CONFERINŢA BURSA "AGRI-BUSINESS PE PROFIT" - A III-A EDIŢIE Deputaţii au aprobat investiţii de 1 miliard euro în sistemul de irigaţii

Companii #Agricultură / 13 octombrie 2015

Deputaţii au aprobat investiţii de 1 miliard euro în sistemul de irigaţii

Actualizare 17:32 Neviser Zaharcu (PSD) salută adoptarea Legii privind investiţiile în irigaţii

Deputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, salută, într-un comunicat de presă, adoptarea Proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare, în care un capitol esenţial îl reprezintă Planul Naţional de Irigaţii.

"După ce iniţial s-au opus, la votul de acum două săptămâni, deoarece nu au ştiut exact ce votează, parlamentarii liberali au agreat astăzi această lege deosebit de importantă pentru viitorul agriculturii româneşti, proiectul fiind adoptat cu 307 de voturi pentru şi un singur vot împotrivă. Sub presiunea fermierilor aflaţi în balconul sălii de plen a Camerei Deputaţilor, liberalii au votat de această dată corect, fiind vorba de un proiect naţional", subliniază deputatul.

De asemenea, Neviser Zaharcu este "convinsă că implementarea Programului Naţional de Investiţii în Irigaţii va constitui un balon de oxigen atât pentru agricultura românească, cât şi pentru fermieri, inclusiv pentru tulceni", se mai arată în comunicat.

(S.A.)

------------

Actualizare 17:00

Camera Deputaţilor a adoptat, azi, ordonanţa de urgenţă a Guvernului 4/2015 în care au fost incluse amendamentele privind sistemul naţional de irigaţii printre care şi investiţii de circa 1 miliard de euro în următorii cinci ani în acest domeniu, potrivit surselor din presă.

Deputaţii au votat în favoarea acestor amendamente, după ce săptămâna trecută acestea au fost introduse în altă ordonanţă referitoare la îmbunătăţirile funciare care nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.

(A.C.)

--------------

Actualizare 12:47 Cătălin Păduraru: "Vinul ar trebui să se afle printre subiectele abordate de primii oameni ai ţării"

În discursurile pe care le au primii oameni ai ţării ar trebui să se identifice, ca subiect, şi vinul, este de părere Cătălin Păduraru, ambasador al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).

Domnia sa atrage atenţia că există oameni de cultură cunoscuţi care nu au cunoştinţe despre evoluţia vinului din ţara noastră, subliniind că, în acest sens, este nevoie de o promovare a acestui produs, mai ales prin intermediul canalelor media publice, care să aibă rol educativ, mai ales pentru oamenii simpli.

Cătălin Păduraru opinează că sectorul viti-vinicol ar putea fi o oportunitate atât pentru dezvoltarea unor instituţii în domeniu, cât şi pentru realizarea unor afaceri pe segmente ca enoturismul, enofarmaceutica etc.

"Muzeul Naţional al Viei şi Vinului nu există în ţara noastră şi ar putea fi o instituţie care să se autofinanţeze", apreciază domnia sa, menţionând că este nevoie şi de un program coerent pentru pieţele externe în ceea ce priveşte îmbunătăţirea brandului de ţară.

Un alt deziderat al jucătorilor din vin este extinderea Concursului Internaţional de Vin de la Bucureşti, care ar putea aduce la noi mai mulţi juraţi internaţionali care să poată scrie despore vinul românesc.

(E.O.)

--------------------

Actualizare 12:41 Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: "Azi vom reuşi să avem sursele de finanţare pentru irigaţii"

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a anunţat că este optimist că Legea Irigaţiilor va trece de votul în plenul Parlamentului astăzi.

Domnia sa a spus: "Cred că astăzi vom avea o Lege a Irigaţiilor. Am reuşit să convingem şi opoziţia în urma dezbaterilor de astăzi din Parlament. Este mai mult decât un acord politic. Legea ne va permite să asigurăm sursele de finanţare atât pentru infrastructura principală de irigaţii, cât şi pentru cea secundară".

Demnitarul susţinen că viitorul Guvern nu va mai depinde de Ministerul Finanţelor şi va putea aloca anual suma necesară irigaţiilor. Infrastructura principala nu poate fi data în folosinţa fermierilor, ci va rămâne în proprietatea statului, întrucât sunt alocate fonduri bugetare.

De asemenea, fermierii vor plăti un abonament astfel încât să se asigure că beneficiază la timp de apa de care au nevoie pentru irigaţii.

