Consiliul Concurenţei este interesat de observaţiile şi punctele de vedere ale terţilor, inclusiv concurenţi şi clienţi ai părţilor implicate, în legătură cu preluarea CFR Marfă de către GFR, şi aminteşte că termenul legal maxim în care va emite o decizie privind tranzacţia este de 5 luni.
"Dorim să aflăm opiniile actorilor din piaţă, să strângem cât mai multe informaţii pentru a putea analiza cât mai obiectiv impactul pe care îl poate avea această tranzacţie asupra economiei", a declarat într-un comunicat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Consiliul reaminteşte că Grup Feroviar Român (GFR), parte a grupului Grampet, a notificat instituţiei concentrarea economică pe care o va realiza prin preluarea pachetului de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al CFR Marfă.
Cele două companii implicate în concentrarea economică notificată sunt prezente pe piaţa serviciilor de transport feroviar de mărfuri şi a serviciilor conexe.
"În ceea ce priveşte analiza concentrărilor economice, în funcţie de dimensiunea operaţiunii respective (naţională sau comunitară), aceasta poate fi realizată fie de către Consiliul Concurenţei, fie de către Comisia Europeană. Începând cu data primirii unei notificări complete, care conţine toate elementele necesare pentru a permite controlul eficient al unei operaţiuni de concentrare economică, termenul legal maxim în care instituţia noastră va emite o decizie în ceea ce priveşte compatibilitatea unei operaţiuni de concentrare economică cu un mediu concurenţial normal este de 5 luni", se arată în comunicat.
Grup Feroviar Român (GFR), deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a depus marţi, la Consiliul Concurenţei, notificarea privind achiziţia a 51% din CFR Marfă. Notificarea cuprinde, printre altele, documente legate de companiile implicate în tranzacţie şi piaţa de profil.