CONSILIUL MONDIAL AL ENERGIEI: Electricitatea şi gazele se scumpesc mai mult decât estimează autorităţile

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 februarie 2007

Electricitatea şi gazele se scumpesc mai mult decât estimează autorităţile

Scumpirea aşteptată la consumatorii finali este de peste 10% la gaze şi de circa 15% la energia electrică

Conducerea Comitetului Naţio­nal Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR- CME) a dezbătut ieri problema costurilor pentru energie electrică şi gaze naturale. Iulian Iancu, preşedintele Comitetului, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, că estimează că vor creşte costurile de producţie ale energiei electrice cu cel puţin 40%, mult peste prognoza autorităţilor. Acest lucru se va întâmpla, în opinia domniei sale, din cauza secetei din ultimele luni, care a scos din calcul producţia "Hidroelectrica". În aceste condiţii, combustibilii utilizaţi au fost cărbunii şi mai ales gazul natural, majoritatea achiziţionaţi de societăţile producătoare în perioada rece, când preţul este foarte ridicat.

Domnia sa a declarat, pentru ziarul BURSA: "La consumatorul final, această creştere se va resimţi într-o scumpire cu 12-15% a energiei electrice. Nici în ceea ce priveşte tarifele gazelor naturale nu sunt prea optimist. Ţinta creşterii de numai 5-8% pentru întregul an este foarte optimistă având în vedere că este încă vigoare angajamentul Guvernului de a creşte cu 25 dolari/1.000 mc preţul gazului din producţia internă pentru a se alinia la media celui de import. Acest lucru în­seamnă o scumpire de peste 10% pe tot anul".

Preşedintele CNR-CME este îngrijorat de faptul că nu s-a luat încă nicio decizie concretă cu privire la fondul social pentru gazele naturale, astfel încât acest ajutor s-ar putea să vină destul de târziu pentru populaţia săracă.

Alte dezbateri în cadrul Comitetului s-au purtat asupra deciziei Ministerului Economiei ca "Electrica" şi toate filialele sale să poată prelungi contractele bilaterale încheiate anul trecut, fără să mai participe la licitaţii. Iulian Iancu apreciază că această intervenţie a distorsionat bursa de energie. Domnia sa apreciază că ordinul fostului ministru al Economiei, Codruţ Şereş, privind obligativitatea tran­zacţionării energiei pe piaţa gestionată de OPCOM, a fost unul bun, corect, menit să aducă mai multă transparenţă pe această piaţă, dar a fost nerealist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb