Corecţie de 7% a acţiunilor "Petrom

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 august 2008

Corecţie de 7% a acţiunilor "Petrom

De la începutul anului, cotaţia SNP a scăzut cu aproape 10%

Cotaţia acţiunilor "Petrom" Bucureşti (simbol SNP) a suferit o corecţie de 7,02% în şedinţa de ieri a Bursei de Valori Bucureşti, până la 0,45 lei/titlu, după ce, marţi, urcase spectaculos, cu 10%.

Brokerii sunt de părere că aprecierea nu a avut nicio bază relevantă, dovada fiind şi faptul că piaţa a corectat-o, în mare parte, ieri, chiar la des­chidere.

În acest an, titlurile au scăzut cu 9,81%. Cotaţia SNP a înregistrat maximul acestui an, de 0,56 lei/acţiune, în urma tranzacţiilor bursiere din 2 iunie, iar minimul, de 0,358 lei/acţiune, a fost atins pe 6 februarie.

Florin Cătinaş, analist la "WBS România", este de părere că aprecierea de 10% a titlurilor SNP a fost forţată, chiar dacă s-au cumpărat 652.000 de acţiuni. Domnia sa crede că aceeaşi cantitate de acţiuni se putea cumpăra, într-o singură şedinţă, fără o variaţie de preţ atât de mare. "În cazul cel mai bun, a fost un semnal de intrare în piaţă a unui cumpărător consistent, însă în cazul cel mai prost, a fost o greşeală de operare din partea unui trader", ne-a mai spus domnul Cătinaş.

"Petrom" a obţinut un profit net de 1.664 milioane lei după primele şase luni ale anului, mai mare cu 88% decât cel din perioada similară din 2007, potrivit raportului semestrial emis de companie.

Ionuţ Bindea, analist la "Vanguard", este de părere că rezultatele semestriale ale companiei "Petrom" au fost foarte bune, dacă le comparăm cu cele de anul trecut. "Societatea a câştigat foarte mult din creşterea preţului petrolului, datorită activităţii de exploatare", a adăugat domnul Bindea.

Faptul că, de la anunţarea rezultatelor, până în prezent, preţul acţiunilor SNP a scăzut cu aproximativ 10%, a fost cauzat atât de conjunctura pieţei, cât şi de faptul că investitorii se aşteptau la mai mult şi în niciun caz la pierdere din activitatea de rafinare, ne-a mai precizat domnul Bindea.

Analistul citat este de părere că dependenţa rezultatelor SNP de marjele de exploatare va influenţa, cu siguranţă, profitul emitentului, însă nu se aşteaptă ca preţul acţiunilor să fie afectat în mod deosebit.

Cu toate că profiturile înregistrate de către compania "Petrom" sunt cele mai ridicate realizate în decursul unui singur semestru, cotaţia titlurilor este departe de maximul istoric, potrivit lui Adrian Danciu, analist la "SSIF Broker". Domnia sa crede că o influenţă considerabilă asupra titlurilor SNP o reprezintă atât contextul internaţional nefavorabil al pieţelor de capital, cât şi riscul apariţiei unei cantităţi mari de acţiuni disponibile la vânzare, dacă "AVAS" va vinde, către salariaţii companiei, 8% din numărul total de acţiuni la un preţ preferenţial.

Analistul citat consideră că "titlurile SNP vor avea, din acest moment, o evoluţie corelată cu cea a întregii pieţe de capital din ţara noastră".

"Petrom" a vândut, în primul semestru din acest an, 2,457 milioane tone carburanţi, cu 19% mai mult comparativ cu perioda similară din 2007, chiar dacă preţurile la carburanţi au fost mai ridicate în perioda menţionată.

Comercializarea produselor complementare a înregistrat, de asemenea, o creştere semnificativă. Valoarea vânzărilor a atins 114 de milioane de lei, cu 51% peste nivelul celei din trimestrul II al anului 2007, datorită optimizării portofoliului şi a procesului de achiziţie.

Daniela Ropotă, analist la "Intercapital Invest", crede că, până la sfârşitul anului, inves­titorii vor ţine cont de evoluţia preţului la barilul de petrol, dar şi de alte aspecte cum ar fi modul în care se concretizează planurile de dezvoltare ale companiei în domeniul energiei regenerabile, evoluţia plăţii redevenţelor, negocierile asupra vânzării "Petrochemical" Argeş, precum şi noutăţile privind distribuţia pachetului de 8% către salariaţi.

Acţionarul majoritar al companiei "Petrom" Bucureşti este "OMV Aktiengesellschaft", cu 51,01% din capitalul social, în timp ce "AVAS" deţine 20,64% din acţiuni şi "Fondul Proprietatea" 20,11% din acţiuni, res­tul de 8,24% din titluri fiind tranzacţionate liber pe bursă de alţi acţionari.

Compania "Petrom" este unul dintre principalii jucători de pe piaţa petrolului din ţara noastră, cu un capital social de 5.664,41milioane lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Acţiunile societăţii sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, la categoria I, sub simbolul SNP, de la data de 3 septembrie 2001.

La sfârşitul lunii iunie 2008, "Petrom" opera 450 staţii de dis­tribuţie, în timp ce "Petrom Group" avea, în total, 805 staţii: 547 în România şi 258 în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb