Constantin Roibu: Oltchim respectă legislaţia europeană

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2009

Combinatul "Oltchim" respectă legislaţia europeană, susţine Constantin Roibu, directorul general al companiei, potrivit unui comunicat, după ce Comisia Europeană a anunţat că a lansat o procedură oficială de investigaţie, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la o garanţie de stat în valoare de 49,6 milioane de euro în favoarea Oltchim.

Statul român, în calitate de acţionar majoritar al Oltchim SA, având în vedere problemele financiare cauzate de actuala criză economică, a decis să susţină achiziţionarea activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim Piteşti, care este principalul furnizor de materie primă al combinatului, se mai arată în comunicatul citat.

Domnul Roibu mai precizează că această achiziţie este o necesitate pentru Oltchim, deoarece, ca efect direct al opririi acestor instalaţii în trimestrul IV al anului 2008, activitatea Oltchim s-a redus cu 60%, iar compania a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria combinatului, respectiv 63 milioane euro la sfârşitul anului 2008, deşi la nouă luni se înregistra profit din exploatare în valoare de peste 8 milioane euro.

Pentru rezolvarea acestei situaţii, domnul Roibu menţionează faptul că "statul român intenţionează să acorde o garanţie în valoare de 49,6 milioane euro, ceea ce reprezintă 80% din creditul în valoare de 62 milioane euro, ce se obţine pentru achiziţionarea acestui furnizor de materie primă, precum şi pentru repornirea instalaţiilor respective şi capital de lucru".

Garanţia va fi acordată în baza unei scheme de ajutor aprobată de Comisia Europenă pentru România în temeiul Cadrului temporar.

"Rezultatele financiare ale Oltchim arată că societatea nu se afla în dificultate la data de 1 iulie 2008, luată ca referinţă de Cadrul temporar pentru actuala criză financiară şi economică internaţională", se mai arată în comunicatul Oltchim.

Compania Oltchim SA consideră că "investigaţia aprofundată a Comisiei Europene în privinţa garanţiei în valoare de 49,6 milioane de euro, declanşată ca urmare a plângerilor acţionarului minoritar PCC SE, ale cărui intenţii legate de Oltchim sunt deja binecunoscute, permite Comisiei să analizeze într-o procedură formală o situaţie pe care o cunoaştem deja".

În finalul comunicatului, Constantin Roibu spune că investigaţia aprofundată este un demers pozitiv. "Apreciem că în urma acesteia se va clarifica, în mod definitiv, faptul că măsurile care privesc viitorul Oltchim sunt luate în conformitate cu reglementările europene", a declarat directorul general al companiei.

Totodată, conducerea Oltchim SA se aşteaptă ca forurile competente să se pronunţe cât mai rapid pentru rezolvarea acestui diferend provocat de acţionarul minoritar PCC SE, pentru a permite ca activitatea Oltchim să revină la normalitate.

Între acţionarul minoritar al Oltchim, PCC SE, şi conducerea combinatului se desfăşoară, de ceva vreme, un război mediatic pe tema activităţii ce ar trebui desfăşurată de combinat.

Conducerea Oltchim SA se aşteaptă ca forurile competente să se pronunţe cât mai rapid pentru a permite ca activitatea să revină la normalitate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce a oprit PETROM instalatiile de la ARPECHIM? Nu aduceau profit ?

    Necesita o modernizare scumpa ?

    Ajunge imprumutul de la EXIMBANK ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb