CONTRAR AŞTEPTĂRILOR ANALIŞTILOR, Cotaţiile ţiţeiului au înregistrat un nou maxim istoric

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 august 2005

Preţul ţiţeiului brut a înregistrat ieri, pe piaţa americană, noi valori record, contrar previziunilor analiştilor pentru săptămîna în curs. Asta, întrucît rafinăriile din SUA fac eforturi ca să acopere cererea, mai ales că unele companii şi-au închis diviziile de profil. Este vorba despre rafinării ale unor companii mari, precum "Exxon Mobil", BP, "Valero Energy". În plus, pe piaţă se resimte teama că aprovizionarea cu energie din Orientul Mijlociu va avea de suferit. Totodată, Statele Unite ale Americii şi-au închis, ieri, ambasada din Arabia Saudită - cel mai mare exportator mondial de petrol, ca urmare a unei ameninţări lansată la adresa clădirii. "Cel mai important factor care influenţează piaţa este modificarea în creştere a previziunilor privind cererea, urmînd riscul geo-politic", declară Dariusz Kowalczyk, strateg la "CFC Securities" Ltd. din Hong Kong.

Preţul petrolului cu livrare în septembrie a crescut pînă la 62,90 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, cel mai ridicat nivel de la momentul lansării contractelor futures avînd ca suport activ ţiţeiul pe piaţa din SUA (1983). Ulterior, preţul petrolului brut a mai scăzut, ajungînd la 62,64 dolari/baril, în creştere cu 33 de cenţi (0,5%) faţă de sfîrşitul săptămînii trecute. Amintim că recordul anterior a fost stabilit la data de 5 august, res-pectiv 62,31 dolari/baril. În ultimul an, cotaţiile petroliere au cîştigat 40%. Numai în ultimele trei luni, preţul ţiţeiului a urcat cu 20%, pe fondul speculaţiilor privind faptul că rafinăriile din SUA nu vor reuşi să acopere cererea de benzină pe timpul verii.

La Tokyo Commodity Exchange, cea mai mare piaţă energetică din Asia, petrolul brut cu livrare în ianuarie a înregistrat un preţ de 40.250 yeni/kilolitru (56,96 dolari/baril), în creştere cu 2,2%. La International Petroleum Exchange din Londra, barilul de petrol a fost tranzacţionat la 61,48 dolari, în creştere cu 41 de cenţi (0,7%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb