Ministrul Energiei, Andrei Gerea, ar fi decis să-i revoce pe toţi membrii Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, susţin surse apropiate situaţiei. Motivul care ar sta la baza acestei decizii ar fi neîndeplinirea criteriilor de performanţă din contractele de administrare, susţin sursele noastre care afirmă că şi zilele lui Laurenţiu Ciurel în funcţia de director general al companiei ar fi numărate.
Consiliul de Supraveghere ar Complexului Oltenia este format din Gabriel Dumitraşcu, Alin Chiţu, Răzvan Purdilă, Dorin Spătaru, Ana Georgiana Porumbel şi Daniel Naftali.
Sunt voci în companie care susţin că indicatorii de performanţă impuşi administratorilor şi conducerii companiei nu ar fi fost vreodată îndepliniţi din 2012 şi până în prezent. În mai 2012, Complexul Oltenia a luat fiinţă prin fuziunea centralelor Turceni, Rovinari, Craiova şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.
Unele surse acreditează ideea că indicatorii nu ar fi fost îndepliniţi întrucât piaţa de energie a cunoscut o contracţie puternică a cererii şi o prăbuşire a preţurilor. Din acest motiv, nici producţia şi nici veniturile companiei nu au îndeplinit vechile prognoze, conform surselor citate.
Alte voci susţin, însă, că schimbările pe care ministrul Gerea ar intenţiona să le facă în următoarea perioadă au legătură cu scandalul exportului de lignit în Serbia. Andrei Gerea a trimis Corpul de Control să investigheze contractul iar rezultatul nu ar fi favorabil conducerii Complexului Oltenia, conform surselor citate.
La jumătatea lunii februarie, gorjnews.ro a arătat că societatea ar vinde cărbune Serbiei, sub preţul de producţie, prin interpuşi din gruparea criminală a lui Sergiu Băhăian.
Conducerea Complexului Oltenia a negat, la vremea respectivă, acuzaţiile şi a explicat: "Pentru a securiza contractul cu BVA (compania câştigătoare a licitaţiei, care trimite cărbunele la sârbi), am pus condiţia ca plata cărbunelui să fie făcută în avans. Preţul contractului de aproximativ 58 lei/tonă este superior preţului din bugetul de venituri şi cheltuieli al Complexului şi, de asemenea, superior costului de producţie la carierele din care se livrează. Lucrul acesta s-a confirmat în luna ianuarie 2015, când preţul mediu de producţie pe toate carierele CEO a fost de cca 54 lei/tonă".
Complexul Oltenia susţine că nu a participat direct la licitaţia organizată de Ministerul Energiei din Serbia pentru că acest lucru presupunea şi transportul cărbunelui pe calea ferată, autocamion, barjă, în spaţiul românesc şi sârbesc şi a afirmat că nu are capacitatea de a integra toate aceste feluri de transport pe teritoriul a două state.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Maria în data de 16.03.2015, 08:35)
Nu are cum sa-i revoce ministrul ci doar AGA.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Jhony în data de 16.03.2015, 11:51)
Membrii AGA sunt numiti de catre Ministrul Energiei prin Ordin si primesc Mandat pentru fiecare sedinta iar Mandatul este dat de catre ministru.