(A.T.)

--------

Actualizare 12:27 Alexandru Coita, BRM: "Bursa de Mărfuri vrea să fie integrator al pieţei agricole"

Miza Bursei Române de Mărfuri (BRM) în agricultură este să fie integrator al pieţei şi să ofere fermierilor instrumentele de finanţare de care au nevoie şi un semnal de preţ corect, a declarat directorul de strategie al instituţiei, Alexandru Coita.

Domnia sa a apreciat colaborarea cu Ministerul Agriculturii şi cu ministrul Daniel Constantin ca fiind una foarte bună, BRM reuşind astfel să dezvolte produse cu impact pozitiv pentru agricultură.

Despre bursa cerealelor reprezentantul BRM susţine că este o construcţie încă în desfăşurare, ce va oferi fermierilor un preţ echitabil. Alexandru Coita a subliniat că în ţările dezvoltate circa o treime din producţia unui fermier este tranzacţionată prin intermediul certificatelor de depozit, iar o treime merge pe piaţa spot.

BRM lucrează şi la dezvoltarea de produse derivate şi futures pe care să le pună la dispoziţia agricultorilor.

(A.T.)

----------------

Actualizare 12:18 Laura Daniela Mihai (CEC Bank): "Am ajuns la o pondere de credite acordate agriculturorilor de 18%"

Finanţarea agricultorilor este în continuare un subiect care suscită un mare interes.

Laura Daniela Mihai, Director, Direcţia Clienţi Mari, CEC Bank, apreciază că instituţia pe care o reprezintă reuşeşte să înţeleagă nevoile oamenilor care activează în acest domeniu extrem de important şi că le oferă produse adaptate la acestea: "Astfel de conferinţe sunt benefice, nouă ne dau posibilitatea să ne promovăm produsele şi serviciile, dar să şi înţelegem problemele clienţilor noştri. Agricultura este un domeniu care are un cuvânt greu de spus în cadrul economiei româneşti. Noi ca strategie ne-am concentrat pe finanţarea IMM-urilor şi a proiectelor din agricultură. Astfel, am ajuns la o pondere de credite acordate agriculturorilor de 18%. Anul acesta, CEC Bank a aprobat 1.700 de proiecte cu finanţare europeană. Contribuim şi noi la absorbţia de fonduri europene, anul acesta procentul este cu 11% mai mare decât cel din anul precedent. Avem trei produse pe care le propunem clienţilor: creditul pentru finanţarea stocurilor, un produs versatil, acest tip de produs poate fi structurat în funcţie de nevoile clientului. Un alt produs este creditul de capital de lucru destinat producătorilor cu activităţi în domeniul agriculturii. Perioada de creditare este de 18 luni. Durata de creditare este corelată cu etapele ciclului agricol, de obţinere şi valorificare a produselor agricole. Al treilea produs este linia de credit pentru proiecte de investiţii finanţate din fonduri UE. Aportul din fondurile proprii ale clientului se ridică la maxim 15% din valoarea totală a proiectului".

Laura Daniela Mihai consideră că această colaborare între instituţiile bancare şi producătorii agricoli trebuie să fie benefică pentru toate părţile.

(O.D.)

------------------

Actualizare 11:37 Iulian Bucătaru, AFIR: "Avem 318.000 hectare irigate şi în curs de irigare"

Deşi fermierii susţin că până în prezent sunt 140.000 de hectare irigate, Iulian Bucătaru, director general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), a declarat că sunt, de fapt, 318.000 de hectare irigate şi în curs de irigare (n.r. sunt proiecte în derulare pentru realizarea infrastructurii de irigaţii).

Domnia sa a precizat: "În cele aproximativ 320.000 de hectare irigate, bineînţeles că sunt incluse şi proiectele aflate în derulare. Sigur că sunt foarte multe lucruri de făcut în sectorul irigaţiilor. Totuşi, să nu uităm că înainte de 1989 aveam 3 milioane de hectare irigate".

Potrivit domniei sale, nu există un declin al sectorului agricol din ţara noastră care să persiste în ultimii ani, amintind că, exceptând acest an când a fost secetă, agricultura şi-a sporit ponderea în PIB.

Iulian Bucătaru a continuat prin a spune că în prezent sunt în derulare 136 de proiecte privind irigaţiile, care valorează 120 milioane de euro, iar finanţările pentru acest tip de proiecte vor continua.

(L.B.)

---------------

Actualizare 11:19 Emil Dumitru: "Lipsim cu desăvârşire de pe harta irigaţiilor"

Ţara noastră lipseşte cu desăvârşire de pe harta irigaţiilor, a spus Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale ProAgro, evidenţiind că România plăteşte anual sume importante pentru despăgubirea efectelor provocate de secetă şi inundaţii.

"Practic, noi avem iarna inundaţii şi vara secetă. România nu a făcut niciodată nimic pentru irigaţii şi desecare. Irigăm 140.000 de hectare din cele 9,8 milioane hectare declarate la APIA. Am dori să ştim şi noi, fermierii, care este infrastructura de irigaţii pe care ANIF o administrează, ca să ne putem face business plan-urile", a subliniat domnia sa.

Domnul Dumitru a mai precizat că trebuie clarificate câteva aspecte din cadrul proiectului legislativ referitor la irigaţii, adăugând: "În 25 de ani, am cheltuit 2,8 milioane de euro pentru sectorul de irigaţii şi nu vedem niciun rezultat în afară de câteva insule, realizate tot de fermierii privaţi".

Emil Dumitru a atras atenţia că sectorul agricol absoarbe foarte puţine fonduri europene. Domnia sa susţine că o mare parte a vinei o are Curtea de Conturi, care a impus, în cadrul controalelor sale, tot mai multe reguli în realizarea proiectelor pentru atragerea de fonduri europene.

În viziunea domnului Dumitru, o soluţie fezabilă pentru rezolvarea unor probleme din domeniu ar fi crearea unei instituţii financiare nebancare.

(E.O.)

------------------

Actualizare 11:17 Călin Pop: "Impactul la nivelul agriculturii este până în 1% în ceea ce priveşte produsele Eco"

Problema produselor Eco a fost abordată şi de domnul Călin Pop, Director Naţional de Vânzări, Azomureş.

Acesta consideră că pe acest subiect se discută mult mai mult decât se produce: "Impactul la nivelul agriculturii este până în 1% în ceea ce priveşte produsele Eco. Agricultura modernă presupune utilizarea fertilizantului, dacă vrem să evităm degradarea totală a solului trebuie să utilizăm fertilizant. Fermierii români devin din ce în ce mai profesionişti, colaborează cu fermieri din ţări mult mai dezvoltate şi vin de acolo cu idei noi, am văzut că zeci de fermieri, care au mers în Franţa unde au colaborat foarte bine cu omologii lor. România nu are nici pe departe un pământ atât de bogat cum învăţam în urmă cu 30 de ani. Sunt multe mituri în acest sens. Exploatarea intensivă a distrus solul".

Călin Pop consideră că agricultura şi industria pe care o reprezintă trebuie să colaboreze cât mai intens, producţiile mai mari ale agricultorilor ar însemna şi vânzări mult mai mari ale producătorilor de fertilizanţi, dar şi invers.

(D.N.)

-------------

Acest an se anunţă atipic şi foarte greu pentru agricultori, cu pierderi însemnate la culturile de porumb şi floarea soarelui, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

În aceste condiţii, mulţi producători vor încheia bilanţul pe minus, cu şanse minime să îşi reia activitatea, apreciază domnia sa.

În acest context, preşedintele LAPAR şi-a exprimat nemulţumirea privind sectorul de irigaţii, spunând că guvernele doar vorbesc odată la patru ani despre refacerea lui dar niciodată proiectul nu este dus la finalizare. Laurenţiu Baciu a ţinut să precizeze: "Legea irigaţiilor a picat în plen ducă ce a trecut de comisiile parlamentare pentru că deputaţii au lipsit şi pentru că opoziţia susţine că guvernanţii nu au explicat cum vor cheltui miliardul de euro propus pentru investiţii. Astăzi se încearcă, în plen, un nou vot asupra legii, iar azi dimineaţă, când am vorbit cu ministrul Agriculturii, acesta se temea din nou de lipsă de cvorum pentru că parlamentarii vor să mergă la sărbătoarea Sf Paraschiva".

Domnul Baciu a mai declarat că fermierii au multe problem şi din cauza deciziilor luate de Uniunea Europeană, considerând că multe dintre acestea sunt antiromâneşti şi că impugn multe restricţii fermierilor.

LAPAR consider că nu există pericole în cultivarea de organisme modificate genetic şi tratarea seminţelor cu anumite substanţe pentru care nu s-a demonstrate ştiinţific că afectează sănătatea.

(A.T.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb