Ţara noastră face parte din organizaţia FAO-EU (n.r. Food and Agriculture Organization, filiala Uniunii Europene), organizaţie ce şi-a propus ca, până în anul 2030, 50% din teritoriul agricol al Uniunii Europene să fie certificat în agricultura ecologică, a explicat, ieri, Avraham Marian Cioceanu, Preşedintele Asociaţiei Bioromânia.
Domnia sa a spus: "Este foarte greu ca acest target să fie atins. Pentru Aus-tria, care are astăzi 20% din teritoriul agricol certificat ecologic, este ceva firesc, pentru ţara noastră, care cu greu a ajuns la 2%, este foarte complicat".
Domnul Cioceanu a subliniat că România a pierdut jumătate dintre fermierii bio: "În timpul guvernării domnului Dacian Cioloş, s-a impus prin intermediul Politicii Agricole Comune ca 30% din buget să fie alocat măsurilor de mediu, a fost pentru prima dată în istoria UE când fermierii bio aveau o măsură dedicată. Aveam 16.000 de operatori în 2014 si am ajuns în 2017 la 8000, Româ-nia a pierdut jumătate dintre ei".
Preşedintele Asociaţiei Bioromânia a adăugat: "Dorinţa fermierilor europeni de agricultură ecologică este ca viitoarea Politică Agricolă Comună să aloce un procent distinct pentru dezvoltarea agriculturii ecologice care până în 2030 ar trebui sa ajungă la 50%. Eu sper că România, prin intermediul preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, va avea un rol major în reformarea acestei politici pentru agricultura ecologică".