CORINA POPESCU, MINISTERUL ENERGIEI: "Energia nucleară va face parte din mixul energetic al ţării noastre şi pe viitor"

A.M.
Ziarul BURSA #Companii / 27 mai 2016

"Energia nucleară va face parte din mixul energetic al ţării noastre şi pe viitor"

Energia nucleară face parte din mixul energetic al ţării noastre şi va face parte şi pe viitor, iar România este una dintre ţările care susţin producţia de energie nucleară la nivel european, a declarat, ieri, Corina Popescu, secretarul de stat al Ministerului Energiei, în cadrul unei conferinţe.

Doamna Popescu a adăugat că alături de regenerabile, producţia de energie nucleară se încadrează în direcţia în care Europa s-a angajat, aceea de decarbonizare.

"În cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, la care se lucrează în prezent, va fi analizat şi subiectul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă", a mai spus secretarul de stat.

Legat de strategia energetică, domnia sa a precizat: "Suntem în momentul în care definitivăm datele de intrare pentru modelul matematic, pentru a se efectua o analiză asupra tuturor unităţilor de producţie din România, până când au licenţe, drepturile de funcţionare şi condiţiile de mediu îndeplinite, ne uităm la programele de investiţie ale societăţilor şi vom ţine cont de capabilitatea lor de a efectua acele programe de investiţie, să fie clar dacă România îşi va asuma sau nu să funcţioneze fără să-şi îndeplinească în totalitate condiţiile de mediu în toate grupurile pe care le are".

Aceasta a mai precizat că Ministerul Energiei nu doreşte să monopolizeze strategia, acesta fiind şi motivul pentru care modul în care doreşte să o construiască se bazează pe date publice, continuând: "Există doi piloni necesari fără de care noi nu ne putem construi viitorul: resursa umană, care eu cred că este cea mai importantă, astăzi, pentru sectorul nuclear, deoarece nu poţi forma un specialist în 2-3 ani, fiind nevoie de mulţi ani de pregătire, şi partea de cercetare, dezvoltare".

Având în vedere punctele forte ale sectorului nuclear, Corina Popescu a precizat: "În acest domeniu avem expertiză şi sunt mândră că aceasta există în România. Trebuie să facem eforturi să o păstrăm, să o conservăm şi chiar să o dezvoltăm. Avem excelenţă în operare. Avem locul întâi pe partea de operare a unităţilor 1 şi 2. Acestea sunt aspecte de care trebuie să ţinem cont şi pe care se poate construi un viitor, sunt aspecte pe care le luăm în calcul în definirea strategiei energetice".

Corina Popescu: "Compania Naţională a Uraniului are nevoie de o restructurare masivă"

"Compania Naţională a Uraniului (CNU) are nevoie de o restructurare masivă, deoarece avem o situaţie deosebită acolo", a menţionat oficialul, adăugând: "Există o strategie şi pentru această companie. Avem în vedere deschiderea unor noi exploatări de uraniu, iar aceste lucruri nu se fac foarte simplu. M-aş fi simţit mai confortabil dacă lucrurile ar fi început cu câţiva ani înainte, dar niciodată nu este prea târziu. Este o situaţie delicată, sper să reuşim să o gestionăm. Încă există o relaţie cu Nuclearelectrica pe anumite segmente, dar toate aceste relaţii trebuie să respecte principiul comercialului".

Domnia sa a mai declarat: "Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) a finalizat de produs apa grea necesară pentru toate cele patru unităţi, pentru cele două care funcţionează în momentul actual, dar şi pentru reactoarele 3 şi 4, care se află în plan. Important este să gestionăm acest produs pe viitor".

Corina Popescu a conchis: "Susţinem în cadrul Ministerului proiecte de cercetare şi s-au făcut nişte paşi. Trebuie să învăţăm cum să ne susţinem mai bine proiectele la nivel european şi să încercăm să investigăm toate căile, deoarece atunci când avem un proiect pe care trebuie să-l promovăm, să nu mergem pe o singură cale. S-ar putea să fie una care se închide. În momentul în care analizezi mai multe căi de promovare, şansele vor creşte".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb