Controlorii de trafic aerian, în grevă de avertisment

Andrei Stan
Companii #Transporturi / 12 mai 2017

Controlorii de trafic aerian, în grevă de avertisment

Actualizare 13:47 Greva controlorilor de trafic s-a încheiat

Angajaţii Romatsa au încheiat la ora 13.00 greva de avertisment declanşată la ora 11.00.

Toţi cei 1.500 de angajaţi ai Romatsa, de la 16 turnuri de control, care dirijează zilnic aproximativ 3.000 de avioane, au fost vineri în grevă de avertisment, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Alecu Florin Diaconu.

El a precizat că sindicaliştii Romatsa au un număr de 50 de solicitări, dar acestea nu pot fi rezolvate din cauză că Regia nu are nici Consiliu de Administraţie, nici conducere stabilă.

Alecu Florin Diaconu a precizat: "Sunt probleme în ceea ce priveşte numărul angajaţilor, suntem deficitari cu personalul operativ, ar fi nevoie să se angajeze circa 90 de controlori de trafic aerian. În plus, de doi ani nu avem conducere stabilă, de la greva anterioară. Nu avem nici Consiliu de Administraţie, care să ia decizii".

Angajaţii Romatsa sunt nemulţumiţi că, din 2015, nu le-au mai fost majorate salariile, care ar fi trebuit să crească cel puţin în raport cu inflaţia.

Diaconu a adăugat: "Din 2015 nu am beneficiat de o majorare de salarii, ar trebui ca acestea să crească măcar cu inflaţia. Subliniez că noi nu luăm bani de la bugetul de stat, ci din serviciile pe care le oferă Regia".

Alecu Florin Diaconu a precizat că sindicatul vrea şi implementarea legislaţiei europene în cea naţională.

Reprezentantul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian a mai spus: "Am fost şi la Ministerul Transporturilor la negocieri, am vorbit chiar cu ministrul (Răzvan Cuc, n.r.). Ne-a rugat să renunţăm la grevă, dar i-am spus că nu se poate".

Angajaţii Romatsa dirijează în 24 de ore aproximativ 3.000 de avioane, care reprezintă tot traficul aerian pe teritoriul României, dintre care 90-95% reprezintă traficul de rută.

Reprezentanţii Romatsa au declarat vineri, pentru News.ro, că vor fi continuate negocierile cu sindicatele, pentru a găsi soluţii de rezolvare a problemelor.

"Noi continuăm negocierile cu sindicatele şi facem tot posibilul să rezolvăm problemele existente", au spus oficialii Romatsa.

(S.A.)

------------

Actualizare 11:54

Controlorii de trafic aerian au intrat în grevă de avertisment şi timp de două ore vor întrerupe lucrul, doar o treime dintre cursele programate între 11.00 şi 13.00 putând să decoleze sau să aterizeze.

Mai multe curse vor avea întârzieri la plecarea şi la sosirea pe Aeroportul "Henri Coandă".

Un număr de şase curse care trebuie operate astăzi pe Aeroportul Sibiu către sau dinspre oraşe din Germania ar putea fi afectate de greva de avertisment a controlorilor de trafic, deşi oficialii aeroportului spun că la ultima grevă din cadrul Romatsa traficul de la Sibiu nu a avut de suferit, potrivit News.ro.

În schimb, la Timişoara greva controlorilor de trafic aerian nu afectează zborurile pe Aeroportul Internaţional "Traian Vuia", unde între orele 11.00 - 13.00 este programată o cursă Wizzair. Nici pe Aeroportul Internaţional Cluj orarul de zbor al aeronavelor nu este afectat de grevă.

(S.A.)

------------

Angajaţii Romatsa, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din ţara noastră, vor declanşa astăzi o grevă de avertisment, în intervalul orar 11.00-13.00.

Reacţia acestora survine în contextul în care discuţiile purtate până acum cu conducerea Regiei nu au avut niciun rezultat, a declarat joi, pentru News.ro, liderul Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache.

Gabriel Tudorache declarase anterior că greva va avea loc din cauza neîncheierii unui nou contract colectiv de muncă (CCM), deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

În această săptămână, deşi au avut loc discuţii la Ministerul Transporturilor, acestea nu au dus la amânarea grevei de avertisment.

Tudorache a afirmat joi: "În mod cert, vineri va avea loc greva de avertisment, discuţiile de până acum nu au avut niciun rezultat. Vom asigura o treime dintre zboruri, potrivit regulamentului".

Liderului ATSR a precizat că este foarte probabilă declanşarea unei greve generale în viitorul apropiat, dacă problemele cu care se confruntă compania nu vor fi rezvoltate.

Managementul Romatsa a anunţat luni că va depune eforturi pentru a opri declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali.

Regia a transmis: "Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, Romatsa va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afecate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă. Aeronavele vor fi dirijate conform Flow Control-ului introdus de Eurocontrol".

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din ţara noastră. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.

În România existau, la mijlocul anului trecut, un număr de 552 de controlori de trafic aerian, dintre care în jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn. Dintre cei 252 de controlori de turn, un număr de 47 lucrează la cel mai mare aeroport din ţară, "Henri Coandă" Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb