Producătorii, procesatorii şi comercianţii vor discuta astăzi cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi cu alte instituţii implicate despre evoluţia preţurilor produselor alimentare în perspectiva reducerii TVA la 9% de la 1 iunie.
"Mâine (marţi n.r.) vom avea o discuţie cu instituţiile statutului implicate în acest proces de monitorizare a preţurilor şi mă refer la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Consiliul Concurenţei, la Direcţia de Inspecţie a Ministerului Agriculturii, ANSVSA, Institutul Naţional de Statistică, astfel încât să evaluăm cum evoluează preţurile, nu de acum ci din luna martie până în luna iunie", a declarat, luni, ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres. Potrivit domniei sale, la discuţia la care se vor alătura şi producătorii, procesatorii dar şi comercianţii, "probabil vom căuta soluţiile cele mai bune astfel încât miercuri să prezentăm în Guvern un raport complet vizavi de evoluţie şi de ce trebuie făcut de acum înainte astfel încât măsura pe care noi mizăm foarte mult că va relansa consumul să se simtă şi la consummator".
Autorităţile au avertizat recent că vor aplica sancţiuni dacă vor constata că lucrurile merg într-o direcţie incorectă faţă de cetăţeni şi consumatori, după monitorizarea preţurilor la raft pentru alimente, care vor avea TVA de 9% din 1 iunie.
Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, declara recent că unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii pentru a suplini viitoarele reduceri de preţ, ca urmare a aplicării cotei reduse de TVA la alimente de la 1 iunie. De asemenea, acesta mai afirmat că există şi câteva semnale că unele magazine încearcă să mărească preţurile, premergător reducerilor de TVA de la 1 iunie.
Pe de altă parte, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), Delia Nica, a afirmat că nu a existat nicio creştere artificială a preţurilor la raft după anunţul privind reducerea TVA la alimente, argumentând că orice majorare care ar putea să apară este dictată doar de dinamica unei pieţe concurenţiale.
"Nu am avut nicio comunicare de creştere artificială a preţurilor la raft. Este o campanie întreţinută artificial. Gândiţi-vă că din 55.000 de articole care se regăsesc la un hipermarket, circa 35.000 sunt produse alimentare. Dacă vine un produs de la un furnizor cu un preţ mai mare, evident că există creşteri de preţuri, şi se va regăsi la raft, însă veţi vedea şi reduceri de preţuri, de exemplu la legume şi fructe, când va apărea pe piaţă producţia proprie. Toate acestea ţin însă de dinamica unei pieţe concurenţiale", a spus Delia Nica.
Taxa pe Valoarea Adăugată va scădea la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.