La nivelul Naţiunilor Unite se discută de câţiva ani despre un tratat de cyber security, a menţionat Virgil Spiridon, head of operations for the Cybercrime Programme Office of the Council of Europe (C-PROC) Cybercrime.
Domnia sa a specificat că există o serie de provocări în domeniul cyber, există instrumente pentru soluţionarea lor, dar nu suficiente, şi este important să se identifice soluţii la nivel internaţional în acest sens, ceea ce nu este uşor având în vedere actorii implicaţi şi situaţiile care trebuie implicate.
Printre altele, Virgil Spiridon a evidenţiat că fraudele şi tentativele de fraudă sunt variate şi se întind în multe domenii şi în diverse ţări, că resursele (umane şi financiare) pentru soluţionarea cazurilor sunt limitate şi că este nevoie de instrumente tehnice, existând necesitatea crescută de a obţine din străinătate partea electronică. Faptul că datele în sistemul informatic pot avea o viaţă foarte scurtă reprezintă o provocare, conform sursei citate.
Nu sunt uşor de găsit nici anumite instrumente juridice, cooperarea internaţională în domeniul cyber fiind esenţială, a mai spus domnia sa, adăugând: "Se fac diverse servere într-o ţară, suspecţii sunt în altă ţară, victima în alta şi, de multe ori, produsul este dus în altă ţară. De aceea este esenţial să existe o cooperare internaţională pentru prevenirea şi rezolvarea acestor situaţii".
O altă discuţie este legată de un echilibru între securitate şi drepturile fundamentale, a subliniat domnul Spiridon, menţionând că "există organizaţii implicate, entităţi private, instituţii intermediare şi nu este uşor de găsit o soluţie comună".
În acest context, la nivelul Naţiunilor Unite se discută de ani de zile despre întocmirea unui tratat de cyber security, însă nu s-a ajuns la un acord, pentru că nu este foarte clar ce se doreşte în acest domeniu. Virgil Spiridon a conchis că, printre altele, vânzarea de droguri şi traficul de persoane s-au mutat pe Internet, criminalitatea financiară fiind şi ea o provocare.