CONSILIUL MONDIAL AL AURULUI: Obligaţiunile garantate cu aur, o soluţie pentru reducerea costurilor de finanţare în zona euro

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 noiembrie 2012

Obligaţiunile garantate cu aur, o soluţie pentru reducerea costurilor de finanţare în zona euro

Statele membre ale zonei euro cel mai grav afectate de criza datoriilor suverane ar putea să îşi folosească o parte a rezervelor de aur drept garanţie pentru obligaţiunile pe care le emit, se arată într-un raport citat de către Consiliul Mondial al Aurului (CMA).

O astfel de iniţiativă ar reprezenta o măsură temporară care să stimuleze revenirea economică în aceste ţări, deoarece le-ar permite să se împrumute la costuri mai reduse, consideră profesorul Ansgar Belke, expert monetar în cadrul Comitetului Economic şi pentru Afaceri Monetare din Parlamentul European, autorul raportului intitulat "O politică monetară mai eficientă în zona euro - obligaţiuni guvernamentale garantate cu aur".

"Utilizarea aurului drept garanţie pentru noi emisiuni de obligaţiuni suverane ar atenua din presiunile pe termen scurt (n.r. cu privire la finanţare) şi ar facilita revenirea creşterii economice", a declarat domnia sa, precizând că titlurile garantate cu aur prezintă avantaje faţă de celelalte instrumente monetare neconvenţionale pe care Banca Centrală Europeană (BCE) le-a introdus pentru a combate criza datoriilor din zona euro. "Balanţa contabilă a BCE ar fi, în cea mai mare parte, neafectată de această măsură, deoarece aurul aflat în rezervele băncilor centrale ale statele membre ale zonei euro ar fi mai mult decât suficient pentru garantarea obligaţiunilor. Decizia ar reduce randamentele titlurilor suverane fără să crească inflaţia şi ar oferi unora dintre ţările cele mai îndatorate din zona Euro timpul adiţional necesar pentru realizarea reformei şi a revenirii economice", a mai precizat Ansgar Belke.

Raportul arată că nu toate statele care se finanţează la costuri ridicate deţin suficient aur astfel încât garantarea obligaţiunilor suverane cu metalul preţios să reprezinte o soluţie viabilă, în această categorie încadrându-se Grecia, Irlanda şi Spania. În schimb, Italia şi Portugalia au rezerve de aur care acoperă 24%, respectiv 30% din necesarul lor de finanţare pentru următorii doi ani, ceea ce face ca măsura să poată să poată fi utilizată. În cazul Portugaliei, titlurile de stat în care aurul reprezintă o treime din valoarea garanţiei ar avea un randament mai redus cu o treime faţă de cele negarantate, relevă studiul.

Ansgar Belke precizează, însă, că utilizarea aurului drept garanţie pentru obligaţiuni suverane reprezintă o măsură dificil de implementat, în lipsa unui consens la nivel politic. Nevoia de refinanţare în zona euro ar trebuie să devină covârşitoare pentru ca ţările din sudul Europei să susţină ideea. "În mod evident, o condiţie pentru obţinerea sprijinului public pentru garantarea cu aur a titlurilor de stat o reprezintă costurile de finanţare nesustenabile: perspectiva unei inflaţii ridicate, care limitează posibilitatea băncilor centrale să realizeze relaxări cantitative, randamente prea ridicate cerute de către pieţele financiare şi o rată a datoriei faţă de PIB care nu poate fi susţinută", a subliniat domnia sa. Mai presus de aspectele juridice pe care măsura le-ar implica este abilitatea de a convinge băncile centrale să adopte o astfel de decizie, a conchis Ansgar Belke.

"Deşi există aspecte politice şi juridice care, în mod clar, trebuie adresate, aurul a fost utilizat, de-a lungul timpului, de ţări precum Portugalia, Italia şi India, pentru a obţine împrumuturi, şi ar oferi o soluţie parţială pentru problemele care există, în prezent, în Europa şi o alternativă la măsurile de austeritate", a declarat Natalie Dempster, director pentru afaceri guvernamentale în cadrul Consiliului Mondial al Aurului.

"Barrick Gold" estimează că uncia de aur va ajunge la 2.000 de dolari anul viitor

Preţul aurului va atinge anul viitor valoarea record de 2.000 de dolari uncia, pe măsură ce creşterea costurilor şi restrângerea producţiei va ţine sub control oferta, iar cererea băncilor centrale şi a consumatorilor chinezi va continua să crească, a estimat luni grupul "Barrick Gold Corp.", cel mai mare producător mondial de aur, transmite Reuters.

Directorul general al "Barrick Gold", Jamie Sokalsky, susţine că oferta va avea probleme în a ţine pasul cu creşterea cererii pe măsură ce incertitudinile economice şi noile instrumente de investiţii din Asia vor atrage şi mai mulţi investitori spre aur, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra preţului metalului galben.

"Dacă cererea continuă să crească, aşa cum credem noi că se va întâmpla ca urmare a achiziţiilor crescute ale Chinei, noilor cereri pentru investiţii în aur şi a achiziţiilor de aur ale băncilor centrale, pot estima că preţul aurului va ajunge anul viitor la 2.000 de dolari uncia, poate chir mai mult", a declarat Jamie Sokalsky. "Va fi o mişcare determinată de cerere", a adăugat directorul "Barrick Gold".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa tot instrumentarul de titluri si termene financiare, hartii virtuale bazate pe alte hartii virtuale (si tot asa), cu clauze de rascumparare, convertibilitate, indexare la inflatie, masurate cu niste instrumente la fel de ipotetice, ca beta, delta, R patrat, VAR, in spatele carora stau nume mari, ca Black, Scholes, Merton, Breusch, Pagan, Durbin, Fuller, Gauss, Sortino, Sharpe, Roy etc. etc., noi tot la aur ne intoarcem? Razbunarea englezescului common-sense?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb