintele CONAF, explică: "Această măsură ar poziţiona economia românească «la relanti» în timpul pandemiei de COVID -19. Subvenţionarea salariilor de la stat este menită să păstreze locurile de muncă, iar perioada de activitate lucrativă ar putea alterna cu cea de lucru la domiciliu a angajaţilor. Criza creată de coronavirus a scos în evidenţă numeroase provocări pentru economie, mai ales în ţările cu venituri mici, aşa cum este şi cazul României. În prezent, trebuie luate măsuri decisive şi coorodonate pentru a minimiza impactul uman şi economic viitor. Prin aceste măsuri ne dorim menţinerea stabilităţii financiare, reducerea la minimum a pierderii locurilor de muncă şi cel mai important, menţinerea afacerilor în stare de funcţionare".

CONAF aminteşte de modelul matematic găsit de Israel prin care economia va reporni după criza creată de coronavirus. Modelul se bazează pe închidere intermitentă a activităţii sociale şi economice.

"Acest model îmbină cele două crize: cea epidemiologică, de distanţare socială şi cea de continuare a activităţii economice, deşi la parametri reduşi", a explicat preşedintele CONAF, conchizând: "De cele mai multe ori, soluţia e în faţa noastră, nu trebuie să inventăm nimic, ci să adaptăm economia reală la soluţii şi modele care deja există şi au fost testate. S-a dovedit ştiinţific că o strategie de muncă de cinci zile şi zece zile oprite va fi mult mai suportabilă pentru economie şi va reduce impactul creat de coronavirus, împiedicând astfel prăbuşirea multor sectoare şi aruncând oamenii în şomaj şi sărăcie".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acordam atentie sporita pe Covid-19 si incurajam somajul tehnic insa cred ca pandemia economică va fi mai mare decat coronavirusul! Acum ne este bine, stam pe Netflix si nu ne gandim la ce va urma. Daca am fi responsabili ne-am mobiliza sa mentinem economia in viata deoarece de ea va depinde cum vom trai dupa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb