CONFERINŢELE BURSA 20 de companii se pregăteau de listare înainte de criză

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iunie 2010

20 de companii se pregăteau de listare înainte de criză

"Deşi în urmă cu doi ani, circa 20 de companii se pregăteau să vină la cota Bursei, niciuna nu şi-a dus la îndeplinire planurile din cauza crizei financiare", a spus, ieri, Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, cu ocazia unei conferinţe organizate de ziarul BURSA împreună cu BVB despre oportunitatea finanţării pe piaţa de capital.

"La începutul lui 2008, la masa Bursei de Valori Bucureşti stăteau circa 20 de companii gata să se listeze. În 2008, a început să se facă simţită criza financiară, determinând companiile să îşi îngheţe sau amâne intenţia de listare. Până la urmă, toate cele 20 de societăţi şi-au anulat planurile să se coteze", a precizat Stere Farmache.

Săptămâna trecută, Bursa de Valori Bucureşti s-a listat la cota proprie, încercând să transmită un semnal de încredere companiilor autohtone şi să le încurajeze să apeleze la piaţa de capital.

Totuşi, preşedintele BVB a admis, ieri, că Bursa de Valori mai are până să funcţioneze ca un magnet pentru companiile interesate să facă rost de finanţare. Stere Farmache este de părere că bursa a fost ocolită până acum ca modalitate de finanţare deoarece multe companii au putut să facă rost de bani relativ ieftini de la bănci, pe fondul creşterii economice de până în 2008.

Preşedintele BVB a explicat: "Drumul la bancă a fost mult mai bătătorit de toate companiile comerciale. În ultimii 5-6 ani am avut de-a face cu o expansiune nemaiîntâlnită a creditului, iar societăţile au putut obţine finanţare foarte uşor prin sis­temul bancar. În plus, antreprenorii autohtoni au fost din 2000 încoace în faza de achiziţie de active şi nu au fost atât de pregătiţi să îşi împartă proprietatea cu alţi acţionari. Într-adevăr, au fost câteva companii care s-au listat la Bursă, însă nu suficient de multe cât să influenţeze mediul de afaceri.

În acelaşi timp, statul a manifes­tat o reţinere pentru privatizarea prin piaţa de capital, alegând opţiunea privatizării către investitori strategici".

Preşedintele BVB susţine că bursa a fost interesantă pentru antreprenorii autohtoni atunci când a fost pe creştere, dar că mulţi au întors spatele atunci când a suferit deprecieri: "Bursa a devenit interesantă pentru antreprenori când a atins cote înalte, ca în 1997 şi 2007. În 2007 am avut o campanie susţinută de atragere a emitenţilor la cotă, iar rezultatele s-au văzut la începutul lui 2008, când ne pregăteam de listarea celor 20 de companii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb