CONSILIUL CONCURENŢEI: Avem notari de 14 ori mai scumpi decât Germania

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 30 octombrie 2009

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Costul real a serviciilor notariale din România, reprezentat de nivelul onorariilor ajustat cu venitul mediu, este de 14 ori mai mare decât în Germania, de 7 ori mai mare decât în Portugalia, de 5 ori decât în Franţa, de şase ori decât în Austria sau Spania şi de 4 ori mai mare decât în Belgia. Aceasta este concluzia raportului investigaţiei Consiliului Concurenţei pentru analiza pieţei imobiliare şi a serviciilor conexe tranzacţiilor.

    Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a explicat, ieri, de ce avem printre cei mai scumpi notari din Europa: "Raportul arată că, la nivel naţional, nu sunt decât 2000 de notari pentru 22 milioane de locuitori. Serviciile notariale din ţara noastră sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat în raport cu media europeană. Reglementările vizează restricţionarea ofertei de servicii prin faptul că Uniunea Naţională a Notarilor Publici stabileşte anual numărul persoanelor care pot intra în această profesie. Tot acest sistem de reglementări stabileşte arbitrar tarifele, în afara mecanismului normal reprezentat de interacţiunea cererii cu oferta".

    Consiliul Concurenţei va transmite raportul Guvernului şi Parlamentului cu propunerea de eliminare din cadrul legislativ a restricţiilor privind numărul de notari publici, dar şi a grilelor privind onorariile minime în domeniul tranzacţiilor imobiliare. Bogdan Chiriţoiu a subliniat: "Profesia notarilor este reglementată prin lege, inclusiv grila cu onorariile minime. Aici Consiliul Concurenţei nu poate decât să lupte să convingă autorităţile şi notarii să renunţe la impunerea onorariilor minime prin lege şi să analizeze liberalizarea pieţei serviciilor notariale.

    După estimările noastre, concurenţa în această piaţă ar putea conduce la o economie importantă prin reducerea tarifelor cu până la 30%".

    Oficialii autorităţii pentru concurenţă au arătat, în conferinţa de presă de ieri, că un prim pas în procesul de dereglementare a profesiei de notar public poate fi reprezentat de reducerea nivelului minim al onorariilor cu 15% prin utilizarea de contracte standardizate, eliminând, astfel, tariful pentru redactarea contractului din componenţa onorariilor. Economia la nivel naţional, prin eliminarea acestui tarif, a fost estimată de domnul Chiriţoiu la 15-30 de milioane de euro.

    Consiliul Concurenţei va sesiza Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor referitor la informarea precară a consumatorilor de către bănci în legătură cu notarii selectaţi de acestea pentru efectuarea tranzacţiilor prin credit ipotecar, mai ales în privinţa informării asupra tarifelor practicate de aceştia.

    Bogdan Chiriţoiu a concluzionat: "Noi analizăm toate profesiile liberale şi am constatat că sunt probleme de concurenţă la cele care sunt reglementate. Sunt unele profesii mai influente, care au aprobate prin lege onorarii minime. Aici competenţele autorităţii pentru concurenţă sunt limitate. Sunt convins că ne va lua mult timp până să convingem parlamentarii, mulţi dintre ei jurişti, să accepte beneficiile liberalizării pieţei serviciilor notariale. Practic, le cerem notarilor să muncească mai mult pe bani mai puţini".

    Potrivit raportului citat, piaţa serviciilor cadastrale este caracterizată printr-un grad ridicat de concurenţă, în absenţa tarifelor reglementate şi a barierelor la intrarea pe piaţă. La fel este situaţia şi pe piaţa de intermediere imobiliară, deşi aici există o anumită rigiditate a preţurilor. O piaţă concurenţială fără probleme este şi cea a evaluatorilor.

    Citiţi tabelul de mai sus.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. pot sa angajez pt. o tranzactie un notar din UE?

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    24 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9748
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb