Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea controlului unic de către Digi Communications (DIGI) a operatorilor telecom Digital Cable Systems (DCS), AKTA Telecom şi ATTP Telecommunications, se arată într-un comunicat al DIGI, firma mamă a RCS&RDS, remis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Tranzacţia a fost autorizată conform contractelor semnate de DIGI şi companiile menţionate în data de 28 noiembrie, în baza cărora RCS&RDS ar urma să furnizeze către 540.000 clienţi de tip rezidenţial servicii de acces la Internet, de televiziune prin cablu şi de telefonie fixă şi mobilă.
Contractele sunt încheiate pentru o durată iniţială de trei ani, care poate fi prelungită la opţiunea oricăreia dintre părţi pentru un nou termen de trei ani. Sumele totale plătibile cu titlu de chirie sau preţ de către RCS&RDS în temeiul acestor contracte sunt de maximum 77 milioane de euro, exclusiv TVA.
RCS&RDS s-a angajat în faţa autorităţii de concurenţă să nu majoreze preţurile acestor clienţi pe o perioadă de trei ani.
În comunicatul DIGI se arată că decizia de neobiecţiune a Consiliului Concurenţei este condiţionată de respectarea de către RCS&RDS angajamentelor asumate şi acceptate de CC. "Angajamentele au fost oferite de RCS&RDS pentru a înlătura anumite îngrijorări concurenţiale ridicate de către Consiliul Concurenţei privind concentrarea şi au, în principal, două dimensiuni: 1. relaţia RCS&RDS cu clienţii preluaţi potrivit Contractelor şi 2. Relaţia RCS&RDS cu furnizorii de Canale TV", se arată în comunicat.
În comunicat se adaugă: "Angajamentele asumate cu privire la clienţii preluaţi au o durată de 3 ani de zile de la data autorizării şi se referă, în principal, la obligaţia RCS&RDS de a dezvolta reţelele şi de a oferi în beneficiul a cel puţin 95% din numărul total de clienţi preluaţi de servicii de comunicaţii la acelaşi nivel de calitate din punct de vedere tehnic cu cel oferit clienţilor existenţi. În plus, RCS&RDS va oferi tuturor clienţilor posibilitatea de a beneficia de pachetele şi preţurile oferite clienţilor existenţi şi nu va majora preţurile pentru aceeaşi perioadă de trei ani. Angajamentul asumat de către RCS&RDS cu privire la furnizorii de Canale TV este valabil pentru o durată de 5 ani de la data autorizării. Acesta are ca obiect obligaţia asumată de către RCS&RDS ca, în cazul în care nu ajunge la un acord comercial cu orice furnizor de Canale TV pentru retransmiterea respectivelor Canale TV în Pachetul de bază al RCS&RDS, să ofere respectivului furnizor posibilitatea ca acestea să fie incluse în Extra - opţiuni ale RCS&RDS, ce vor fi oferite clienţilor RCS&RDS în schimbul plăţii unui tarif suplimentar, care va fi în principal stabilit de către furnizorul de Canale TV".
Anul trecut, Digi Communications, grupul din spatele RCS&RDS, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, a avut venituri de 1,18 miliarde de euro, în creştere cu 14,2% faţă de cele raportate pentru 31 decembrie 2018.