Conducerea "General Motors" - înlăturată de administraţia SUA

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 martie 2009

Rick Wagoner, directorul general al "General Motors" Corp. (GM), cel mai mare constructor auto american, a fost obligat să demisioneze din funcţie, după ce autorităţile SUA au decis că nu este capabil să salveze compania pe care a condus-o mai bine de opt ani.

Wagoner, în vârstă de 56 de ani, a declarat că a fost de acord cu solicitarea de a părăsi compania.

În urma plecării sale, directorul operaţional Fritz Henderson va deveni director executiv, iar Kent Kresa, fost director, va deveni preşedinte, funcţie care îi revenea, de asemenea, lui Wagoner.

De la preluarea conducerii GM de către Wagoner, în 2000, compania a înregistrat pierderi de 82 de miliarde de dolari (în ultimii patru ani). În 2008, GM a pierdut locul fruntaş în clasamentul producătorilor auto din lume, în favoarea rivalului nipon "Toyota Motor" Corp.

Wagoner a încercat, fără succes, vreme de cinci luni, să redreseze GM, care a solicitat sprijin financiar de la stat. Anul acesta, GM a cerut 16,6 miliarde de dolari, după ce, la finele lui 2008, administraţia SUA a decis să-i acorde o linie de credit de 13,4 miliarde de dolari.

GM a promis să elimine 47.000 de locuri de muncă la nivel global, în 2009, şi să închidă cinci fabrici de asamblare. Directorii companiei susţin că societatea se va concentra pe patru mărci din SUA şi va elimina mii de dealeri.

Falimentul, cea mai potrivită opţiune

Grupul de lucru pentru sectorul auto american, din cadrul adminis­traţiei prezidenţiale, a anunţat, ieri, că "cea mai bună şansă de supravieţuire pentru şi ar fi să intre sub protecţia Legii falimentului", care le-ar permite să se restructureze sub supraveghere judiciară.

Afirmaţia a fost făcută înainte ca preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, să prezinte un nou plan pentru susţinerea industriei auto.

Echipa preşedintelui a explicat că, spre deosebire de o lichidare, în urma căreia compania este divizată şi vândută, sau de un faliment clasic, prin care un grup se poate confrunta cu litigii timp de mai mulţi ani, o asemenea acţiune ar ajuta GM şi "Chrysler" să scape de vechile datorii şi "să găsească calea spre succes".

Amintim că şi "Chrysler" a beneficiat, la finele lui 2008, de sprijin guvernamental.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb