Conferinţa "BURSA"/Agri-Business pe profit: "Politica agricolă comună - 2014-2020" / SORIN MINEA, ROMALIMENTA: "Consumatorii se orientează către alimentele proaste, din piaţa neagră"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 13 octombrie 2014

Industria alimentară va muri în tăcere dacă nu va fi susţinută, este de părere Sorin Minea.

Industria alimentară va muri în tăcere dacă nu va fi susţinută, este de părere Sorin Minea.

Consumul nostru de alimente se confruntă cu cel mai scăzut nivel din Europa, consideră Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta).

"Când nu mai avem inflaţie, trebuie să existe o cauză, iar la noi este vorba despre reducerea consumului", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Situaţia este foarte grea în segmentul food. Nu cred că lumea mănâncă mai puţin, ci se orientează către produsele proaste şi către piaţa neagră. Evaziunea a crescut în toată Europa pe industria alimentară, iar noi suntem cap de lance şi aici. Teoria că românii nu mai mănâncă nu o cred. De asemenea, teoria că românii mănâncă doar lucruri foarte ieftine iar nu o mai cred. Este vorba despre tipul de magazine, iar cele care vor dispărea primele sunt cele corecte şi care nu sunt supermarketuri. Supermarketurile au presiune pe preţ, iar evazioniştii îşi permit să lase preţul jos. În aceste condiţii, România este într-o situaţie urâtă".

Potrivit domnului Minea, ideea de acum câţiva ani potrivit căreia trebuie să producem cât mai ieftin s-ar putea întoarce asemeni unui bumerang: "S-ar putea să începem să cumpărăm de afară. Datele statistice arată că importurile de produse procesate au crescut. Este clar că pierdem o nişă. Pe export, ne-am bazat foarte mult pe produsele ieftine pentru românii plecaţi şi s-ar putea ca aceasta să nu fie o afacere".

Industria alimentară va muri în tăcere dacă nu va fi susţinută, este de părere Sorin Minea. Domnia sa susţine că, în ultimii ani, companiile care au intrat în incapacitate de plată sunt cele din industria de profil: "Industria a optat pentru scăderea costurilor, ajungându-se la un preţ artificial. Din această cauză, România ar putea fi văzută ca un producător slab şi se poate afla în imposibilitatea să iasă la export".

Industria alimentară nu poate fi separată de producţie, opinează domnul Minea, susţinând că, din punct de vedere agricol, ţara noastră este o putere şi de aceea nu ne putem opri aici.

Potrivit preşedintelui Romalimenta, este pentru prima dată când importurile noastre de carne au ajuns la 18%, iar importurile de produse procesate se ridică la 10%, fapt ce pune sectorul în mare pericol, riscând să fie eliminată procesarea.

Criza materiei prime este una artificială, mai susţine Sorin Minea, apreciind că, la noi, există un blocaj economic.

Potenţialul ţării noastre trebuie să se bazeze pe încurajarea agriculturii şi susţinerea industriei, care "nu a cerut niciodată bani, ci legislaţie şi facilităţi".

Dacă nu se va întâmpla acest lucru, România va deveni exportator de materie primă, a conchis Sorin Minea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb