CONDUCEREA FMI AVERTIZEAZĂ: Şomajul şi creşterea preţurilor ar putea genera războaie interne

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 februarie 2011

Economia mondială este ameninţată de probleme precum şomajul şi creşterea preţurilor, care ar putea genera protecţionism comercial şi chiar războaie interne în unele ţări, potrivit avertismentului lansat, ieri, de directorul executiv al Fondul Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn. În opinia sa, creşterea recentă a preţurilor alimentelor şi combustibililor are deja efecte în ţările mai sărace şi se numără printre factorii care au stat la baza protestelor împotriva puterii politice din Egipt şi Tunisia.

Dominique Strauss-Kahn a declarat, într-un discurs suţinut la Singapore: "Pe măsură ce tensiunile dintre ţări se amplifică, am putea asista la creşterea protecţionismului comercial şi financiar.

Iar pe măsură ce tensiunile din interiorul ţărilor devin tot mai mari, ne-am putea confrunta cu instabilitate socială şi politică, chiar cu războaie interne".

Directorul FMI a identificat două "dezechilibre periculoase" care ar putea conduce la o nouă criză globală.

Primul dintre acestea este relansarea economică neuniformă: economiile emergente cresc mult mai rapid decât cele dezvoltate, şi astfel s-ar putea supraîncălzi. Al doilea factor este reprezentat de tensiunile sociale din unele ţări, cauzate de şomajul ridicat şi de diferenţele tot mai mari dintre veniturile păturilor sociale.

"Ne confruntăm cu perspectiva unei generaţii pierdute de tineri, care ar putea fi condamnaţi să sufere toată viaţa din cauza şomajului tot mai mare şi a condiţiilor sociale. Crearea de locuri de muncă trebuie să fie o prioritate nu numai în ţările dezvoltate, ci şi în cele sărace", a afirmat oficialul FMI.

Făcând referire la dezechilibrele comerciale, Strauss-Kahn a afirmat: "Reapare tiparul dezechilibrelor globale anterioare crizei. Creşterea din economiile cu deficite externe mari, precum Statele Unite, este în continuare alimentată de cererea internă. În acelaşi timp, creşterea din economiile cu excedente comerciale ridicate, precum China şi Germania, este încă generată de exporturi".

Directorul FMI a amintit că instituţia pe care o conduce estimează o creştere de numai 2,5% pentru economiile avansate în acest an, din cauza şomajului şi a datoriilor ridicate ale populaţiei, care afectează consumul intern. Pentru pieţele emergente, previziunea de creştere este de 6,5%.

Strauss-Kahn a adăugat că "diferenţele de expansiune globală" pun presiuni pe relansarea economică şi în alte moduri, respectiv prin creşterea rapidă a preţurilor energiei, generată de cererea tot mai mare din ţările emergente.

"Şi preţurile alimentelor cresc, cu efecte devastatoare asupra ţărilor sărace. Combinate, aceste creşteri de preţuri încep să se facă simţite în inflaţie", a avertizat oficialul FMI.

Luna trecută, Naţiunile Unite au anunţat că preţurile mondiale ale alimentelor au atins un nivel maxim record în decembrie 2010.

Strauss-Kahn crede că ajustarea cursului de schimb valutar are un rol important în soluţionarea dezechilibrelor economice globale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb