CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS Echipamente de producţie: investiţiile europene se redresează

MIREL SCHERER
Ziarul BURSA #Companii / 24 septembrie 2013

Expoziţia mondială a maşinilor-unelte şi a soluţiilor de producţie (control de calitate, roboţi, unelte de aşchiere, softuri de programare sau de simulare a prelucrării etc.) - EMO 2013 - care a avut loc la Hanovra (Germania) în perioada 16-21 septembrie, s-a încheiat într-o atmosferă euforică pentru cei 2.100 de expozanţi veniţi din 43 de ţări: "Mai mulţi vizitatori şi mai multe afaceri încheiate".

"Temele principale ale acestei manifestaţii de anvergură au fost inteligenţa şi eficacitatea în producţie", explică Carl Martin Welcker, organizatorul expoziţiei. Cei 145.000 de vizitatori veniţi din mai mult de 100 de ţări nu au avut decât o singură dificultate: să aleagă dintre echipamentele şi softurile prezentate soluţia cea mai potrivită pentru atelierul sau uzina lor. Unul din trei vizitatori a venit din afara Germaniei, numărul celor veniţi dintr-o ţară europeană (printre care şi România, deoarece numeroşi vizitatori vorbeau româneşte în diferitele holuri pe care le-am vizitat) fiind într-o creştere sensibilă în raport cu ediţia de acum doi ani. "Industria europeană se redresează şi este deci obligată să lanseze noi investiţii", remarcă responsabilul german. Bineînţeles, industriaşii chinezi au ocupat primul loc în clasamentul vizitatorilor străini, dar numărul celor veniţi din Italia, Elveţia, Suedia, Olanda sau Rusia au fost şi ei într-o netă creştere. Numeroşi vizitatori nu au venit de altfel numai pentru a privi maşinile: unul din doi a venit pregătit să cumpere direct de la salon maşina-unealtă de care avea nevoie pentru a moderniza sistemul sau de producţie şi unul din cinci a şi achiziţionat-o.

Mulţi dintre vizitatori au fost atraşi şi de oferta de maşini-unelte low cost care devine din ce în ce mai importantă. Un exemplu - constructorul german DMG-Mori Seiki care a ocupat totalitatea holului 2 şi a cărui gamă de maşini economice EcoLine expusă la Hanovra s-a îmbogăţit cu noi modele.

Performanţele maşinilor-unelte evoluează în permanenţă pentru a asigura, de exemplu, cu un singur echipament diferite tipuri de prelucrare, cum este cazul centrelor de strunjit multifuncţie. Din ce în ce mai numeroase maşini-unelte au un robot integrat care asigură încărcarea şi descărcarea pieselor, Ceea ce explică prezenţa cu un stand enorm la EMO 2013 a constructorului japonez de roboţi Fanuc. Arhitectura maşinilor rămâne însă în general, clasică, cu o excepţie, care este, fără îndoială, echipamentul cel mai interesant expus la salon: centrul de prelucrare pentru microoperaţii 701S conceput de constructorul elveţian Willemin-Macodel. Este vorba de o maşină-unealtă extrem de originală al cărei sistem de prelucrare este de fapt un robot Delta inversat. Ceea ce măreşte de trei până la cinci ori viteza de prelucrare şi asigură o precizie submicrometrică. Un echipament destinat prelucrării pieselor mici în industria de ceasuri, în instrumentaţie, în industria medicală, în micromecanică, în micromodele pentru turnătorie, optică şi conexiuni.

Următoarea expoziţie EMO va avea loc în Italia, la Milano între 5-10 octombrie 2015 cu deviza "Să construim viitorul".

Notă:

Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http:// fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand Reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb