VIDEO / CORESPONDENŢĂ DIN ANATOLIA Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Video / 30 septembrie 2024



"M-am uitat în biserici, temple, moschee, dar l-am găsit pe Dumnezeu în sufletul meu". (Mevlana Rumi, 1207-1273, marele înţelept mistic care a creat Ordinul Mevlevi, un ordin sufi ai căror adepţi, numiţi dervişi, se învârteau pe ritmuri muzicale până când ajungeau într-o stare de extaz, spunând că, astfel, ating spiritualitatea supremă).

"M-am uitat în biserici, temple, moschee, dar l-am găsit pe Dumnezeu în sufletul meu". (Mevlana Rumi, 1207-1273, marele înţelept mistic care a creat Ordinul Mevlevi, un ordin sufi ai căror adepţi, numiţi dervişi, se învârteau pe ritmuri muzicale până când ajungeau într-o stare de extaz, spunând că, astfel, ating spiritualitatea supremă).


English Version

Ca în fiecare an, în oraşul Konya, din regiunea cu acelaşi nume, luna septembrie s-a încheiat cu Festivalul Internaţional de Muzică Mistică, organizat de Ministerul Culturii şi Turismului. Evenimentul s-a extins, anul acesta, la 16 oraşe, mai mult de 6.000 de manifestări culturale, cu participarea a circa 40.000 de artişti, desfăşurându-se în mai mult de 600 de locaţii din Adana, Şanliurfa, Bursa, Samsun, Trabzon, Van, Kapadokya, Erzurum, Canakkale, Gaziantep, Konya, Ankara, Istanbul, Diyarbakir, İzmir şi Antalya.

Încă din 21 septembrie, Festivalul Internaţional de Muzică Mistică din Konya oferă experienţe unice atât rezidenţilor, cât şi vizitatorilor, prezentând evenimente culturale ce variază de la concerte şi expoziţii la spectacole de teatru.

Manifestarea are loc, în fiecare an, în centrul oraşului mistic, lângă mormântul înţeleptului Mevlanei Rumi. Întotdeauna, Festivalul din Konya culminează pe 30 septembrie, ziua de naştere a Mevlanei, întrucât îl comemorează pe marele înţelept în cel mai bun mod posibil, în concordanţă cu dragostea sa nemarginită şi cu încrederea deplină pe care o avea în oameni.

Născut într-un sătuc din Persia şi stabilit în Konya după invazia mongolilor, Rumi a ajuns la concluzia că Dumnezeu este unul singur, indiferent cum este El numit în credinţa popoarelor. Mevlana Rumi propovaduia iubirea pentru credinţă afirmând că "toate religiile vorbesc despre iubire, dar iubirea nu are nicio religie".

Legătura credincioşilor cu Divinitatea se realiza printr-un dans mistic. Ei se îmbrăcau în robe albe, foarte largi, aveau capul acoperit cu turbane şi uneori purtau şi pelerine negre. Pe ritmul unei muzici pătrunzătoare, aş putea aprecia chiar hipnotizante, se învârteau până când ajungeau într-o stare de extaz, spunând că, astfel, ating spiritualitatea supremă. Dansul învârtitor este realizat de dervişi şi face parte dintr-o ceremonie oficială cunoscută sub numele de Sama. Dervişilor li se atribuia adesea capacitatea de a face miracole, spunându-se că au puteri supranaturale.

Am avut ocazia, săptămâna trecută, să particip la câteva dintre manifestările din cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Mistică din Konya, să ascult muzică religioasă, să văd dervişii învârtindu-se, să admir oamenii primitori din zonă, să mă bucur de liniştea şi curăţenia impecabile din tot oraşul, să simt credinţa localnicilor şi a turiştilor şi dorinţa tuturor de a fi pace în lume.

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

Am avut onoarea şi plăcerea să schimb câteva cuvinte şi să fac o poză cu Esin Celebi, ultima descendentă a Mevlanei Rumi, din cea de-a 22-a generaţie - o doamna distinsă cu chip de înger, cu privire blândă şi glas duios, care ne-a spus că, pentru ea, festivalul înseamnă "să fim împreună cu toţii", considerând că această manifestare anuală este o bună experienţă pentru tineri să asculte împreună muzici diferite, din ţări diferite, cu religii diferite.

Konya - un mix de istorie, artă şi misticism

Situată în inima Anatoliei, Konya este cea mai mare provincie din Turcia, din punct de vedere al suprafeţei geografice (38.873 de kilometri pătraţi), cu 2,3 milioane de locuitori, din care 1,4 milioane traiesc în oraşul cu acelaşi nume. După dimensiunea populaţiei, Konya este al şaptelea cel mai populat oraş din ţară.Numită şi oraşul sfânt al Mevlanei şi al dervişilor rotitori, Konya este o aşezare istorică, existând dovezi că ar fi fost locuită încă din era preistorică. Se spune că în aceste locuri a fost ridicat primul oraş de pe pământ, după ce Noe a supravieţuit potopului şi a ancorat cu arca sa pe Muntele Ararat. Totodata, Konya este ţinutul magic din inima Anatoliei în care încă mai arde focul iubirii sacre a înţeleptului Mevlana Rumi.

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

Pe lângă moscheele, muzeele, centrele culturale, poveştile şi religia sa, în Konya te îndrăgosteşti şi de arta culinară. Aici trebuie să vii pregătit să mănânci bine, să testezi diversele delicatese gastronomice din miel, vită sau pui asezonate cu salate şi condimente de toate felurile, să savurezi incredibilele baclavale şi halvale şi să nu uiţi de fabulosul airan şi de nelipsitele ceaiuri şi cafele turceşti. De asemenea, terasele mici, multe şi colorate, magazinaşele cu suveniruri din centrul oraşului dar nu numai, oamenii locului şi preturile bune completează puzzle-ul numit Konya.

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

Astfel, plină de situri antice, frumuseţi unice şi destinaţii de neuitat, cu aventuri şi experienţe memorabile, cu gusturi unice şi peisaje magice, cu mănăstiri, biserici, moschei, conace, capele sculptate în stâncă cu fresce şi frumuseţi naturale a căror aşezare datează din epoca neolitică, Konya este una dintre regiunile turceşti care nu trebuie ratate.

Mausoleul Mevlana - magnetul spiritual al Konyei

Cea mai importantă atracţie a Konyei este Mausoleul Mevlana - unul dintre cele mai mari muzee din ţară şi al doilea cel mai vizitat după Palatul Topkapî din Istanbul.

În centrul oraşului Konya, pe locul unde odinioară a fost mănăstirea lui Mevlana, se află acum Muzeul Mevlana, care cuprinde moscheea cu acelaşi nume şi mausoleul, ce are un dom impunător, turcoaz, şi unde se găsesc mormântul lui Mevlana Rumi şi cele ale membrilor familiei sale.

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

Sultanul selgiucid Kayqubad I l-a invitat pe Mevlana în Konya, unde i-a oferit o grădină de trandafiri pentru a-şi îngropa tatăl. Când Mevlana a murit, în 17 decembrie 1273, el a fost îngropat într-un sarcofag, alături de tatăl său. În anul 1274, Husamettin Celebi, succesorul său la conducerea ordinului islamic Mevlevi, a ordonat construirea unui mausoleu peste mormântul stăpânului său. De-a lungul timpului, datorită influenţei ordinului Mevlevi, mausoleului i-au fost adăugate mai multe clădiri, printre care o moschee şi un cimitir. În anul 1926, ordinul Mevlevi a fost scos în afara legii, iar mausoleul a devenit muzeu.

Obiectivele cele mai importante ale muzeului se află în Sala Mormintelor - care gazduieşte aproape 70 de sarcofage - şi sunt sarcofagul lui Mevlana, de sub domul verde, şi cele ale tatălui şi cunoscuţilor săi cei mai apropiaţi, o colecţie de instrumente muzicale tradiţionale turceşti, mai multe copii vechi ale Coranului şi cărţi de poezie islamică ale lui Mevlana, o colecţie de covoare de rugăciune şi spectaculosul dans al dervişilor rotitori, dar cel mai important exponat este o cutie decorată cu sidef ce conţine câteva fire din barba Profetului Mahomed. Mausoleul este un simbol al Turciei şi apare pe bancnota de 5000 de lire din anii 1981-1994.

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

În curtea muzeului, de jur-împrejur, sunt, de asemenea, săli cu exponate - obiecte vestimentare, instrumente de scris, caiete cu scrieri caligrafice etc. -, iar în mijloc este o fântână unde cei care intră să se roage se pot spăla înainte, conform ritualului. Tot în curte, lângă mausoleu, se găsesc câteva sarcofage ale altor personalităţi din trecutul Imperiului Otoman, cum ar fi cel al lui Sinan Paşa, şi bucătăria, cu statuete ale personajelor vremii, în mărimi naturale, în timpul activităţilor pe care le desfăşurau.

Povestea legendară a bisericii Sfânta Elena

Tot în Konya, în sătucul Sille, se află şi prima biserică creştină din lume construită cu această menire, Sfânta Elena, reprezentând una dintre cele mai faimoase structuri arhitecturale ale oraşului.

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

În anul 327, Elena, mama împăratului roman de est Constantin, s-a oprit în Konya în drum spre Ierusalim pentru pelerinaj. Ea a văzut templele săpate în stâncă din primele epoci creştine în Sille şi a decis să construiască una nouă pentru creştini aici.

Edificiul a suferit mai multe restaurări de-a lungul timpului şi acum stă mărturie perioadelor istorice pe care le-a traversat.

Sille, situat la aproximativ 15 kilometri de centrul oraşului Konya, are o semnificaţie specială pentru civilizaţiile anatoliene şi este, de asemenea, un punct important al perioadei creştine timpurii. Este un oraş unic, cu un mod de viaţă distinct, caracterizat de aşezarea naturală, arhitectură, obiceiuri şi tradiţii, podgorii şi grădini impresionante.

Katalhoyuk - prima aşezare umană ce poate fi dovedită

Konya, locul unde a fost realizată prima aşezare cunoscută, prima urbanizare şi prima domesticire a animalelor din lume, a fost cămin pentru diverse civilizaţii din Çatalhoyuk - unul dintre siturile neolitice din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Se spune, astfel, că prima aşezare umană ce poate fi dovedită a fost Katalhoyuk. Aceasta ar fi fost construită între anii 1800 şi 1700 înainte de Hristos.

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

În acea vreme, neexistând străzi, locuinţele erau lipite, fiind prevăzute cu uşi între ele, iar oamenii ieşeau pe acoperişurile drepte, pentru a-şi derula activităţile cotidiene. Catalhoyuk este situat pe Konyei, la aproximativ 140 de km de muntele Hasan. Odată ajunşi acolo, turiştii pot vizita două tipuri de locuinţe reproduse după cele originale şi pot vedea o parte din situl arheologic al aşezării Catalhoyuk. Înainte de a ajunge la sit, există un muzeu unde sunt explicate elemente ale vieţii şi activităţii locuitorilor vremii. Una dintre informaţiile interesante se referă la osemintele celor decedaţi, care erau îngropate sub locul în care aceştia dormiseră în timpul vieţii.

Panorama Konya Museum - 800 de ani de istorie în câteva imagini

Printre obiectivele culturale de neratat din zonă se numără Panorama Konya Museum, unde putem descoperi meandrele trecutului konyenilor, tradiţiile localnicilor şi cultura locului, prezentate prin fresce şi tablouri impresionante, statuete în mărimi naturale, scene antice şi machete miniaturale ce reprezintă diverse clădiri, moschee şi instituţii din Konya.

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

Mai exact, Muzeul Panorama Konya, unul dintre cele mai mari muzee panoramice din Turcia, expune viaţa socială a oraşului Konya din secolul al XIII-lea şi cultura Mevlevi. Complexul, construit în stilul tradiţional al artei islamice turceşti, este situat la aproximativ 500 de metri de Muzeul Mevlana, în districtul Karatay din Konya. Acest muzeu panoramic, al doilea de acest tip din Turcia, oferă o panoramă de 360 de grade sub un dom impresionant. Principalul scop al muzeului este să introducă vizitatorii în universul lui Mevlana Rumi şi să explice influenţa pe care el şi familia sa au avut-o asupra oraşului Konya în acea perioadă. Printre cele mai impresionante elemente ale muzeului sunt statuile umane extrem de realiste, realizate din silicon. Aceste sculpturi, împreună cu alte schiţe, modele şi figuri, sunt expuse într-un spaţiu care se întinde pe o suprafaţă totală de 4.460 de metri pătraţi. Deschis în 2017, muzeul oferă o perspectivă asupra a 800 de ani de istorie, folosind tehnici de hiperrealitate pentru a recrea cât mai fidel acea perioadă.

Moscheea Semsi Tebrizi - obiectiv religios de referinţă pentru musulmani

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

Printre atracţiile turistice şi spirituale din Konya se află Moscheea Semsi Tebrizi, nume dat de călugărul Mehmet Semsedi Tebrizi, derviş ce călătorise în Konya. În anul 1244 l-a întălnit pe Rumi şi au devenit prieteni spirituali. Pentru Rumi, Semsi reprezenta lumina spirituală care îl ghida spre uniunea cu divinitatea. Se spune că Mevlana Rumi a încetat să mai predice la şcoala teologică pentru a putea petrece mai mult timp cu Semsi. Speriaţi că şi-au pierdut liderul spiritual, adepţii lui Rumi îl ucid pe călugărul Semsi, iar Mevlana Rumi cade în disperare. Astfel, se refugiază în rugăciune şi meditaţie şi, în cele din urmă, pune bazele Ordinului Mevlevi (Ordinul călugărilor rotitori).

În Moscheea Semsi Tebrizi se spune că s-ar afla mormântul lui Tebrizi, însă nu există dovezi arhitecturale în acest sens. În orice caz, moscheea are o particularitate aparte pentru musulmani.

Centru ştiinţific interactiv de mari dimensiuni

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

Centrul Ştiinţific din Konya este primul centru interactiv de mari dimensiuni de acest gen dedicat învăţării informale despre ştiinţă şi tehnologie, realizat în cooperare cu Consiliul de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică din Turcia. Întinzându-se pe o suprafaţă interioară de circa 26.000 mp (suprafaţa totală ajungând la 100.000 mp), Centrul a fost deschis pentru prima dată în aprilie 2014 şi cuprinde expoziţii, machete, robotică, un planetariu impresionant, departamente educaţionale şi un observator astronomic. De la deschidere, Centrul a primit peste 500.000 de vizitatori şi e estimează că acesta va atrage un milion de vizitatori pe an, fiind un spaţiu didactic, dar şi atractiv pentru iubitorii de ştiinţă.

Călătorie în Konya istorică, prin tehnologia de la TaşBina Culturale Center

TaşBina Culturale Center este un centru cultural din Konya care te întoarce în timp şi te plimbă, cu ajutorul tehnologiei, prin istoria, literatura, agricultura şi viaţa localnicilor din zonă. Acesta este prevăzut cu şase camere concepute ca un centru de promovare digitală.

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

Cu ajutorul ecranelor tactile, a panoramelor, a filmuleţelor cu personaje care desfăşoară diverse activităţi etc., sunt descrise perioadele istorice ale Konyei. Totodată, pe o platformă digitală sunt explicate evoluţiile din gricultura, industria, comerţul şi turismul din zonă. Sala de mozaic cultural este spectaculoasă, fiind creată prin completarea reciprocă cu oglinzi şi ecrane digitale, pe care sunt afişate simbolurile civilizaţiilor stabilite în Konya, întregul mozaic fiind integrat cu muzică mistică. Gastronomia şi meşteşugurile din Konya sunt şi ele prezentate pe ecrane digitale, iar către perioadele istorice se deschid uşi, la propriu, în spatele cărora rulează imagini cu lucrări din respectivele perioade.

Spectacolul naturii la Tropical Butterfly Garden

Tropical Butterfly Garden este una dintre atracţiile Konyei care trebuie vizitate de cei care ajung în zonă. Miile de fluturi de diverse mărimi şi culori, care zboară neîncetat vrând parcă să te atragă în jocul lor, care se apropie rapid de tine şi apoi se depărtează în aceeaşi grabă, care se agaţă de hainele vizitatorilor implorându-i parcă să zburde cu ei printre miile de plante tropicale îţi încântă privirea şi-ţi bucură sufletul pe tot parcursul vizitei.

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

Grădina Tropicală de Fluturi din Konya este situată în districtul Selcuklu şi a fost deschisă în vara anului 2015. Clădirea, proiectată în formă de fluture şi acoperită cu sticlă, a câştigat premiul pentru Cel mai bun Design Arhitectural din Turcia, la categoria Clădiri Publice, în cadrul concursului Sign of the City din 2018. Edificiul acoperă o suprafaţă de 7.600 mp, inclusiv zonele de plimbare de 3.500 mp. Acesta este primul sanctuar de fluturi din ţară, având o zonă de zbor pentru fluturi de 1.200 mp. Mediul asigură un habitat pentru mai mult de 20.000 de plante tropicale din peste 150 de specii şi pentru mii de fluturi tropicali din habitate de pădure tropicală, aparţinând a până la 45 de specii. Aici poate fi observat întregul ciclu de viaţă prin care trec fluturii, de la larva de omidă la stadiul de adult. Grădina include şi un Muzeu al Fluturilor, un Muzeu al Insectelor şi o Sală de Educaţie pentru Natură.

Festivalul Mistic din Konya se încheie astăzi; Pentru ce altceva merită vizitat oraşul dervişilor rotitori

Multe dintre vizitele în Konya sunt conectate în diverse circuite turistice, după cum ne-a spus Nedim Ozesmer, ghid turistic la agenţia Ministerului de Turism dein Turcia. Nedim Ozesmer ne-a precizat: "Konya este un oraş mare, un centru de business din Anatolia. Avem rute care încep în Istanbul, Izmir, Antalya, de pe Coasta Mării Egee, care merg către Capadocia şi toate trec prin Konya, pentru că este un centru foarte important pentru musulmani. Aşadar, turiştii vin în Turcia nu doar pentru Konya, ci rămân o noapte în Konya sau doar vin, fac vizitele la Mausoleul Mevlana şi merg în Capadocia".

Potrivit ghidului turistic, hotelurile din Konya sunt, în general, de nivel înalt, de 4-5 stele, pentru că majoritatea oamenilor care vin în aici vin pentru business.

"Turiştii vin de peste tot din lume - în special din China sau din alte ţări asiatice (Hong Kong, Taiwan, Indonezia, Malaezia). În perioada pandemiei, veneau foarte mullţi români în Turcia, deşi din celelalte ţări nu veneau turişti. Cifrele din turism nu au ajuns la nivelul celor de dinainte de pandemie, dar turismul îşi revine".

Nedim Ozesmer ne-a mai spus că războaiele nu au influenţat turismul din Turcia.

Potrivit datelor furnizate de agenţia citată, anul trecut Turcia a avut peste 49,2 milioane de turişti străini, în creştere faţă de 2022, când turcii au înregistrat 44,5 milioane de turişti străini. În primele şapte luni ale anului în curs aproape 29 de milioane de turişti străini au vizitat Turcia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb