CORESPONDENŢĂ DIN BRUXELLES Preşedintele RABO: "Industria imobiliară există, dar nu sunt tranzacţii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 8 aprilie 2011

Liviu Tudor

Liviu Tudor

Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România s-a lansat la Bruxelles

Lipsa finanţării şi încrederii - principalele probleme de real-estate

Industria imobiliară există, sunt închirieri, dar nu se fac tranzacţii de vânzare-cumpărare, este de părere Liviu Tudor, fondatorul şi preşedintele Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România (RABO), care s-a lansat, ieri, la Bruxelles. Domnia sa susţine că lipsa finanţării şi încrederii reprezintă principalele probleme ale acestei pieţe, care, timp de doi ani, a fost amorţită. În acest moment, sectorul de real-estate a început să se dezgheţe, a mai apreciat Liviu Tudor, estimând că se va reduce gradul de neocupare al imobilelor, în următorii doi ani, preţurile chiriilor scăzând, dar nu foarte mult.

Preşedintele RABO apreciază că aproximativ aceeaşi tendinţă o întâlnim şi pe piaţa imobiliară europeană.

În ţara noastră sunt prezenţi 20-30 de mari proprietari de clădiri

RABO are, în prezent 6 membri - "West Gate", "Novo Park", "Europolis", "Monolit", "Iulius Mall" şi "Genesis" - care totalizează un portofoliu de circa 5-10 miliarde euro. Ţinta este ca toţi marii proprietari de clădiri comerciale din ţara noastră să adere la asociaţie. Potrivit lui Liviu Tudor, numărul acestora se ridică la circa 20-30, portofoliul lor total, atât în România, cât şi în alte ţări, depăşind 100 miliarde euro.

Afiliat la European Property Federation (EPF), cea mai reprezentativă organizaţie ce reuneşte proprietari, investitori şi dezvoltatori din domeniul imobiliar, Patronatul doreşte să promoveze un cadru legislativ şi eficace, stabil şi transparent, în conformitate cu standar-dele şi normele europene.

Liviu Tudor a declarat: "În ultimii 10 ani, România a beneficiat de investiţii semnificative, aduse în principal de marile companii multinaţionale în căutare de locaţii strategice pentru dezvoltarea operaţiunilor în regiune. Toate aceste investiţii au impulsionat economia, au crescut rata angajărilor şi au generat o evoluţie importantă a sectorului proprietăţilor comerciale, care a atras investitori instituţionali, locali şi internaţionali".

Pentru promovarea unei dezbateri durabile a sectorului şi integrarea în contextul european, RABO a identificat nevoia unei schimbări strategice de abordare în ceea ce priveşte armonizarea pieţei proprietăţilor cu cerinţele UE din punct de vedere al legislaţiei, politicilor, măsurilor şi standardelor aplicate".

RABO consideră că alinierea la politicile europene din domeniu va promova buna guvernare în sector, va contribui la creşterea transparenţei şi eficienţei pieţei, accelerând revenirea din recesiune.

EPF reprezintă peste 30.000 de companii din domeniu, cu un portofoliu evaluat la mai mult de 1.100 de miliarde euro.

Michael MacBrien, directorul general al EPF, a precizat, ieri, la Bruexelles, într-o întâlnire cu câţiva jurnalişti din România, că EPF urmează să investescă în Centrul, Estul şi Sud-Estul Europei. Reprezentanţii EPF s-au arătat optimişti în ceea ce priveşte mersul pieţei imobiliare din Europa, subliniind că revenirea încrederii în acest domeniu este foarte importantă pentru dezvoltarea lui.

Printre obiectivele RABO se numără:

- cooperarea cu guvernul român, pentru asigurarea transpunerii corecte şi rapide a directivelor UE în legislaţia locală,

- promovarea unui cadru legal armonizat la nivel european, care să faciliteze investiţiile imobiliare transfrontaliere,

- elaborarea unui set cuprinzător şi coerent de reguli pentru reglementarea activităţilor din construcţii,

- promovarea la nivel naţional a unei pieţe de real estate eficientă şi transparentă, în concordanţă cu legislaţia europeană, standardele internaţionale, codurile de etică şi bune practici,

- încurajarea dezvoltărilor imobiliare ecologice şi a eficienţei energetice în clădiri,

- dezvoltarea la nivel european a unui set eficace şi armonizat de legi privind construcţiile şi planificarea urbană, în vederea reducerii diferenţelor existente în legislaţiile naţionale, în scopul administrării şi dezvoltării unei pieţe mai transparentă şi mai predictibilă.

Liviu Tudor este proprietarul "Genesis Development", companie de investiţii şi dezvoltări imobiliare, care deţine două complexuri de birouri clasa A, în Bucureşti, cu o suprafaţă închiriabilă de peste 130.000 de mp. În prezent, compania are în desfăşurare 5 obiective de investiţii, în valoare totală de circa 35 milioane de euro, din fonduri proprii şi fonduri europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb