CONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI" Eduard Dumitraşcu, ARSC: "Folosirea unei aplicaţii digitale sau accesarea play-station nu înseamnă competenţe digitale"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 12 iulie 2023

Eduard Dumitraşcu, ARSC: "Folosirea unei aplicaţii digitale sau accesarea play-station nu înseamnă competenţe digitale"

Pandemia a reprezentat probabil acceelerarea, catalizatorul a ceea ce înseamnă astăzi digitalizarea în România, în instituţiile publice, în autorităţile locale - primării, consilii judeţene, şi evident în mediul de business, în zona de educaţie, de sănătate, a spus Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City (ARSC).

"Sunt foarte multe domenii despre care azi, în 2023, vorbim cu naturaleţe ca făcând parte din această transformare digitală a României. Digitalizarea e un proces mai complex, în care vorbim despre digitizare, depre ducerea bazelor de date în online, despre interconectare şi competenţe digitale. Vorbim despre tehnologie, despre mediul de business, despre instituţiile publice, dar şi despre competenţe digitale. Agenda digitală 2030 are ca prioritate dezvoltarea acestor competenţe digitale. În 2019, 56% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 şi 25 de ani nu aveau competenţe digitale, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Din păcate, în România se confundă competenţele digitale cu posibilitatea de a folosi o aplicaţie sau play-station. Acestea nu sunt competenţe digitale. Iar cu privire la acest lucru, nici administraţia centrală şi locală nu este pregătită şi de aceea formarea competenţelor digitale trebuie să vizeze şi administraţia publică", a arătat Eduard Dumitraşcu.

Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City a precizat că în ţara noastră sunt cel puţin 1000 de proiecte în zona smart-city şi sute de autorităţi locale şi instituţii publice care încep să facă lucruri concrete în acest domeniu. El a atras atenţia cu privire la capacitatea redusă a mediului privat de a acoperi toate proiectele din domeniul digitalizării şi al celor legate de conceptul smart-city.

"Problema e că venim pe o nemulţumire, o frustrare de 30 de ani şi nu mai avem răbdare, iar întrebarea este de ce nu este accelerat procesul digitalizării. Mai ales că avem presiunea PNRR, cu un calendar foarte strâns pe care nu ştiu în ce măsură putem să îl respectăm, şi nu neapărat din cauza instituţiilor publice. Dacă va fi un eşec, va fi un eşec al tuturor pentru că nici mediul privat nu stă bine în zona furnizării componentelor tehnice. La MIPE sunt mii de contracte care vor fi finanţate şi vor ieşi la licitaţii în curând, iar mediul privat nu poate acoperi toate aceste proiecte. Vom vedea din toamnă că anumite proiecte nu vor putea fi finalizate rapid pentru că mediul privat din ţara noastră nu o să poată să facă faţă", a spus Eduard Dumitraşcu.

Domnul Dumitraşcu a precizat că, dacă autorităţile publice, administraţiile locale şi mediul de afaceri nu se pregătesc pentru implementarea proiectelor în domeniul digitalizării, aceste proiecte finanţate din PNRR vor fi implementate în ţara noastră de companii străine, care se vor capitaliza astfel cu fondurile pe care ar fi fost normal să le absoarbă companiile româneşti.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb