Conferinţa "BURSA"/Agri-Business pe profit: "Politica agricolă comună - 2014-2020" / RAMONA IVAN, CEC BANK: "Mulţi beneficiari cu proiecte din 2008-2010 nu au putut finaliza contractele"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 13 octombrie 2014

"Mulţi beneficiari cu proiecte din 2008-2010 nu au putut finaliza contractele"

Foarte mulţi beneficiari ale căror proiecte au fost aprobate în perioada 2008-2010 nu au putut să-şi finalizeze contractele finanţate din fonduri europene, după cum ne-a spus Ramona Ivan, directorul direcţiei Relaţii Externe şi Finanţări Structurale din cadrul CEC Bank.

Domnia sa ne-a precizat: "În România, primul ghid al solicitantului a fost lansat în martie 2008, iar primele proiecte, chiar pe agricultură, au început să fie depuse din august 2008. Deşi oamenii au declarat că au banii pentru partea de producţie proprie şi cheltuieli neeligibile, după ce analiza şi decizia au durat mai mult, se pare că beneficiarii nu au mai avut surse de finanţare. Cu toate că autorităţile nu au dorit întreruperea proiectelor, la un momentdat au fost făcute anumite rezilieri, realocări de bani etc".

Ramona Ivan a subliniat că, deşi mulţi consideră că partea cea mai grea la un proiect finanţat din bani europeni este până în momentul în care se semnează contractul, este foarte important ca beneficiarii să ştie ce au de făcut şi în continuare. În acest sens, CEC Bank dispune de circa 200 de persoane specializate distribuite în teritoriu, care informează clienţii cu privire la riscurile ce ar putea să apară pe parcursul derulării contractelor de finanţare şi oferă alternative.

Reprezentantul CEC a menţionat că banca pe care o reprezintă lucrează mult cu fondurile de garantare, subliniind că mare parte din finanţarea obţinută de instituţia financiară (recent, CEC Bank a semnat cu Banca Europeană pentru Investiţii pentru o linie de credit de 100 de milioane de euro) se îndreaptă către proiectele din agricultură.

CEC Bank îşi va îndrepta atenţia către proiectele integrate, care se susţin, a mai precizat Ramona Ivan.

Domnia sa a menţionat: "CEC este o bancă a IMM-urilor şi a agriculturii, (...) suntem foarte mult poziţionaţi în zona rurală. Ideea este să finanţăm proiecte care se susţin. (...) Sunt destul de puţine autorităţi locale care susţin mediul de afaceri. În noul PNDR (n.r. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), se pune accent pe proiectele integrate, iar noi intenţionăm să ne îndreptăm către aceste tipuri de proiecte".

În aprilie 2013, a fost înfiinţată, în cadrul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Comisia de Fonduri Europene în cadrul căreia sunt active circa 30 de bănci - "toţi cei interesaţi să susţină proiecte cu finanţare nerambursabilă", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Deşi suntem în competiţie, la nivel de sistem bancar avem anumite principii comune în care credem şi încercăm să ne susţinem cât mai bine punctul de vedere. Ne-am focusat foarte mult pe ceea ce s-a întâmplat în actuala perioadă, să vedem că proiectele se implementează cu succes, că se iau măsuri, ne-am concentrat să stăm aproape de autorităţi şi să încercăm acorduri de parteneriat pe programele operaţionale în perioada 2014-2020, având un punct de vedere unitar".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb