Conferinţa "BURSA"/Agri-Business pe profit: "Politica agricolă comună - 2014-2020" / CRISTIAN PÂRVAN, AOAR: "Potenţialul energetic al agriculturii, capabil să înlocuiască dependenţa de motorină"

P.B.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 13 octombrie 2014

"Potenţialul energetic al agriculturii, capabil să înlocuiască dependenţa de motorină"

Agricultura are rezerve extraordinare de energie, precum biodiesel, care pot înlocui, pe viitor, dependenţa de motorină, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa susţine că sectorul agricol are, de asemenea, un potenţial imens de valoare adăugată, care nu este încă valorificat.

Cristian Pârvan a precizat: "Din 1990 până în 2011, am avut o valoare adăugată de +1,5 miliarde euro în agricultură, dar este foarte puţin. Concurenţa pe piaţa agricolă este una formidabilă, iar producătorii şi comercianţii trebuie să se adapteze în permanenţă. Cercetarea şi dezvoltarea tehnologică în agricultură au evoluat uimitor".

Reprezentantul oamenilor de afaceri a amintit de planul de biomasă, ca resursă energetică, realizat de Ministerul Economiei cu Agenţia olandeză de Mediu şi spune că acest document zace şi acum în sertarele Ministerului.

Cristian Pârvan susţine că agricultorii care au o fermă de o mie de hectare, fie că este asociativă, fie individuală, pot să producă biocombustibil pentru efectuarea lucrărilor agricole, fără să mai depindă de carburanţi şi de motorină, însă acest proiect nu a fost luat în considerare.

Domnia sa a mai precizat: "Nimeni nu se gândeşte să-şi protejeze câmpurile şi să facă perdele de protecţie. Avem un Institut Naţional de Cercetare de Maşini Agricole, care are maşini automate de plantat perdele forestiere. Cu un anumit tip de plantaţie energetică, care se exploatează la 2-3 ani, putem să facem pelete cu masa lemnoasă şi să facem încălzire cu pelete".

Reprezentantul oamenilor de afaceri i-a sugerat ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să lanseze, începând de anul viitor, programul "Prima seră", prin care să fie refăcute 2.000 de hectare de sere şi acestea să fie încălzite cu biomasă sau apă geotermală: "Avem instalaţii cu brevet românesc şi producători români furnizori internaţionali de echipamente. Acum avem o singură seră încălzită cu apă geotermală în judeţul Bihor. Avem resurse în toate zonele ţării pe care nu le folosim. În acest moment, se fac încercări pentru producerea de biogel, un combustibil care să fie folosit în aviaţie".

Domnul Pârvan a subliniat că valoarea adăugată din agricultură este mult mai mare decât cea din industria auto şi a componentelor auto, ca urmare a faptului că 90% din ajutoarele de stat au fost acordate agriculturii, iar aceste rezultate sunt vizibile.

Secretarul general al AOAR consideră că, deşi agricultura este un domeniu strategic, ţările europene nu îşi fundamentează dezvoltarea economică pe agricultură, ci pe cercetare şi dezvoltare tehnologică.

Cristian Pârvan a concluzionat că fermierii români sunt defavorizaţi de subvenţiile stabilite de Comisia Europeană şi că aceştia trebuie să găsească soluţii ca să supravieţuiască pe piaţa agricolă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb