Proiectele din energie au nevoie de stabilitate, însă România este în situaţia în care deciziile pe termen lung sunt foarte greu de luat din cauza lipsei de predictibilitate în domeniu, afirmă Liviu Gavrilă, vicepreşedintele RWEA.
"Pentru ca un proiect să se concretizeze are nevoie de predictibilitate şi de o trasabilitate pe termen lung. Acest lucru poate fi realizat prin două pârghii, şi anume prin mecanisme sau scheme care să confere ca măcar pentru o parte din producţie să existe un preţ controlabil, respectiv posibilitatea ca investitorul să reuşească să-şi contracteze pe termen mediu sau lung măcar o parte din producţia respectivă. Din păcate, noi suntem în situaţia în care deciziile pe termen lung sunt extrem de greu de luat în acest moment" a declarat acesta.
De asemenea, Liviu Gavrilă a adăugat că, pentru a oferi predictibilitate investitorilor, un preţ minim al energiei este necesar, fie prin intermediul unor mecanisme de stat sau prin intermediul unor scheme de piaţă.
"Investiţiile în energie regenerabilă au o marjă scăzută şi o durată mare de recuperare, mai mult de zece ani, or pentru ca cineva să vină să facă aceste proiecte este nevoie de predictibilitate. Trebuie să existe un preţ minim care ar trebui sa fie garantat, indiferent dacă este prin intermediul unei scheme sau printr-un alt mecanism prin care statul să poată interveni" a mai pus acesta.
Vicepreşedintele RWEA afirmă că CFD-urile (Contractele pentru Diferenţă) sunt foarte aşteptate şi că, la momentul de faţă, foarte mulţi jucători din piaţă se pregătesc să aplice.
"CFD-ul este foarte aşteptat. Sunt foarte mulţi jucători care, în acest moment, îşi pregătesc dosarele şi vor aplica, cu siguranţă. Asociaţia RWEA a făcut observaţii în timpul dezbaterii publice pe tema CFD-urilor. Să sperăm că nu se va mai repeta povestea cu certificatele verzi, unde a fost nevoie de o rescriere la scurt timp după ce a fost publicat mecanismul", a declarat Liviu Gavrilă.
În încheiere, vicepreşedintele RWEA a afirmat că România poate să ajungă în situaţia în care va fi nevoită să importe energie regenerabilă datorită programelor de genul REPowerEU, însă, cu investiţiile necesare, România poate deveni un hub regional de energie.
"Programele precum REPowerEU ne vor pune în situaţia în care va trebui să importăm energie verde dacă noi nu o vom produce. Din fericire, noi avem capacitatea de a produce şi energie fotovoltaică şi eoliană. Astfel, noi putem să devenim un hub regional şi putem să gândim şi pe verticală, aducând aici producători de baterii şi producători de componente pentru diversele proiecte pe care noi le avem, iar atunci vom putea realiza şi consumul necesar", a conchis acesta.