Agricultorii din Uniunea Europeană au înregistrat pagube de 5,1 miliarde de euro, în urma embargoului impus de Federaţia Rusă, ne-a declarat europarlamentarul Laurenţiu Rebega. Domnia sa ne-a precizat că, deocamdată, pagubele aduse agricultorilor români nu au fost calculate de Ministerul Agriculturii.
Laurenţiu Rebega ne-a precizat că producţia agricolă locală poate să înregistreze un trend ascendent în 2014 faţă de 2013, iar ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut din acest an va fi în jur de 6%. "Pentru protejarea fermierilor de eventuale şocuri precum criza dintre Rusia şi Ucraina, Comisia Europeană ar trebui să creeze un buget de criză pentru agricultori, cu flexibilitate sporită. În plus, noul comisar european pe agricultură trebuie să rezolve problemele gestionării unor crize la nivelul Uniunii", ne-a explicat europarlamentarul, care apreciază că această criză politică pe care o traversăm este principalul element care pune în pericol piaţa agricolă locală şi producătorii români.
În cadrul conferinţei noastre de vineri, Laurenţiu Rebega a afirmat că producătorii şi comercianţii autohtoni au dificultăţi din cauza concurenţei neloiale. Europarlamentarul susţine că, în momentul în care un sector este afectat, respectiv cel agricol, efectul este unul în lanţ şi se extinde şi în alte domenii, iar Comisia Europeană nu a reuşit să găsească soluţii pentru fermierii afectaţi de criza ruso-ucraineană.
Domnul Rebega a subliniat că autorităţile trebuie să protejeze producătorii agricoli, iar piaţa locală să nu suporte aceste presiuni politice. În opinia domniei sale, autorităţile trebuie să asigure urgent un management al riscurilor şi al crizelor, precum şi siguranţa şi securitatea alimentară.