Cisco a anunţat astăzi că ROMATSA, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian, a implementat o reţea IP Cisco pentru susţinerea serviciilor de control al traficului aerian. Această reţea serveşte ca platformă pentru toate comunicaţiile de control de trafic aerian, inclusiv comunicaţii aer-sol şi sol-sol, precum şi toate transferurile de date pentru aplicaţiile aeronautice. Soluţia Cisco ajută ROMATSA să reducă costurile operaţionale şi să îndeplinească cerinţele sale speciale de rezilienţă şi de redundanţă.
Obiectivul ROMATSA este crearea unui mediu operaţional securizat pentru traficul din spaţiul aerian al României. Cei 1500 de angajaţi din 16 locaţii asigură servicii de control, navigaţie, telecomunicaţii aeronautice şi informaţionale, colectează/procesează informaţii meteorologice şi operează un serviciu de căutare şi salvare.
"În prezent, când aviaţia civilă se dezvoltă extrem de dinamic, asistenţa tehnică pentru serviciile de trafic aerian devine crucială. În mod tradiţional, controlul traficului aerian înseamnă administrarea diverselor sisteme şi echipamente de comunicaţii pentru fiecare aplicaţie specifică. Pe parcursul procesului de structurare a noii reţele de comunicaţii a ROMATSA am decis să evaluăm critic sistemele tradiţionale şi să le înlocuim cu o infrastructură flexibilă bazată pe IP care să servească toate zonele operaţionale: comunicaţii radio, de voce şi de date, navigaţie, supraveghere şi procesare a datelor", a declarat Cătălin Apostol, expert IT la ROMATSA.
"În plus, arhitectura deschisă ne ajută să modernizăm sistemele atunci când este necesar, astfel că, în prezent, suntem pregătiţi să implementăm protocolul IP versiunea 6 care va deveni, foarte probabil, elementul de bază al noilor standarde IT din domeniul aeronautic. În fine, un aspect nu mai puţin important este reducerea semnificativă a costurilor de administrare a unei singure infrastructuri integrate comparativ cu cele de administrare a mai multor sisteme tradiţionale, " a adăugat domnul Apostol.
"Noua arhitectură de reţea implementată la ROMATSA demonstrează că flexibilitatea intrinsecă a comunicaţiilor IP poate asigura rezilienţă şi redundanţă în condiţiile reducerii costurilor operaţionale. Acest lucru este de o importanţă deosebită în domenii precum controlul traficului aerian, unde fiabilitatea este esenţială şi standardele sunt extrem de stricte," a completat Bogdan Constantinescu, General Manager, Cisco Romania şi Republica Moldova.
Soluţia hardware/software de la Cisco a trebuit să abordeze o serie de aspecte legate de interoperabilitatea cu protocoalele şi interfeţele tradiţionale ale echipamentelor achiziţionate de la terţi producători. Soluţia a fost proiectată, particularizată şi implementată de Datanet Systems, partener Cisco cu certificare Gold.
Implementarea de la ROMATSA se bazează pe mai multe soluţii Cisco. Routerele Cisco Catalyst 7600 asigură o soluţie performantă de reţea de bază cu funcţii de firewall, de detectare a intruziunilor şi de securitate preventivă. Routerele Cisco cu servicii integrate 3800 asigură accesul la reţea, iar administrarea acesteia este asigurată de soluţia CiscoWorks LAN Management şi de sistemul Cisco MARS (Security Monitoring, Analysis and Response System). De asemenea, a fost implementată soluţia Cisco Unified CallManager şi au fost instalate peste 300 de telefoane IP Cisco.
Despre ROMATSA RA
Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA - este persoană juridică funcţionând pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară şi care realizează funcţiunile specifice legate de Managementul Traficului Aerian. ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. ROMATSA a fost înfiinţată prin Hotărârea de Guvern 74/1991, modificată şi completată prin Hotărârea de Guvern 731/1992, are statut de regie autonomă autofinanţată de importanţă naţională şi nu primeşte de la bugetul statului sume pentru realizarea programului de investiţii şi dezvoltare.
Despre Datanet
Înfiinţată în anul 1998, compania Datanet Systems, oferă un portofoliu complet de produse şi servicii profesionale pentru reţelele de comunicare de date, voce şi video, încluzând planificarea, proiectarea, integrarea şi implementarea de soluţii, precum şi servicii de optimizare a acestora.
Datanet este unul dintre cei mai importanţi furnizori de tehnologie pentru comunicaţii pentru multe organizaţii din domeniul financiar-bancar şi operatori de telecomunicaţii, dezvoltând relaţii de parteneriat cu Cisco, EMC Smarts, Sun Microsystems, RAD, Tandberg. Totodată, Datanet este unul dintre cei mai importanţi parteneri Cisco în România, deţinând statutul de Cisco Gold Partner din aprilie 2004 şi peste 40 de certificări profesionale Cisco pentru specialiştii săi.