COSTIN BORC:  "Un fond suveran care să strângă acţiunile companiilor de stat trebuie gestionat privat"

S.B.
Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2016

Costin Borc

Costin Borc

Ideea înfiinţării unui fond suveran care să strângă acţiunile companiilor de stat este bună, deoarece astfel poate fi profesionalizată guvernanţa corporativă, dar un astfel de fond trebuie să fie gestionat privat, corect şi în afara intereselor politice, a declarat, pentru Agerpres, vicepremierul şi ministru al Economiei, Costin Borc.

Ministrul Economiei a explicat: "S-au auzit foarte multe vorbe despre un fond suveran. Ambele partide mari prezintă o idee de fond suveran care să strângă acţiunile la întreprinderile de stat. Eu, personal, cred că e foarte bine şi cred că primul lucru în care se va câştiga dintr-un astfel de fond este că vom putea să profesionalizăm guvernanţa în aceste întreprinderi. Noi ne-am referit până acum, pentru că acestea erau foarte vizibile, la Consiliu de Administraţie, la director general, unde va fi nevoie de profesionalizare şi de schimb de experienţă şi de adoptare de bune practici, în momentul în care se vor pune întreprinderile împreună într-un fond. Acesta va putea fi gestionat în felul următor: vor putea exista în acest fond câţiva poli, câteva centre de competenţă. Unele vor putea fi pe verticală, centre de competenţă strategică, şi anume întreprinderile energetice, întreprinderile din transporturi, din minerit, metalurgie, servicii etc., iar altele vor fi centre de competenţă pentru direcţia financiară, cum arată trezoreria, pentru achiziţii, pentru resurse umane. În final, un director de resurse umane foloseşte aceleaşi bune practici fie că este la Transelectrica, fie că este la Plafar, un director de achiziţii foloseşte aceleaşi bune practici fie că este la Transgaz, fie că este la CFR Marfă, şi, atunci, va putea exista un transfer de competenţe. Un director financiar foarte bun de la o firmă cu afaceri de 50 milioane lei va putea promova, în cadrul acestui fond, de la firma la care este la o firmă cu o cifră de afaceri de 100 milioane şi apoi, dacă este cineva foarte bun, va urca director general de întreprindere".

În opinia lui, o astfel de profesionalizare la nivelul întreprinderilor, împreună, ar fi benefică, însă, din momentul în care va fi înfiinţat, acest fond va trebui să fie gestionat privat, în afara intereselor politice.

Vicepremierul a mai spus: "Noi, azi, am reuşit să depolitizăm, ceea ce este foarte bine, dar acum trebuie să intrăm în jos în întreprinderi şi să spunem cum se fac achiziţiile, care sunt competenţele într-o direcţie financiară, mai facem contabilitate de mână sau am introdus un sistem de gestiune computerizat. Cum le transpunem? Am o echipă care le ia şi începem să le transpunem în fiecare firmă în parte. Acesta cred că e un pas la care fondul, în afară de partea macro pe care cele două partide o prezintă, de a reuşi să atragă investiţii în firmele astea, de a reuşi să emită obligaţiuni de care economia ţării să beneficieze pentru a investi mai departe în autostrăzi etc, prin profesionalizarea asta, prin cross-fertilization, ar fi benefic. Eu cred că unul dintre lucrurile în momentul în care punem toate întreprinderile într-un fond din asta mare, care ar trebui să fie gestionat privat, corect şi în afara intereselor politice, unul dintre primele lucruri este: unde trebuie să fie?".

Programul PSD pentru investiţii 2017 - 2020 prevede înfiinţarea unui fond suveran de dezvoltare şi investiţii, care va prelua în portofoliu toate companiile de stat profitabile.

"Fondul suveran de dezvoltare va prelua în portofoliu toate companiile de stat profitabile, care au un nivel al portofoliului de aproximativ 40 miliarde de lei, va emite dividende, va primi dividende (...), va emite obligaţiuni şi se va asocia pentru realizarea unor consorţii cu fonduri de investiţii mari, cu bănci mari. (...) Totodată, în cadrul fondului, este inclusă valorificarea de active complet neperformante, undeva la un miliard de lei. Acest fond va investi în dezvoltarea unor capacităţi de producţie în zonele defavorizate, în zonele unde au fost lichidate capacităţi de producţie sau alte întreprinderi, în funcţie de specificul zonei (...), va investi în infrastructura de sănătate - cu 8 plus unu spitale (unul republican şi 8 regionale) -, în autostrăzi şi căi ferate de mare viteză şi în energie", a explicat, miercuri, 16 noiembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, în programul de guvernare al PNL pentru perioada 2016 - 2020, se propune înfiinţarea unui Fond Român de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR) care se va utiliza pentru "investiţii strategice şi pentru a acoperi deficite de finanţare în zone critice".

Ca instrument complementar al FRDUR, liberalii propun Banca de Dezvoltare şi Investiţii a României.

"Aceasta are un capital iniţial de 200 de milioane de euro şi va opera ca multiplicator de cel puţin 1 la 5, adică un portofoliu de finanţare de cel puţin 1 miliard de euro. BDIR va fi înfiinţată şi va funcţiona prin similitudine cu Banca Europeană de Investiţii, având ca acţionari ministerele ale căror investiţii se derulează prin utilizarea fondurilor băncii. BDIR va beneficia de management privat", se arată în document.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. acolo nu e oare deja o structura existenta? Domnul Danila prin viziunea care o are e foarte competent. Aveti Bursa de Valori la dispozitie. De Oltchim nu prea spuneti nimic. Pai daca nu sunteti in stare nimicura Asta da o rezolvati vreti find suveran. Va pacalesc Goldman Sachs, Erste Group si Franklin Templeton (atat inglej cat so lucsemburgej) ca la jocul Alba Neagra si apoi vreti sa ne traga in piept si la FS ca la FP. Invatati intai sa beti, sa vrajiti fmi si sa furati. Dupa ce aveti cunostiintele de baza veniti sa discutam. Pana atunci cititi prospectul Petrom unde de mentioneaza ca nu au existat modificari ale capitalului social in ultimii 5 ani. Pana atunci ciocul mic si botul pe labe. Cu drag, The Brute, betiv, curvar si huotz...

    1. vad ca esti plin de calitati. :))

      Ai dreptate. Bautura si mindrele ne sunt date ca sa ne bucuram de ele. 

      Sa nu pierdem timpul cu abstinenta, cinstea...Mergem turbo la programul de guvernare...

    Costine, Costine, cum te mananca pe tine.......si Comnordul ce va castiga de aici ?

    ii place sa pralavageasca. Am avut fel de fel de fonduri si din toate s-a ales praful. Ce alt fond mai vrem?

    Se simte nevoia unui fond care sa-i invete pe parlamentari, guvernanti, justitiari sa legifereze, guverneze, imparta dreptatea corect, iar pe cei care fac de nefacut sa-i pedepseasca. Inchisoarea nu mai este o pedeapsa, mai ales de cind CEDO ne cere sa asiguram in inchisori conditii de 5 stele. Mai potrivite, educative si stimulative ar fi pedepse gen scoaterea unui ochi, taierea nasului, a unei urechi, a unei miini... in concordanra cu fapta.

    1. Nu palavrageste, trage invataminte.  

      Centralizarea ar fi salvarea!

      Si in economia centralizata Ceausescu s-a ingrijit de ..... dezvoltarea unor capacităţi de producţie în zonele defavorizate. 

      "Vizionarul" Ceausescu a contsruit vreo 20 de combinate siderurgice mamut ( din care 17 inutile) , vreo 5 rafinarii (din care 3 inutile ) si asa mai departe ...toate pe banii poporului care facea foamete. Asta-i hiba cu centralizarea , se arunca cu banii dupa mintea luminata a unuia.

      Borc mai are viziune doar pentru cateva saptamani. Doar vorbeste si nimic mai mult.

      din Zero cate ar putea deveni utile:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb