COSTEL STANCIU, APC: "Am făcut greşeala să lăsăm alte ţări să construiască pieţe la noi, după regulile lor"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 14 aprilie 2017

"Am făcut greşeala să lăsăm alte ţări să construiască pieţe la noi, după regulile lor"

Costel Stanciu: "Eu cred că, în final, se va ajunge la concluzia că nu există un dublu standard al alimentelor"

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori (APC), opinează că autorităţile noastre nu vor putea demonstra faptul că produsele pe care le importăm sunt mai slabe calitativ decât aceeaşi marfă care se vinde în vestul continentului european. Domnul Stanciu a adăugat: "Eu cred că, în final, se va ajunge la concluzia că nu există un dublu standard al alimentelor şi că marii procesatori nu poartă nicio vină, deoarece există un lobby puternic al marilor retaileri de pe piaţa românească. Noi am făcut greşeala de a lăsa alte ţări să construiască pieţe la noi, dar după regulile lor."

Scandalul produselor de pe piaţa occidentală care au componenţa modificată, în statele est-europene ajungând cele de o calitate mult mai slabă a luat amploare, la nivel european, după ce Slovacia, Ungaria şi Cehia s-au sesizat în acestă privinţă.

Cehia a anunţat că va presa UE să interzică vânzarea de alimente de calitate inferioară în Europa de Est sub aceleaşi branduri sub care sunt comercializate produse mai bune în Occident, după ce autorităţile din Slovacia şi Ungaria au făcut, şi ele, acelaşi lucru.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a cerut, recent, ţărilor din care importăm, probe ale alimentelor care se vând atât în afara ţării, cât şi pe piaţa noastră, ca să constate dacă acestea au aceeaşi calitate în toate ţările.

Preşedintele APC ne-a mai spus: "Ministrul agriculturii a început cercetarea prin înfiinţarea unui colectiv de specialişti, dar nu are cine să facă vreo anchetă, pentru că nu mai avem profesionişti."

Domnia sa susţine că Slovacia, Polonia, Cehia şi Ungaria fac presiuni asupra CE în această problemă, fiind de părere că acelaşi lucru ar trebui făcut şi de ţara noastră: "Grupul de la Vişegrad face presiuni asupra Comisiei Europene, în timp ce ai noştri cer relaţii. E o diferenţă de abordare şi de demnitate. Eu nu cred că acest scandal va avea finalitatea firească rezultată dintr-o analiză reală a faptelor. De câţiva ani a început un proces de denaturare a produselor alimentare, în sensul în care ingredientele de origine naturală se diminuează în favoarea substanţelor chimice. Unele produse conţin şi câte 15 substanţe chimice".

La o lună de când s-a început efectuarea testelor de calitate pe alimentele de pe rafturile magazinelor de la noi, singurul produs necorespunzător s-a dovedit a fi un sortiment de miere polifloră, importat din Franţa. Potrivit ANSVSA, mierea avea cu 50% mai mult Hidroximetilfurfural, însă specialiştii susţin că substanţa nu este periculoasă. Chiar si aşa, au fost retrase din comercializare 108 cutii.

Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA, declara recent presei: "Este vorba de un coeficient enzimatic care ne precizează condiţia fructozei. Aceste produse nu produc un efect imediat negativ asupra stării de sănătate."

Conform informaţiilor existente în presă, legislaţia actuală a UE permite existenţa acestei practici, cerând doar ca ambalajele să includă clar lista de ingrediente, iar potrivit opiniei domnului Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, atâta timp cât producătorii respectă eticheta nu comit nicio infracţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb