COSMIN GHIŢĂ, CEO NUCLEARELECTRICA: "Trebuie să creăm rapid un hub de producţie a tehnologiei SMR în România, ca să deservim Europa Centrală şi de Est"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Energie / 17 iunie 2022

Cosmin Ghiţă

Cosmin Ghiţă

Este necesar ca ţara noastră să devină cât mai rapid un hub regional al tehnologiei SMR în domeniul energiei nucleare, a afirmat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica, în cadrul celei de-a doua zile a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de energynomics.ro.

"Referitor la SMR trebuie să pornim de la filosofia de construcţie a acestui tip de tehnologie, care nu este nouă, ci nou este doar modul de construcţie a acestor reactoare modulare. Această clasă tehnologică se bazează în principal, în procent de peste 75%-80%, pe elemente prefabricate sau fabricate în serie. Motiv pentru care ţinta noastră, pentru a fi primii în Europa în această clasă tehnologică, este să putem crea rapid un hub de producţie în România pentru această tehnologie. În momentul de faţă, o astfel de centrală poate genera 193 locuri de muncă în producţie, 1500 de locuri temporare în construcţia şi 2300 locuri în fabricarea unor componente. Astea sunt locurile de muncă asigurate de o singură centrală pe tehnologia SMR. Probabil că vom vorbi de 80-100 de centrale la nivelul Europei Centrale şi de Est care vor asigura această clasă tehnologică. Cu cât reuşim să stabilim un hub de producţie mai mare în această zonă, vom avea un potenţial enorm de resuscitare a industriei orizontale pe care o mai avem, care se pretează la aceste standarde, pentru a fabrica aceste componente pentru noi, dar şi pentru întreaga regiune. Avem uzine care au fabricat pentru centrala de la Cernavodă şi au fost incluse în programul nuclear, dar există potenţialul ca atât fabricanţii din domeniul petrochimiei sau din domeniul oil&gas să deservească foarte bine o parte din aceste componente. (...) În toate proiectele avem un deziderat: de a menţine între 30% şi 40% din totalul proiectelor pentru industria românească, ceea ce înseamnă o provocare foarte mare. Sperăm că va fi un răspuns şi interes foarte mare în acest sens din partea companiilor din ţara noastră", a spus Cosmin Ghiţă.

Directorul general al SN Nuclearelectrica SA a arătat că, pentru atingerea ţintelor asumate de România în procesul european de decarbonare, este normal ca energia din surse nucleare să crească, deoarece reprezintă o bază de încărcare foarte bună în sistemul energetic, curată, cu zero emisii de carbon, atât prin unităţile mari, cât şi prin SMR-uri, care pot ajuta la echilibrarea sistemului şi la înlocuirea unor capacităţi de producţie pe cărbune.

"Nu în ultimul rând energia nucleară poate avea eficienţă foarte mare în producţia de hidrogen. Aşadar e un mod foarte bun de a răspunde nevoilor sistemului energetic românesc dat de noul plan de decarbonare", a spus Cosmin Ghiţă.

În acest moment, pentru dezvoltarea tehnologiei SMR pe baza parteneriatului cu compania americană NuScale, reprezentanţii Nuclearelectrica urmăresc identificarea a noi amplasamente, după ce primul amplasament a fost stabilit la fosta termocentrală pe cărbune din localitatea Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. SUA face experimete pe noi cu aceste SMR-uri. Nu mai sunt nici unde in lume instalate. Sclavii nostri accepta orice.

    1. ...pana face prima poc

      Da si atunci tot noi platim. Instalate in mijlocul Romaniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb