CONFERINŢA BURSA - FINANŢAREA EUROPEANĂ, O ŞANSĂ A ECONOMIEI NOASTRE/MARIAN DOBRILĂ, ACRAFE: Trebuie analizate proiectele contractate care nu vor fi implementate niciodată

V.M.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 31 mai 2012

Autorităţile trebuie să analizeze proiectele contractate care nu vor fi implementate niciodată, a declarat Marian Dobrilă, vicepreşedintele Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE).

Domnia sa a explicat: "În prezent, există proiecte între 5 şi 10 miliarde euro care sunt contractate şi nu vor fi implementate. A trecut prea mult timp, beneficiarii fie nu mai au bani, fie nu mai vor... Banii figurează ca alocaţi şi noi nu putem lansa noi sesiuni de proiecte. Dacă o facem mai târziu de februarie-martie anul viitor, degeaba. Contracte noi se mai pot semna până la 31 martie 2013. Până în 2015 avem voie să cheltuim banii. Dacă te trezeşti în 2014 că jumătate din contractele semnate nu se implementează, eşti pus în faţa faptului împlinit de a înregistra o pierdere de valoarea acelor contracte. Acum putem să facem analiză pe portofoliu. Să vedem care proiecte pot sau nu să se implementeze şi să eliberăm sumele de bani nefolosite".

O altă probelmă pe care Marian Dobrilă ne-a semnalat-o este limitarea numărului de funcţionari publici care activează în domeniul absorbţiei fondurilor europene: "Nu mai pot fi angajaţi noi funcţionari prin grila existentă. Soluţia ar fi externalizarea la privat, fie că vorbim de procesul de evaluare a proiectelor, a cererilor de rambursare sau de monitorizare şi control".

Vicepreşedintele ACRAFE mai spune că funcţionarii publici valoroşi, care s-au remarcat în domeniul absorbţiei fondurilor europene, trebuie motivaţi: "Să li se asigure pregătire de specialitate şi o carieră pe termen lung. Funcţionarii publici care se ocupă de fonduri europene sunt măturaţi la fiecare schimbare de Guvern".

Marian Dobrilă ne-a spus că foarte mulţi funcţionari publici pe care îi cunoaşte doresc ca autorităţile să-i protejeze de aceste schimbări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb