"Cosmote" cumpără magazinele "Germanos"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 10 mai 2006

Tranzacţia se ridică la 1,58 miliarde de euro

La finele lui 2005, "Cosmote" avea 48.934 de clienţi în România, faţă de cei peste 5 milioane pentru fiecare din companiile rivale - "Vodafone" şi "Orange"

Compania elenă "Cosmote Mobile Telecommunications" SA, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Grecia, va plăti 1,58 miliarde de euro (2 miliarde de dolari) pentru achiziţia lanţului de distribuţie "Germanos" SA, cel mai mare din ţară pe segmentul serviciilor de telefonie. În acest fel, "Cos-mote" se extinde în estul Europei. Compania de telefonie va plăti 19 euro pe acţiune pentru 42% din "Germanos", cotă pe care o preia de la acţionarul majoritar, Panos Germanos, dar şi de la alţi deţinători de titluri ale societăţii. "Cosmote" va oferi aceeaşi sumă pentru participaţiile deţinute de acţionarii minoritari, astfel încît totalul tranzacţiei să ajungă la 1,58 miliarde de euro. Aceste cote vor fi achiziţionate printr-o ofertă publică planificată pentru finele lunii august. Preţul de 19 euro/acţiune este cu 5,4% mai mare decît cotaţia de închidere a acţiunilor "Cosmote" la data de 4 mai. Atît acţiunile "Cosmote", cît şi cele ale "Germanos" au fost suspendate de la tranzacţionare începînd cu data de 5 mai, cînd a fost publicat anunţul privind negocierile de preluare.

Conducerea "Cosmote" declară: "Achiziţia este de o importanţă strategică, prin faptul că ne aduce cea mai eficientă reţea de distribuţie în patru din cele cinci ţări în care operează".

În urma tranzacţiei, "Cosmote" îşi va consolida prezenţa în Grecia, însă va atrage clienţi noi şi în alte ţări, precum Româ-nia şi Bulgaria. Anul trecut, "Cosmote" a cheltuit 610 milioane de euro pentru achiziţia unor operaţiuni de telefonie mobilă din Bulgaria, Macedonia şi România.

Costurile nete ale noii achiziţii se ridică la 1,3 miliarde de euro, ca urmare a faptului că societatea va înstrăina unităţile de care nu are nevoie. Este vorba despre activităţile de producere a bateriilor industriale, care cuprind subsidiarele din Germania, Serbia, şi activităţile în materie din Bulgaria şi Româ-nia, precum şi operaţiunile din Polonia, Ucraina şi Cipru. Acestea îi vor reveni lui Panos Germanos, care îşi va menţine poziţia de preşedinte al "Germanos" şi, în urma unei oferte publice, va reinvesti în companie 10% din participaţia totală a "Cosmote".

"Germanos" are aproximativ 200 de centre comerciale în Bulgaria, România şi Macedonia. Oficialii "Cosmote" vor ca profitul realizat în aceste ţări să crească cu 10% în acest an, în condiţiile în care cererea pentru echipamente de telefonie mobilă a sporit cu 20%. Aproape două treimi din cele 950 de magazine "Germanos" sînt amplasate în afara Greciei şi aduc circa 30% din totalul vînzărilor acesteia. În România, "Germanos" are 101 magazine.

În 2005, "Cosmote" a avut vînzări de un miliard de euro. Profitul obţinut de companie a însumat 339,9 milioane de euro anul trecut, cu 10% mai mult faţă de 2004. La finele lui 2005, "Cosmote", care operează şi în Albania, număra 8,3 milioa-ne de clienţi pe teritoriul a cinci ţări.

La finele lui 2005, "Cosmote" avea 48.934 de clienţi în ţara noastră. Rivalii acestei companii, "Vodafone Group" şi "Orange" - care domină piaţa telefoniei mobile din România, numără, fiecare, peste 5 milioane de clienţi în ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb