• Adrian Năstase dă dovadă de cinism, lăsînd să se înţeleagă că îi pare rău că a promovat ordonanţa "Rafo", după ce a văzut că Traian Băsescu a obţinut un scor similar la Oneşti
• Dan Iosif dezvăluie că grupul VGB, acţionar al "Rafo", a sponsorizat familiile nevoiaşe care solicitau ajutor la Cotroceni
Fostul acţionar al societăţii "Rafo" Oneşti, Corneliu Iacubov, a fost pus, ieri, oficial sub acuzare de procurorii de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru învinuirile care i se aduc în cazul "Rafo": complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare. Procurorii au hotărît, de asemenea, punerea sub sechestru a averii omului de afaceri.
Corneliu Iacubov susţine, însă, că există un interes împotriva sa sau a Partidului Social Democrat (PSD), pentru că acest demers i-ar aduce daune. Dilema sa se pare că a fost alimentată ieri, la sediul PSD, de vicepreşedintele partidului Viorel Hrebenciuc, căruia acuzatul i-a cerut ajutor. Adrian Năstase a declarat, ieri, că prezenţa omului de afaceri la PSD nu a făcut decît să aducă un minus de imagine partidului. Cu toate acestea, Corneliu Iacubov se consideră încă membru al PSD şi este convins că îşi va dovedi nevinovaţia în cazul "Rafo".
Adrian Năstase recunoaşte că nu a fost bine informat înainte de a emite ordonanţa de urgenţă prin care datoriile "Rafo" Oneşti au fost transferate de la Ministerul Finanţelor la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Fostul premier a declarat, ieri, că în momentul în care a emis ordonanţa respectivă a încercat să facă o separare între problema locurilor de muncă de la unitatea "Rafo Oneşti" şi faptul că societatea nu mai are datorii curente la stat, pe de o parte, şi problema încălcării legii, pe de altă parte.
De asemenea, Adrian Năstase a lăsat să se înţeleagă că ordonanţa de urgenţă emisă de guvernul său, a avut ca scop sporirea capitalului electoral: "Am crezut că am făcut bine în campania electorală. După ce am văzut rezultatele alegerilor din Oneşti nu mai sînt aşa sigur. Rezultatul de acolo a fost aproape egal cu rezultatul domnului Băsescu. M-am întrebat dacă am înţeles bine preocupările legate de Rafo".
Adrian Năstase nu înţelege nici motivul pentru care guvernul Tăriceanu a suspendat pe 90 de zile ordonanţa emisă de guvernul său. "Ordonanţa şi-a produs deja efectele. Nu văd de ce mai e nevoie ca datoriile de la Rafo să treacă înapoi la Finanţe. Şi Ministerul Finanţelor la fel ca şi AVAS sînt instituţii ale statului," a mai adăugat liderul PSD.
Adrian Năstase şi-a argumentat şi mai temeinic spusele:" Ordonanţa de la Rafo este ireversibilă. Nu poate fi asemănată cu programul < Cornul şi laptele, un program care poate fi sus-pendat oricînd".
Cu toate acestea, fostul premier nu a precizat dacă grupul său parlamentar va vota în Parlament în favoarea suspendării ordonanţei "Rafo Oneşti". Preşedintele senatului, Nicolae Văcăroiu, şi-a anunţat, însă intenţia de a vota pentru suspendarea ordonanţei. Nici Ion Ilies-cu nu este decis cum va aborda problematica rafinăriei în Parlament. În opinia domniei sale, societatea "Rafo" Oneşti poate să funcţioneze în continuare dacă nu va mai acumula datorii la buget.
"Hrebenciuc a studiat mai îndeaproape problema Rafo. Societatea nu are datorii prezente, ci trecute. Acelea trebuie analizate. Eu nu am hotărît cum voi vota", a explicat Ion Iliescu.
Problema familiilor nevoiaşe din Oneşti şi nu numai se pare că a fost speculată şi de grupul VGB, acţionarul indirect al "Rafo Oneşti". Astfel, Dan Iosif, fostul consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu şi un apropiat al acţionarilor VGB, a declarat "Centrului pentru Integritatea Publică" din Washington, că grupul VGB a făcut acte de caritate în România. Dan Iosif mai spune în interviul acordat Centrului că grupul VGB a ajutat multe familii nevoiaşe care nici măcar nu puteau să-şi plătească chiria. Astfel s-ar fi justificat încotro s-au întreptat banii grupului VGB. Cu toate acestea, fostul consilier al preşedintelui Ilescu consideră că aceasta nu este o scuză pentru VGB, însă în acest mod poate fi descoperită latura umană a reprezentanţiilor acestuia: "Deoa-rece administraţia prezidenţială nu avea suficiente fonduri pentru asistenţă socială, eu i-am îndrumat pe cei care doreau ajutor la VGB. Au fost şi alţi prieteni de-ai mei, oameni de afaceri, care i-au ajutat pe aceşti oameni sărmani". Dan Iosif nu a putut fi contactat, ieri, pentru a comenta declaraţiile sale referitoare la grupul VGB.