CONFERINŢA AGRI-BUSINESS PE PROFIT / PETRE DAEA, MINISTRUL AGRICULTURII: "Avem o ruptură structurală între producţia vegetală şi zootehnie"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 10 octombrie 2018

"Avem o ruptură structurală între producţia vegetală şi zootehnie"

Daea: "De la integrarea în UE, agricultura noastră a avut de câştigat"

În agricultura noastră există o ruptură structurală între producţia vegetală şi zootehnie, este de părere Petre Daea, ministrul Agriculturii, care a precizat: "România a fost şi rămâ­ne o ţară cerealieră. Anul trecut, a fost prima din Europa ca producţie la porumb. Excedent vom avea întotdeauna, dar trebuie să fie din ce în ce mai mic şi să fie prelucrat prin creşterea sectorului animalier".

De la integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană (UE), agricultura românească a avut de câştigat, consideră ministrul Daea: "Fermierii româ­ni şi ţara au câştigat, agricultura este alta în fiecare an, fermierii s-au dotat cu tehnici agricole mult superioare celor cu care eram obişnuiţi. (...) În doi ani de zile de când am această misiune de a conduce agricultura ţării, urmăresc cu foarte mult interes fermierii şi sunt alături de ei, punându-se întrebări, căutând soluţii, pe un câmp comun. Administraţia centrală trebuie să asigure, prin politicile sale, acel drum al reuşitei, astfel încât rezultatul să fie pe măsura efortului, iar câştigul, pe măsura contribuţiei".

Ţara noastră a crescut mult, din punct de vedere agricol, al randamentului pe suprafaţă, a afirmat ministrul Daea, menţionând că are trei ţinte importante - introducerea unei reguli agronomice în sistem, uşurinţa fermierului în accesarea banilor de la stat, precum şi aducerea unor sume de bani cât mai mari în ţară.

Ministrul de resort a declarat: "România a făcut un salt extraordinar. Anul trecut, la cultura de grâu producţia medie a fost de 4.800 kg la hectar. Să ai judeţe întregi cu peste 6.000 de kg la hectar demonstrează un salt formidabil pe care l-au realizat fermierii".

În opinia domniei sale, subvenţiile trebuie să se facă pe o regulă foarte exactă, să aibă loc o depunere la timp a cererilor, printr-o verificare a exactităţii solicitărilor, astfel încât momentul declanşării finanţărilor să nu înregis­treze întârzieri. În acest context, Petre Daea a precizat că România este singura ţară din UE care nu a apelat la prelungirea cererii de finanţare.

Oficialul a anunţat că fermierii vor primi 70% din plăţile directe pe suprafaţă, începând din 16 octombrie: "Avem prelucrate până la această dată 247.000 de dosare pentru fermieri. Începem să dăm aceste subvenţii în aşa fel încât dumneavoastră, fermierii, să le puteţi valorifica în funcţie de interes, în funcţie de nevoi, într-un cuvânt ce decideţi să faceţi cu ele, important este să le aveţi. Astăzi (n.r. ieri) am primit comunicarea Comisiei Europene prin care se spune că România, la solicitarea noastră, dă 70% avans din plăţile directe şi 85% din FEADR pe măsurile specifice. Da. Începem prima dată cu avansul pentru plăţile directe pentru fermierii cu culturi şi apoi pentru cei din zootehnie".

Printre altele, ministrul Agriculturii a evidenţiat că există noi suspiciuni referitoare la evoluţia pestei porcine africane, în patru localităţi din judeţele Călăraşi şi Constanţa, dar că în Bihor şi Sălaj virusul nu a mai recidivat.

Domnul Daea a precizat: "Numai două judeţe mai au suspiciuni. Este vorba despre Călăraşi, unde sunt trei localităţi (Grădiştea, Ştefan cel Mare şi Ciocăneşti), şi una în Constanţa (Vlahii-Alimani). Vă aduc însă o veste bună pentru ţară, că în zona Bihorului şi Sălaj nu a mai recidivat acest virus şi acolo am trecut la faza a doua, care înseamnă repopulare. Am trecut la etapa a doua printr-un program foarte clar, strict, coordonat, urmărit, analizat, implementat, urmărit zi de zi, de repopulare, adică introducerea porcilor santinelă, pentru a vedea dacă în locul respectiv există sau va exista virusul (...) Porcii santinelă sunt sub control sanitar veterinar şi vor sta 45 de zile. Urmărim această evoluţie".

Conform ministrului de resort, în fiecare zi se închid focare de pestă porcină africană şi se fac repopulări de către ANSVSA, în prezenţa proprietarilor.

Printre altele, domnul Daea a spus că autorităţile au reuşit să modifice Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru a avea continuitate la măsura de bunăstare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Când micul fermier produce porumb si il folosește la încălzirea locuinței ce înseamnă?

    Lemnul pentru încălzirea populatiei nu mai prea există? 

    Sa crești porci, vaci găini ... nu se merita că nu ai unde îl vinde dacă scapă de gripa?  

    Când Romania importa ceapa, cartofi, mere, rosi ... ce sa mai vorbim de agricultură? 

    6t/ha de grau fac fermieri străini deci din acele 6 t România rămâne cu Tva pe motorina ?

    România a fost țară bio după '89 Vestul a trebuit să șteargă acest atuu? 

    Are grad de comparatie "superior" - "mult superior"!???

    Daeea ar trebui trimis la scoala si la invatat zootehnie!! Mai populeaza in trei luni, trei zile cu suine fermele de porci????? 

    Ar trebui sa i se aminteasca zilnic, la fiecare conferinta de presa ca Romania a adus-o in stare sa importe usturoi, ceapa, aluat inghetat, carne de pasare, de porc, preparate din diverse carnuri si cate altele de parca in Romania nu le-am putea produce !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb