CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ Gabriel Andronache, ANRE: "Surplusul de energie produs de prosumatori pune presiune pe distribuţie şi pe furnizori"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 septembrie 2023

Gabriel Andronache, ANRE: "Surplusul de energie produs de prosumatori pune presiune pe distribuţie şi pe furnizori"

Creşterea exponenţială a numărului de prosumatori a dus la mărirea presiunii asupra reţelelor de distribuţie prin prisma faptului că mulţi dintre prosumatori au capacităţi de producţie a energiei care depăşesc autoconsumul, a declarat Gabriel Andronache, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE).

Gabriel Andronache a spus: "La finalul lunii iunie, aveam 77.683 de prosumeri care furnizau şi introduceau în sistem 973 MWh, iar la finalul lunii iulie aveam peste 84.000 prosumeri care furnizau 1063 MWh, în condiţiile în care nu au început să se implementeze noile capacităţi de producţie subvenţionate prin programul AFM, Casa Verde fotovoltaic. De aceea, ne aşteptăm la o creştere mai mare a numărului prosumatorilor, ale căror proiecte depăşesc în acest moment capacitatea de producţie a reactorului 1 de la Cernavodă, dar care vor ajunge în curând să totalizeze capacitatea de producţie a celor două reactoare de la centrala nucleară. Acest lucru înseamnă că prosumatorii introduc o cantitate foarte mare de energie în reţele şi crează o presiune pe distribuţie şi pe furnizori, care nu pot stabili nevoia de energie în anumite momente. Sunt foarte multe persoane care au un aviz tehnic de racordare (ATR) pentru casă sau pentru terenul adiacent pentru 12 kilowaţi, dar instalează pe casă sau pe teren capacităţi de 60 kilowaţi, nu pe baza unui studiu de soluţii, ci pe baza unei fişe de soluţii, ce crează o presiune pe cei care sunt distribuitori. Pregătim reglementarea acestui lucru, pentru ca cei cu o anumită capacitate de consum să poată primi un plus maxim pentru instalarea capacităţii de producţie, luând în calcul şi posibilitatea ca aceştia să îşi achiziţioneze o maşină electrică. Vom lua în calcul şi capacităţile de stocare la prosumatori. Ideea de prosumeri e de a produce energie pentru consum propriu, dar acum a devenit un business, pentru că fiecare se uită pe telefon să vadă câţi bani a câştigat din producerea de energie, iar toată lumea produce energie în timpul zilei, ceea ce măreşte presiunea pe reţele. Capacitatea României instalată în energia solarăeste de 1522 megawaţi. Deci în aceeaşi perioadă produce şi capacitatea care e dispecerizabilă în solar. Rolul nostru ca reglementator al legislaţiei secundare e ca în piaţă să existe cantitate, calitate şi preţ atractiv pentru toată lumea şi pentru ajutarea economiei".

În ceea ce priveşte proiectele de investiţii, reprezentantul ANRE a amintit că Transelectrica a semnat încă de anul trecut contracte de finanţare în valoare de 424 milioane euro prin care va implementa nouă proiecte printre care se numără inelul de 400 kilovolţi de la Suceava şi axul Banatului cu trecerea la 400 kilovolţi.

Legat de dezvoltarea capacităţilor de producţie a energiei din gaze naturale, Gabriel Andronache a precizat: "România e atractivă inclusiv pe zona de producere a energiei pe gaz. După cum ştim la Mintia urmează să se implementeze un proiect de aproximativ 1700 Megawaţi pe gaz, iar Transgaz deja îşi pune în planul de dezvoltare să aducă o conductă din conducta BRUA pe o distanţă de 54 kilometri până la capacitatea respectivă de producere a energiei electrice şi trebuie să luăm în calcul că acea capacitate va avea nevoie de un consum anual de gaze de 2,5 miliarde metri cubi, în condiţiile în care România consumă într-un an în care avem o iarnă medie aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale. Gazele necesare vor veni din exploatările din perimetrele offshore din Marea Neagră şi din volumele pe care Transgaz le va aduce din Azerbaidjan în ţara noastră, conform contractului semnat în februarie 2023".

Vicepreşedintele ANRE s-a referit şi la proiectele de dezvoltare a unor capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile din offshore şi a menţionat că proiectul de lege offshore wind se află încă în dezbatere publică, că Autoritatea a transmis câteva puncte de vedere pentru îmbunătăţirea viitorului act normativ şi că speră că legea va trece de Parlament până la finalul anului 2023. Gabriel Andronache a menţionat că din acel moment ANRE se va ocupa de întocmirea legislaţiei secundare, iar Ministerul Energiei va stabili permimetrele offshore care vor fi scoase la licitaţie pentru capacităţile wind. În procesul de avizare a proiectelor depuse, un rol important va aparţine analizelor făcute de Transelectrica, pentru că injecţia de energie va fi făcută în reţelele companiei respective, a concluzionat vicepreşedintele ANRE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb