Consolidarea cooperării regionale în domeniul energiei, decisă la reuniunea CESEC de la Bucureşti

Andrei Stan
Companii #Energie / 28 septembrie 2017

Consolidarea cooperării regionale în domeniul energiei, decisă la reuniunea CESEC de la Bucureşti

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maro¹ ©efèoviè, comisarul european Miguel Arias Cañete şi miniştrii energiei din nouă state membre ale Uniunii Europene (UE) şi din opt părţi contractante la Comunitatea Energiei au convenit astăzi, la Bucureşti, să consolideze cooperarea regională prin semnarea unui memorandum de înţelegere (MoU) de completare a iniţiativei CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity - Interconectarea în sectorul de gaze în Europa centrală şi de sud-est) existente, agrearea de foi naţionale de parcurs pentru îmbunătăţirea acordurilor comerciale din regiune, reconfirmarea angajamentului de a realiza cu rapiditate proiectele prioritate în domeniul gazelor şi lansarea a două noi grupuri de operatori de sisteme de transport de gaze, informează un comunicat al Comisiei Europene.

Maro¹ ©efèoviè, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil cu Uniunea energiei, a declarat: "Cooperarea în cadrul CESEC a devenit povestea unei reuşite exemplare, care dovedeşte că soluţia constă în solidaritate. Mulţumită realizărilor rapide obţinute în domeniul gazului, extindem domeniul de aplicare al cooperării la sectorul electricităţii, al surselor regenerabile de energie şi al eficienţei energetice. Prin urmare, el va acoperi toate dimensiunile acestui proiect de solidaritate europeană care este uniunea energetică. Doresc să îmi exprim recunoştinţa faţă de toţi cei care au contribuit la realizarea acestei cooperări. Acesta este un mesaj pozitiv şi puternic către cetăţenii din regiune, însoţit de beneficii care depăşesc sistemele energetice".

Miguel Arias Cañete, comisarul european pentru politici climatice şi energie, a adăugat: "Mulţumită angajamentului politic la nivel înalt la care am asistat aici şi mobilizării inteligente a fondurilor UE, vom continua să realizăm infrastructura energetică necesară regiunii. Prin extinderea domeniului de aplicare al CESEC dincolo de gaz, vom asigura accesul efectiv la surse alternative de energie, vom promova competitivitatea şi preţurile scăzute, realizând totodată decarbonizarea economiilor din regiune".

MoU include o abordare comună privind pieţele energiei electrice, eficienţa energetică şi dezvoltarea surselor regenerabile de energie. Acesta cuprinde, de asemenea, o listă de proiecte prioritare pentru a crea o piaţă regională a energiei electrice interconectată, precum şi măsuri specifice pentru a stimula sursele regenerabile de energie şi investiţiile în eficienţa energetică într-o regiune cu un mare potenţial de creştere în aceste domenii, precizează Executivul comunitar.

La reuniune, a fost parafat Acordul de grant din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei pentru terminalul de GNL de la Krk, în Croaţia. Iar cele două noi grupuri de operatori au în vedere punerea în aplicare a fluxului invers în sistemul de gazoducte transbalcanic şi, respectiv, pe aşa-numitul "coridor vertical" dintre Bulgaria, Grecia, România şi Ungaria, ambele urmând să fie facilitate de Comisia Europeană, potrivit comunicatului.

Comisia Europeană a lansat în 2015 iniţiativa CESEC, în scopul garantării accesului la un mix energetic mai variat pentru ţările din Europa centrală şi de sud-est şi pentru interconectarea corespunzătoare a acestora la restul Europei. "Iniţiativa CESEC s-a dovedit a fi utilă în procesul de integrare a pieţelor de gaze din regiune şi a devenit, astfel, un canal central pentru continuarea consolidării în sectorul energetic", menţionează sursa citată.

Reuniunea CESEC de la Bucureşti a găzduit miniştri din nouă state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Ungaria, Italia, România, Slovenia, Slovacia) şi din partea a opt părţi contractante din cadrul Comunităţii Energiei (FYROM, Serbia, Ucraina, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Kosovo, Moldova).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb