Cooperare pentru deminarea rutelor de transport din vestul Mării Negre

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 8 ianuarie

Sursa foto: facebook / Forţele Navale Române

Sursa foto: facebook / Forţele Navale Române

English Version

Turcia, România şi Bulgaria vor semna în următoarele zile un acord privind constituirea unei forţe comune, care va avea drept scop îndepărtarea minelor marine care ajung în apele teritoriale ale celor trei ţări NATO ce au ieşire la Marea Neagră, a anunţat, la finalul săptămânii trecute, Ministerul Apărării de la Ankara, care a furnizat şi data parafării acestui acord: 10-11 ianuarie.

Anunţul Ministerului turc al Apărării a fost confirmat şi de Todor Tagarev, ministrul bulgar al apărării, care a menţionat că pentru reducerea riscurilor privind securitatea transportului maritim, forţele navale ale celor trei ţări de coastră vor participa la îndepărtarea minelor ucrainene şi ruseşti care ajung în propriile ape teritoriale.

Menţionăm că Ziarul BURSA a anunţat încă de la începutul lunii trecute, despre acordul care va fi încheiat în următoarele zile.

Problema minelor marine ucrainene şi ruseşti care ajung în calea rutelor de transport din Marea Neagră a apărut după declanşarea de către Federaţia Rusă a agresiunii ilegale în Ucraina, când forţele navale combatante au decis minarea mai multor perimetre din zona Crimeei şi din apropierea portului Odesa şi Insula Şerpilor. În urma furtunilor din anii 2022-2023, o parte din minele respective s-au desprins şi au plutit în derivă ajungând atât în imediata vecinătate a litoralului românesc - amintim aici despre explozia unei mine în faţa hotelului Forum din Costineşti - , cât şi în calea navelor militare sau a celor de transport de marfă.

Recent, în cadrul conferinţei internaţionale "Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României", care a avut loc la Sinaia la jumătatea lunii decembrie, amiralul Vergil Chiţac, primarul municipiului Constanţa, a spus că minele care se află în derivă în Marea Neagră nu sunt doar mine ucrainene desprinse de furtuni, ci sunt şi mine care au fost aruncate în Marea Neagră de elicoptere aparţinând armatei Federaţiei Ruse.

Vergil Chiţac a declarat: "Din informaţiile pe care le am în acest moment, spun că până acum în Marea Neagră au fost neutralizate 82 de mine marine, din care 67 mine din zona ucraineană. Eu refuz să cred că aceste 67 de mine erau ucrainene desprinse din barajele pe care ucrainenii le-au făcut la intrarea în Odesa. Cu siguranţă au fost lansate şi de ruşi, fie din Crimeea, fie din elicoptere".

În cadrul aceluiaşi eveniment care s-a desfăşurat la Sinaia, amiralul Liviu Coman afirma că minele marine în derivă care se află pe rutele comerciale reprezintă principala problemă din bazinul Mării Negre, dar preciza că, în urma eforturilor făcute de forţele navale române pentru asigurarea securităţii traficului maritim, peste 1000 de nave comerciale au tranzitat până la finalul anului trecut zona economică exclusivă a Mării Negre şi au transportat dinspre Ucraina peste 33 milioane tone cereale.

Mai arătăm că autorităţile de la Ankara au refuzat recent să permită accesul în Marea Neagră pentru două nave britanice de depistare şi distrugere de mine, destinate forţelor navale ucrainene. Motivul invocat de Turcia este că intrarea definitivă a celor două nave militare în Marea Neagră încalcă Convenţia de la Montreux, care prevede reguli stricte pentru traversarea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele pe timp de război.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa militam toti pentru armistitiu ,negocieri si pace in Ucraina ,numai ganditi va cati oameni ingheta in transee ,in adaposturi sau case avariate ! Pacea este singura solutie ,nu acest razboi care distruge ambele popoare si care ne ameninta sa fim atrasi intr o astfel de nebunie fara sfarsit prin sistemul de aliante ! Altfel este ca m gluma romaneasca cu doi incarca ,doi descarca !

    1. …. si restul se uita.

      s c c r e t 

      Foarte corect. Shoshoaca et co sa depuna cerere la Ambasada Rusiei ca Putin sa-shi retraga armata de invazie din teritoriul ocupat in Ucraina, inclusiv Crimeea.

      La ruși gluma s-a înjumătățit. Acum doi îi încarcă pe ceilalți doi.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb