Patronul clubului Steaua, Gigi Becali, a fost condamnat la trei ani cu suspendare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pedepse similare fiind dispuse şi în cazul gărzilor sale de corp. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei de trei ani de închisoare pe o perioadă de opt ani, timp în care Becali va trebui să res-pecte mai multe obligaţii ce îi vor fi impuse de serviciul de probaţiune din zona domiciliului său. Decizia este definitivă.
Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa finală în recursul făcut de Parchet împotriva deciziei unui complet de trei judecători de la aceeaşi instanţă prin care inculpaţii din dosarul sechestrării de persoane, între care şi Gigi Becali, au fost achitaţi. Procurorii au arătat atunci că inculpaţii din acest dosar trebuie condamnaţi la pedepse de peste 11 ani de închisoare şi că prima instanţă a greşit atunci când a achitat toţi inculpaţii. Iniţial Gigi Becali a refuzat să creadă că a fost condamnat, ulterior declarând că nu doreşte să mai fie văzut în ţară după această decizie a justiţiei: "Familia mea a plâns toată ziua, nu mai vreau să plângă. Mi-e ruşine şi jenă să mai vin în ţară. Până nu se schimbă statul, pe mine nu mă interesează. Aici nu e vorba de învingător, aici e vorba că pierde ţara românească. E vorba de justiţie. Cum adică să mă condamni? E o hotărâre pe care o voi lua împreună cu familia. Vreau să stau într-un loc unde sunt iubit. Nu mai vreau să plângă. Mi-e ruşine în ţara aia ca să mai viu văzut. O să vin în ţară pe ascuns. Demisionez şi din PNL ca să nu-i fac rău lui Crin Antonescu". Această condamnare nu îi afectează mandatul de parlamentar. Deputatul PNL a fost acuzat că i-ar fi sechestrat pe hoţii care i-au furat maşina. În timpul procesului, hoţii şi-au schimbat declaraţiile, precizând că nu au fost ţinuţi cu forţa în localul din Pipera şi că s-au urcat de bunăvoie în portbagajul maşinii bodyguarzilor lui Becali, pentru a nu murdări de sânge bancheta, după ce unul dintre ei ar fi fost împuşcat accidental! Potrivit procurorului, modalitatea prin care s-au comis faptele este de natura unui "comando urban", în sensul că s-au folosit arme de foc, au existat urmăriri şi accidentări în trafic, răpiri şi violenţă.
Indirect, parlamentarul liberal este implicat şi în alt dosar de răsunet. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început ieri judecarea recursurilor făcute de cei opt oameni din fotbalul autohton faţă de condamnările la închisoare primite în dosarul trans-ferurilor de jucători. Completul a decis amânarea cauzei pentru data de 5 martie. Pe de altă parte, procurorul DNA a depus la instanţa supremă o cerere prin care solicită judecătorilor să ia faţă de toţi cei opt oameni de fotbal judecaţi în "Dosarul Transferurilor" măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Cererea va fi analizată săptămâ-na viitoare, pe 19 februarie. Apetenţa lui Gigi Becali de a ieşi în faţă cu tot felul de declaraţii pe care ulterior le retractează argumentând că au fost doar simple glume începe să creeze probleme. "Dosarul Transferurilor" ar putea fi influenţat indirect de declaraţiile din ultimele zile ale parlamentarului, care susţinea că a fugit din ţară în Dubai şi că va mai reveni acasă doar dacă va fi declarat nevinovat într-un dosar de sechestrare de persoane. De altfel, cei implicaţi în acest dosar sunt foarte nemulţumiţi de acţiunile patronului Stelei, Gigi Neţoiu exprimându-se vizavi de acest lucru: "Nu mă tem, nu am de ce să mă tem, am încredere în justiţie, mereu am respectat-o. Nu mi se pare normal să se ceară interdicţie pentru toţi. Dacă e ceva, să ne confrunte. Ştiţi prea bine ce vreau să zic, are legătură 100% cu declaraţia lui Gigi Becali care a spus că vrea să plece din ţară". Cel mai afectat în această cauză este George Copos, patronul clubului Rapid: "Suntem hăituiţi. Ce se întîmplă e prea mult, zdrobeşti nişte oameni cu peste 10-15.000 de angajaţi. Trăiesc o tragedie eu şi familia mea. Nu voi pleca niciodată din ţara mea, nu mă voi sus-trage niciodată justiţiei. Pot să fiu învinuit în această ţară doar de familia mea, de directorii mei şi de cei pes-te 2.000 de angajaţi".
DNA a motivat cererea de instituire a interdicţiei de a părăsi ţara deoarece inculpaţii au început să înstrăineze bunurile pe care le deţin sau să facă cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal. "Pedepsele pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, cuantumul acestora şi atitudinea vehementă a inculpaţilor faţă de instanţa de judecată care a dispus pe baza probelor cauzei condamnarea lor impun luarea măsurii preventive faţă de aceştia, în vederea asigurării participării acestora la procedura judecării recursului, asigurându-se astfel împiedicarea sustragerii inculpaţilor de la judecată ori tergiversarea acesteia", se arată în documentul depus luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la primul termen din recursul făcut de cei opt oameni de fobal în dosarul transferurilor de jucători. DNA a precizat că nu a putut cere o astfel de măsură la Curtea de Apel Bucureşti în faza judecării apelului pentru că la acel moment ei fuseseră achitaţi de prima instanţă şi legea permite formularea unei astfel de solicitări odată cu condamnarea după faza apelului. Totodată, DNA mai arată că "inculpaţii Borcea, fraţii Becali şi Neţoiu au atacat în media judecătorii cauzei, proferând mai multe acuzaţii grave la adresa acestora, aspect care demons-trează tendinţa de nerespectare a autorităţii judiciare şi dis-preţ la adresa actului de justiţie".
Un alt motiv invocat de DNA este acela că unii dintre oamenii de fotbal, respectiv Gheorghe Copos, Jean Pădureanu şi Cris-tian Borcea, au început să înstrăineze o parte din bunurile lor şi acţiunile deţinute la diferite societăţi comerciale sau să formuleze cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal, aspect de natură a îngreuna recuperarea prejudiciului produs în cauză şi a le conferi resurse financiare sporite. Jean Pădureanu a cerut un alt termen de judecată, pentru a-şi angaja avocat, la dosar a fost depusă şi o cerere a avocatului lui Mihai Stoica prin care arată că este în imposibilitate de prezentare, însă aces-tora le-a fost asigurat un avocat din oficiu. La şedinţa de judecată au fost prezenţi Victor şi Ioan Becali, Cris-tian Borcea, Gheorghe Copos, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu. Iniţial, Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători. Decizia însă a fost contes-tată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie a pronunţat sentinţa. Ioan Becali a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, Cristi Borcea 7 ani de închisoare, Victor Becali 7 ani, George Copos 5 ani, Mihai Stoica 4 ani, toţi cu executare. Gigi Neţoiu a fost condamnat la 3 ani cu sus-pendare, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazurile lui Gică Popescu şi Jean Pădureanu. Toţi cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar. Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.